Hrôza v Banskej Štiavnici ukázala veľké srdcia Slovákov (Fotogaléria)
19 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Hrôza, akú si Slovensko pamätá z čias, keď horel hrad Krásna Hôrka ukázala, ako sa vedia Slováci zomknúť a pomôcť tam, kde treba. V článku nájdete unikátne zábery zo zachraňovania vzácnych umeleckých artefaktov z Banky lásky v Banskej Štiavnic. Požiar, ktorý tam vypukol postavil na nohy prakticky celé Slovensko. Prinášame aj vyjadrenie riaditeľky Slovenského banského múzea Banská Štiavnica, Zuzany Denkovej.

Ľudia od prvej chvíle, ako sa rozšírila informácia o tom, že v Banskej Štiavnici horí známa turistická atrakcie Banka lásky, sa zomkli a ukázali, ako vedia pomáhať. Slováci vedia byť úžasní a napriek hustému dymu, ktorý sa šíril, vynášali z horiacej budovy vzácne umelecké artefakty a zachraňovali čo sa dá.

"Život vie všetko zmeniť behom sekundy...Štiavnica už nikdy nebude taká, ako včera...," uviedla Renáta.

"Je nám to veľmi ľúto milá Banka Lásky ...veríme, že požiar nezničí všetko, pretože patríte k absolútne k najkrajším projektom v SR a veľmi držíme palce majiteľom, aby čo najskôr vzkriesili z popola každú jednu lásku," uviedla POP Akadémia - Pokora Odvaha Pokoj.

" Banka Lásky, jediný trezor lásky na svete, práve horí. Banka v Banskej Štiavnici obsahovala najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete s názvom Marína. Do nej ste si vedeli vložiť svoje srdcia naveky...Až mi prešiel mráz po chrbte, keď skoro presne na rok som verše z tejto básne písal a maľoval na chodník... ," Denník Damiena Lowsa

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Vyjadrenie riaditeľky Slovenského banského múzea Banská Štiavnica, Zuzany Denkovej, zverejnené na sociálnej sieti prinášame v plnom znení

Práve som sa vrátila domov.

Dnes bol strašný deň. Neviem kedy bol taký.

Od rána sme boli pri našich objektoch. Najprv v nich. Zadymení, poriadne nevidiaci jeden na druhého. Ratovali sme najprv zamestnancov, aby opustili vnútorné priestory našich budov, ale zostali hliadkovať v ich blízkosti.

Keď preskočil oheň na Bergerricht rozhodla som sa pre evakuáciu Galérie J. Kollára. Bleskovú, lebo inferno sa šírilo rýchlo. Nikdy som to nevidela, len vo filme. Nik nevedel koľko máme času. Preto to bol chvat. Začali sme my, zamestnanci a zamestnankyne, a postupne sa pripájali pomocníci. Odrazu to bola živá reťaz. Ruky posúvali vzácne diela.

Dve hodiny to trvalo, mi potom povedali kolegovia.

Všetkým patrí veľká vďaka. Nebudem menovať, lebo nechcem na nikoho zabudnúť. Dali nielen ruky, ale i svoje autá, um a zručnosti.

Každé auto dostalo strážcu, múzejníka, aby sme aj v chvate zabezpečili čo treba.

Podarilo sa nám spoločne evakuovať celú expozíciu, depozitáre i výstavy.

Všetci tí ľudia sú v našich srdciach.

Pred chvíľou som prešla oba objekty. Galéria zostala ohňom nedotknutá, akurát priestory susediace s Berggerichtom sú mokré.

Prešla som aj Berggericht a stropy sa neprepadli, vlastne iba jeden. Ale oheň sa stále môže rozhorieť. Pri takýchto požiaroch budeme múdrejší až ráno.

Hasiči pomôžu aj s odvodnením najkritickejších priestorov. To nám tiež veľmi pomôže.

Ďakujem všetkým kolegom z múzeí a galérií, ktorí prisľúbili pomoc, nestačila som všetkým písať. Dnes sme riešili krízu, zajtra bude snád väčší priestor na stratégiu do budúcnosti, ak zostane galéria neporušená a stropy v Berggerichte nedeštruované.

A verím, že nám vláda SR pomôže, tak ako dnes sľubovala, lebo naše múzeum bolo aj pred touto tragédiou ohlodané na kosť. A pomôže všetkým ostatným postihnutým.

Som šťastná, že sme neprišli o vzácne archiválie v Slovenskom banskom archíve.

A že sa nik nezranil.

Strašný deň. Som doma, štípe ma v nose, žalúdok je stiahnutý. Ale verím, že to najhoršie máme za sebou.

Držte nám palce.

VIDEO:

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik