Bezpečnostný analytik o odpočúvaní na MZ SR: Toto bola amatérčina
20 | 03 | 2023 I Eka Balašková

V uplynulom týždni na verejnosť prenikla informácia, že v kancelárii štátnej tajomníčky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Lenky Dunajovej Družkovskej bolo objavené odpočúvacie zariadenie. Na tomto ministerstve to nebol prvý prípad odpočúvania, podobný problém riešil už aj Marek Krajčí (OĽaNO).

Polícia, ani samotné MZ SR sa k veci vyjadrovať nechceli, kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu. Neskôr však vyšlo na verejnosť, že políciu volali až deň po objavení zariadenia. Podobná situácia sa na MZ SR nestala po prvýkrát, no s rovnakým scenárom. Bezpečnostný analytik Zábojník hovorí o tom, že do budovy nie je problém dostať sa, no je možnosť, že zariadenie bolo falošné. Keďže podobný prípad sa v minulosti už stal, mali byť zamestnanci poučení o správnom postupe. Radí tiež, ako zistiť, či ste odpočúvaní.

Polícia nebola informovaná hneď

Ešte v utorok (14. 3.) sa k informáciám nevyjadrovalo ani MZ SR, ani policajný zbor – odvolávali sa na prebiehajúce vyšetrovanie. Neskôr prišli informácie o tom, že zariadenie prenášalo len zvuk. Podľa portálu tvnoviny.sk bola polícia ministerstvom oslovená až na druhý deň po odhalení zariadenia, ktoré cez noc zmizlo.

Záhada na ministerstve zdravotníctva!
Ministerstvo zdravotníctva zrejme čaká riadny škandál. V kancelárii štátnej tajomníčky Lenky Dunajovej Družkovskej sa našli odpočúvacie zariadenia a nie je vylúčené, že odpočúvaných zamestnancov bolo viac. Samotný rezort sa k téme... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Nebolo to po prvýkrát

Dva týždne po nástupe do funkcie Mareka Krajčího mala v jeho kancelárii nájsť odpočúvacie zariadenie. Tú zamkla s tým, že políciu zavolajú na druhý deň, no ráno už tam zariadenie nebolo – v noci ho niekto prišiel odstrániť. Krajčí vtedy vyjadril obavu, že na ministerstve sú ľudia, ktorí informačné toky nasmerovali mimo MZ SR so zámerom diskreditácie jeho osoby.

"V rámci vyšetrovania boli vykonané viaceré procesné úkony, medzi ktorými bola aj kriminalistická expertíza podozrivého zaisteného zariadenia. Skúmaním bolo zistené, že zariadenie v stave, v akom bolo zaistené, nebolo možné použiť ako odpočúvacie a ani sledovacie zariadenie. Následne na základe zadovážených dôkazov bolo 4. augusta  2020 trestné stíhanie prerušené," uviedla Jana Šimunková, hovorkyňa bratislavskej krajskej polície.

FB, Dávid Grznár pre HD | Krajčího vo funkcii ministra zdravotníctva striedal Lengvarský

Zlé pracovné podmienky

„Pani štátna tajomníčka (Dunajová Družkovská, pozn. red.) sa mi sťažovala, že pomery na ministerstve sú napäté, že sa cíti ohrozovaná a často pociťuje až vyhrážky,“ opísal na jeseň situáciu Krajčí.

Odpočúvali exministra zdravotníctva Mareka Krajčího? Polícia sa vyjadrila
Polícia nezistila odpočúvanie bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Trestné stíhanie v prípade prerušila v auguste 2020. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. O... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Obyčajná SBS

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník si myslí, že to, čo na ministerstve našli, bola atrapa, hoci ani možnosť živého odpočúvania nevylučuje. Podotýka však, že spôsob bol príliš amatérsky a živé „ploštice“ sa podľa neho takto neumiestňujú.

Zábojník však upozorňuje na fakt, že do budovy MZ SR sa mohol dostať ktokoľvek.

„Nie je to objekt zvláštnej dôležitosti. A keď ministerstvo stráži SBS ako v nejakom obchodnom reťazci, tak nie je problém sa tam dostať,“ vyslovil domnienku s tým, že zverejnenie informácie bolo len „záchvatom akútnej dôležitosti“. Ten poslúžil na odpútanie pozornosti od závažnejších problémov.

Aký je motív

„Je otázkou, či by bola predmetom záujmu akurát štátna tajomníčka. Možno minister, najmä ak dočasný premiér reagoval, že na poslednú chvíľu podpísal nejakú zmluvu. V takých prípadoch sa odpočúvacie zariadenia využívajú na vydieranie,“ pokračuje bezpečnostný analytik.

„Mali byť poučení všetci pracovníci, aby okamžite volali políciu a nedať zariadenie z ruky, kým nebude overené, o čo ide,“upozorňuje Zábojník.

Hrôza v Banskej Štiavnici ukázala veľké srdcia Slovákov (Fotogaléria)
Hrôza, akú si Slovensko pamätá z čias, keď horel hrad Krásna Hôrka ukázala, ako sa vedia Slováci zomknúť a pomôcť tam, kde treba. V článku nájdete unikátne zábery zo zachraňovania vzácnych umeleckých artefaktov z Banky lásky v Banskej Štiavnic.... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Som odpočúvaný?

Ak je podozrenie z odpočúvania miestnosti, Zábojník radí veľmi jednoduchý trik na zistenie.

 „Zoberte si rádio, zapnite si stanicu a keď budete počuť škrkot, tak viete, na čom ste. Každá ploštica totiž pracuje na nejakej frekvencii a dá sa zistiť aj takto primitívne,“dodáva Zábojník.

Zdroj: FB / Juraj Zábojník

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik