Rowlingová: Agresivita LGBT+ aktivistov rastie z roka na rok
18 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Joan Kathleen Rowlingová napísala osem dielov Harryho Pottera a obľúbenosť hrdinu, ktorému v knihách dala život z nej urobila hviezdu. Kým si nedovolila kritizovať aktivistov LGBT+ hnutia. Vo svojom najnovšom podcaste vyhlásila, že "na tomto hnutí je niečo nebezpečné a treba sa mu postaviť". Jej podcast zaujal aj bývalého ministra školstva, Juraja Draxlera.

Draxler pritom pripomína, že Rowlingovej postoj hovorí o toxicite kultúrnych vojen, do ktorých sme stále viac našimi pseudo intelektuálni vťahovaní aj my, vo východnej Európe. O čo vlastne šlo v prípade Rowlingovej? Draxler tiež radí prečítať si knihu, v ktorej nájdeme vysvetlenie, ako vznikajú netolerantné hnutia a kto by mal byť garantom brániacim racionalitu v spoločnosti. Rowlingovej aktivity proti názorovej jednoliatosti sú pritom ďaleko bohatšie.

Ale veď to sa deje v Británii

„Odráža stále intenzívnejšie a toxickejšie kultúrne vojny, do ktorých sa ponára Západ a celá moderná spoločnosť. Veľmi hlboko,“ upozorňuje Draxler. Tému vidí ako zaujímavú aj pre nás, vo východnej Európe, hoci Rowlingová pôsobí v Británií.

Facebook / J. K. Rowling | Joan Kathleen Rowlingová

Český diplomat o strednej Európe: Zbláznili sme sa! Až na Maďarsko
Niekdajší český diplomat Jaromír Novotný sa domnieva, že sa svet opäť delí na bloky a Česko podľa neho v tomto novom svete nepochopilo svoje miesto, ani možnosti. Vznikol tu podľa neho neporaziteľný blok Ruska a Číny, ku ktorému sa stredná Európa... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Čo z nás robí ženy

Draxler pripomína, že Maya Forstaterová (za transfóbiu vyhodená akademička, za ktorú sa postavila v r. 2019 Rowlingová) v súkromných tweetoch napísala, že pohlavia sú v zásade dve a ak sa muž cíti byť ženou, ten pocit ju z neho neurobí.

„Mravnostná polícia ale zasiahla a ona prišla o prácu v medzinárodnom think tanku Center for Global Development. Rowlingová ju podporila. V zásade z feministického hľadiska: agresívne transgenderové hnutie podľa nej potláča špecifickosť žien. Spustila sa masívna kampaň proti nej, dostávala množstvo vyhrážok,“rekapituluje Draxler, ktorý vidí bizarný podtón v tom, že celé „haló“ bolo urobené okolo autorky detských kníh.

Čítajme knihy

Draxlera fascinuje agresia, akou sa „vedia obuť“ práve do ľudí, ktorí komunikujú rozvážne a tolerantne.

„Táto agresivita pritom rastie z roka na rok. Mimochodom, veľmi pekne aj o tomto fenoméne vo svojich najnovších knihách píše Nicholas Taleb (preslávila ho kniha Čierna labuť). O tom, ako sa v rámci liberálnych spoločností vytvárajú podmienky pre vznik a rast vysoko netolerantných hnutí, ktoré postupne začnú spoločnosť dusiť,“ dáva Draxler do pozornosti inú knihu.

Zápas o ovládnutie myslí 8 miliard ľudí
Centralizované vlády riadiace spoločnosť, rastúce vyhliadky na svetovú vojnu, rastúce obavy o slobodu prejavu a cenzúru. Totalita nie je ďaleko. Toto je nový druh vojny proti ľuďom o kontrolu nad ich mysľami. V ostatných rokoch svet súbežne... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Ani tu nie sme imúnni

Draxler pritom pripomína, že hoci sa ďaleko viac hovorí o rýchlym tempom rastúcom hnutí plochozemcov a iných čudných názorových hnutí, zgrupujú sa tu aj „preintelektualizovaní aktivisti utláčaní múrmi univerzít a neziskoviek, v ktorých sedia,“ píše politik.

„Aj títo sú produktom neskorého kapitalizmu a postmodernity, teda dosť hlbokých faktorov, s ktorými sa ťažko len tak niečo zo dňa na deň alebo z roka na rok urobí,“ myslí si Draxler.

Sme krytí... vlastnými absurditami

„Navyše, hoci práve to, že sme tu vo východnej Európe do určitej miery doteraz krytí, by malo byť našou výhodou, my tu máme pre zmenu svoje spoločenské šialenosti. Aký by bol ten správny lekársky predpis? Okrem iného silnejší štát. Ľudia si to veľmi málo uvedomujú, ale moderný štát do značnej miery vznikol aj ako akýsi garant racionality v spoločnosti. A túto funkciu treba posilňovať,“ radí politik.

Potrebujeme diskusiu?

„Okrem toho jednoducho musíme pestovať umenie racionálnej, otvorenej, logicky stavanej diskusie - je to jeden zo základov západnej kultúry.  Kultúry postavenej na silných osobnostiach so schopnosťou pozorovať, premýšľať, objavovať, odvodzovať, tvoriť koncepty a teórie. Alebo zvládneme tento systém myslenia a hodnôt obrániť alebo sa zadusíme v bahne pseudointelektualizmu, plytkého aktivizmu a čírej hystérie,“ uzatvára Draxler.

Móda verejnej hanby

Rowlingová sa v roku 2020 tiež podpísala pod otvorený list, v ktorom autori kritizujú neznášanlivosť voči myšlienkam a názorom, ktoré sa považujú za neprípustné. Roger Berkowitz, profesor politických štúdií a ľudských práv na Bard College v liste poukazuje na to, že nastáva problém, keď sa osobná identita stane závislou od vnímanej spravodlivosti hnutia. V takýchto prípadoch sa jednotlivci cítia osobne ohrození nápadmi, ktoré spochybňujú ich postoj.

Rastúca neznášanlivosť pochádza z „hlbokej“ túžby po nájdení vlastného využitia
Bojkot kultúry priťahuje ľudí, ktorí sa cítia izolovaní spoločnosťou a chcú byť súčasťou masívnej ortodoxie, ktorá dáva ich životu zmysel, uvádza sa v najnovšom kontroverznom otvorenom liste, ktorý podporila aj J. K. Rowlingová, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Marek Molnár

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik