Bol zatykač na Putina manévrom, ako zabrániť diplomatickému riešeniu vojny?
19 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Britský web news.sky.com prišiel som zaujímavou verziou, týkajúcou sa vydania zatykača na Vladimíra Putina Medzinárodným trestný súdom v Haagu (ICC).

Čo skutočne znamená zatykač na Putina – a ako by mohol ovplyvniť vojnu? Nuž, mohol by a to dosť – ale aj negatívne. Vo vyhlásení súd ICC vydal zatykač na Putina pre podozrenie z nezákonnej deportácie detí a nezákonného presunu osôb z územia Ukrajiny do Ruskej federácie. Tento právny krok zaviaže 123 členských štátov súdu zatknúť ruského prezidenta a previesť ho do Haagu na súdny proces, ak vstúpi na ich územie.

Ako teraz môže Putin niekam cestovať na mierové rokovania?

„No nemôže“ - všimol si citovaný web. Právny komentátor Joshua Rozenberg pre Sky News povedal, že zatykač bol „dramatickým krokom“ prokurátora ICC. Avšak, podľa neho Putin „nebude stáť pred súdom, kým nebude zatknutý - a nebude zatknutý, kým bude riadiť Rusko". To isté platí pre Ľvovú-Belovú, dodal.

Čo to môže znamenať pre diplomaciu?

Zatykač podľa citovaného zdroja riskuje, že „zablokuje akúkoľvek možnosť, ktorú by Putin mohol využiť na ukončenie vojny“, hovorí vojenský analytik Sean Bell.

Povedal, že je ťažké si predstaviť, ako by sa Putin teraz dostal k nejakému rokovaciemu stolu, ak by na konci stretnutia stál pred súdom. „Nezdá sa mi preto, že by zatykač v dohľadnej dobe pomohol ukončiť vojnu."Dodal prev web Sky.news analytik.

Redaktor pre medzinárodné záležitosti Sky News Dominic Waghorn sa vyjadril, že zatykač zničil všetky nádeje, že diplomatické riešenie vojny na Ukrajine je ešte možné.

Čo je ICC?

Súd je medzivládna organizácia a medzinárodný tribunál so sídlom v Haagu v Holandsku, ktorý vyšetruje a súdi jednotlivcov obvinených z najzávažnejších zločinov, ktoré znepokojujú medzinárodné spoločenstvo.

Medzi takéto trestné činy patrí genocída, vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a zločiny agresie.

ICC, ktorý začal svoju činnosť v júli 2002, tvrdí, že sa snaží doplniť, ale nie nahradiť vnútroštátne súdy.

Riadi sa medzinárodnou zmluvou s názvom Rímsky štatút a je prvým stálym medzinárodným trestným súdom na svete.

Členmi súdu je približne 123 štátov, no medzi nimi nie je India, Indonézie, Čína a nie sú ani USA, ktoré v roku 2002 formálne stiahli svoj podpis pod Rímsky štatút.

Putin na Kryme (VIDEO)
Putin pricestoval do Sevastopoľa na výročie pripojenia Krymu k Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Sevastopoľa na deviate výročie znovuzjednotenia Krymu s Ruskom. Informovala gazeta.ru. Video zverejnil kanál... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik