RÝCHLA SPRÁVA: Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29
17 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní. Heger o tom informoval na tlačovej konferencii.

Medzinárodná dohoda bola podľa Hegera schválená na vláde jednohlasne. Deklaroval, že o darovaní techniky rozhodol kabinet v súlade s Ústavou SR.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Medzinárodná dohoda bola podľa Hegera schválená na vláde jednohlasne. Deklaroval, že o darovaní techniky rozhodol kabinet v súlade s Ústavou SR. Ako uviedol, vláda má kompetenciu rozhodovať o medzinárodných dohodách. O téme je podľa neho informovaná aj prezidentka Zuzana Čaputová a s dohodou má súhlasiť aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

"Proces odovzdania stíhačiek je úzko koordinovaný s poľskou stranou, Ukrajinou a ďalšími spojencami," načrtol Heger. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď priblížil, že Slovensko daruje 13 stíhačiek, časť systému protivzdušnej obrany, zodpovedajúce náhradné diely, ako aj muníciu do tohto systému.         

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik