Pavel a Čaputová chcú spoločne vycestovať na Ukrajinu
13 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Český prezident Petr Pavel pricestoval na svoju prvú zahraničnú cestu na Slovensko. Ako prvý bod programu bolo stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Slovenská prezidentka privítala Petra Pavla a vyzdvihla dobré vzťahy s naším susedom. Doplnila, že s českým kolegom zdieľa množstvo podobných názorov a hodnôt. Zhodli sa, že obe krajiny čelia niekoľkým výzvam.

Tá najväčšia sa týka geopolitickej situácie a vojne na Ukrajine. „Ďakujem Českej republike, že velí skupine NATO na Slovensku a spolu s Poľskom chráni náš vzdušný priestor. Ďalšou výzvou je energetická kríza, ktorá súvisí s ruskou agresiou na Ukrajine,“ vyhlásila Čaputová.

Spoločná cesta na Ukrajinu

Spolu s českým prezidentom sa zhodli aj na tom, že chcú bojovať proti dezinformáciám.

„Výzva je aj informačná vojna. Naše spravodajské služby otvorene hovoria o vplyve Ruska na šírenie dezinformácií. Aj v tejto oblasti si vieme predstaviť bližšiu spoluprácu. Dezinformácie rozleptávajú súdržnosť spoločností, ktorá je potrebná pre zvládanie kríz,“ povedala Čaputová.

Dohodli sa aj na tom, že spolu absolvujú niekoľko zahraničných ciest, aby tak posilnili svoje postavenie a záujmy oboch krajín.

Český prezident Pavel tiež doplnil, že telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a diskutovali o jeho návšteve Ukrajiny. Vycestovať by mal v priebehu apríla. Nevylúčil, že spolu s ním pôjde aj Čaputová.

„Rada sa na takúto cestu vydám,“ zahrhukútala slovenská hlava štátu.

LGBT+ ľudia, ako neodmysliteľná téma

Petr Pavel si tiež uctí pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj obetí teroristického útoku na Zámockej ulici. Pavel vyjadril podporu LGBTI+ ľuďom. Dodal, že manželstvá aj adopcie detí homosexuálnymi pármi podporuje. Na túto tému sa vyjadrila aj Čaputová.

Zuzanu Čaputovú mrzí, že na Slovensku doteraz nie je úprava registrovaných partnerstiev, aká funguje napríklad v Česku. „

Európa má vážny migračný problém!
Pokiaľ nie je stanovený proces formulovania politiky, nemôže existovať komplexný prístup k migrácii. A s tým má Európska únia vážny problém. Musí už začať KONAŤ! Migrácia, najmä z Afriky, v poslednom desaťročí stúpa. Nezdá sa však, že by sa... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme