Európa má vážny migračný problém!
13 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Pokiaľ nie je stanovený proces formulovania politiky, nemôže existovať komplexný prístup k migrácii. A s tým má Európska únia vážny problém. Musí už začať KONAŤ!

Migrácia, najmä z Afriky, v poslednom desaťročí stúpa. Nezdá sa však, že by sa vedenie Európy na to nejako zvlášť zameriavalo. V popredí je Taliansko, ktoré sa už roky snaží zastaviť rastúci tok migrantov spolu s ďalšími stredomorskými národmi – Gréckom, Španielskom, Maltou a Cyprom. Plánovanie zdieľanej politiky medzi európskymi štátmi je určite ťažké, ale fenomén migrácie bude v nasledujúcich rokoch pravdepodobne iba exponenciálne narastať. Líbya je odrazovým mostíkom pre tisíce migrantov. Jej slabá vláda túto výzvu nezvláda, čo predstavuje prekážku, s ktorou sa Európska únia musí čoskoro vysporiadať.

Nárast o 64 percent

Zvlášť znepokojujúca je nelegálna migrácia, ktorá sa deje mimo zákonov vysielajúcich alebo prijímajúcich krajín. V roku 2022 Európska agentúra pre bezpečnosť hraníc FRONTEX napočítala 330 000 nelegálnych prechodov v rámci európskych hraníc: nárast o 64 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom a najvyšší počet od roku 2016. Tieto čísla nezahŕňajú viac ako 13 miliónov ukrajinských utečencov, s ktorími „ sa počítalo“ po úteku pred vojnou.

Tohtoročné predbežné údaje sa však oproti predchádzajúcemu roku znížili o 12 percent, z veľkej časti kvôli zlým poveternostným podmienkam na námorných trasách do Európy. Počty sú stále nižšie ako v roku 2015, keď do Európy vstúpilo takmer milión migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov. Je však nepravdepodobné, že by sa tok migrantov vytratil.

Migranti/Getty Images

Zápas o ovládnutie myslí 8 miliard ľudí
Centralizované vlády riadiace spoločnosť, rastúce vyhliadky na svetovú vojnu, rastúce obavy o slobodu prejavu a cenzúru. Totalita nie je ďaleko. Toto je nový druh vojny proti ľuďom o kontrolu nad ich mysľami. V ostatných rokoch svet súbežne... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Prečo bude migrácia pre Európu naďalej problémom

Líbya je historicky východiskovým bodom pre odchod do Európy a susedných krajín ako Egypt a Tunisko. Od júla do augusta 2022 bolo v Líbyi zaregistrovaných takmer 680 000 migrantov viac ako 41 národností , väčšinou z Nigeru, Egypta, Sudánu, Čadu a Nigérie.

Okrem migrantov utekajúcich pred politickými, bezpečnostnými a ekonomickými krízami prichádzajú v čoraz väčšom počte aj migranti z kríz súvisiacich s klimatickými zmenami. Títo takzvaní klimatickí migranti tu boli vždy, ale zdá sa, že trend bude stúpať . Svetová banka zverejnila ohromujúce čísla, podľa ktorých bude do roku 2050 86 miliónov migrantov v súvislosti s klimatickými zmenami.

Zároveň rastie populačný rast Afriky. Jeho populačný nárast si vyžiada mimoriadne zvýšenie prírodných zdrojov, ktoré je veľmi nepravdepodobné. Budúce prognózy zrážok naznačujú pokles, ktorý ovplyvní vodné zdroje, najmä zásobovanú povrchovú vodunajväčšie priehrady a nádrže v severnej Afrike. Vzhľadom na dezertifikáciu pásma Sahelu sa migračné toky z Líbye cez Stredozemné more pravdepodobne zintenzívnia, čo ovplyvní pobrežné štáty ako Španielsko, Taliansko, Grécko, Cyprus a Maltu. Tieto krajiny v posledných rokoch veľmi utrpeli v dôsledku európskych politík, ktoré sa teraz vymykajú dobe, ako sú kritériá Dublinského dohovoru – medzinárodnej zmluvy podpísanej v roku 1990 dvanástimi členskými štátmi Európskeho spoločenstva a uzavretej v roku 1990. Veci sa zhoršili po páde Muammara el-Kaddáfího a jeho režimu, ktorý spôsobil stratu kontroly nad migračnými tokmi z Líbye, čo zasiahlo predovšetkým Taliansko.

Africkí migranti sa pozerajú na pobrežie Talianska z paluby lode španielskej organizácie NGO Proactiva Open Arms (NGO) 4. januára 2021 / TASR (AP)

Taliansko v prvom rade

Pre Taliansko je Líbya nielen najdôležitejším východiskovým bodom pre migrantov cestujúcich k jeho brehom, ale má aj obrovskú strategickú hodnotu z hľadiska energie. Talianska premiérka Giorgia Meloniová však neprezradila, ako bude jej vláda riešiť migráciu v praxi. Podobne aj zasadnutie Európskej rady 9. – 10. februára zopakovalo , že prisťahovalectvo potrebuje spoločnú reakciu, ale urobilo sa len málo pre pomoc Taliansku a ďalším pobrežným krajinám pri riešení tejto núdzovej situácie. V novembri 2022 Európska rada navrhladvadsať skôr všeobecných opatrení na zníženie nelegálnej migrácie. Tieto opatrenia sú v troch smeroch: spolupráca s krajinami ako Tunisko, Líbya a Egypt na kontrole odchodov migrantov; podpora „koordinovanejšieho“ pátrania a záchrany v Stredozemnom mori; a posilnenie implementácie mechanizmu dobrovoľného prerozdeľovania migrantov zavedeného v júni 2022, ktorý však doteraz nepriniesol uspokojivé výsledky.

Je ťažké vyvinúť koherentnú, dlhodobú stratégiu so slabými, delegitimizovanými a dokonca prekrývajúcimi sa vládami v Líbyi, ako sa to stalo minulú jar, keď sa „odchádzajúca“ vláda Národnej jednoty v Tripolise vedená Abdulhamidom Dbeibahom postavila proti falošnej vláde Národná stabilita pod vedením bývalého ministra vnútra Fathiho Bashagha.

Taliansko v dobrom aj zlom v minulosti spolupracovalo s Kaddáfího režimom. V posledných rokoch pokračovala v dosahovaní kompromisov s Líbyou prostredníctvom oficiálnych memoránd a menej jasných dohôd. Prvé memorandum medzi oboma krajinami podpísali v roku 2008 vtedajší taliansky minister vnútra Roberto Maroni a Kaddáfí a stanovilo sa v ňom, že Taliansko musí Líbyi zaplatiť pomoc vo výške 5 miliárd dolárov výmenou za neustále hliadkovanie pri pobreží, aby zabránili migrantom v odchode. Dohoda bola silne kritizovaná za svojvoľné zadržiavanie, zlé zaobchádzanie a mučenie migrantov zo strany líbyjských úradov. V roku 2012 Rím obnovenýdohodu s Tripolisom o kontrole južných hraníc Líbye a výcviku miestnej pohraničnej polície. V roku 2017 vtedajší taliansky minister vnútra Marco Minniti podpísal memorandum o porozumení s vtedajším líbyjským premiérom Fayezom al Serrajom o riadení migrácie, kontrole hraníc a boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Toto takzvané „memorandum hanby“ vyvolalo veľkú kritiku týkajúcu sa bezpečnosti migrantov. Obnovená bola v roku 2020 a 2. novembra 2022 bola opäť predĺžená, čo vyvolalo protesty medzi skupinami občianskej spoločnosti. Tieto memorandá však nie sú súčasťou dlhodobej stratégie zdieľanej s Bruselom, ale skôr výsledkom prebiehajúcich núdzových situácií.

V septembri 2022 sa predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola a vysokí európski predstavitelia dohodli , že do februára 2024 uskutočnia rokovania o reforme migračných a azylových pravidiel EÚ s predsedom Výboru pre občianske slobody Európskeho parlamentu Juanom Fernandom Lópezom Aguilarom, predsedom kontaktnej osoby pre azyl. skupiny Elena Yoncheva a stáli predstavitelia Česka, Švédska, Španielska, Belgicka a Francúzska. Tento krok posilňuje návrh Európskej komisie na nový pakt o migrácii a azyle zo septembra 2020 s cieľom zlepšiť postupy a spravodlivo rozdeliť zodpovednosti medzi členskými štátmi pri riadení migračných tokov.

Činy, žiaľ, nenaplnili slová, a zatiaľ čo Európa chradne, iné národy sa etablujú v Afrike. Jedným z príkladov je rozšírená prítomnosť ruskej Wagnerovej skupiny, ale prítomná je aj Čína, Turecko a štáty Perzského zálivu. Líbya poskytla dôležité útočisko pre džihádistické skupiny, ako je Islamský štát, ktoré udržiavali bunky na pohraničných územiach a v južnej provincii Fezzan. Prítomné sú aj stovky ozbrojených skupín milícií – niektoré čisto miestne, iné priamo zločinecké kartely. Tieto skupiny zdieľali kontrolu nad Líbyou prostredníctvom neustáleho násilia a vydierania. V mnohých ohľadoch sú teraz rukojemníkmi líbyjských inštitúcií.

Tvárou v tvár týmto znepokojivým scenárom je skutočným problémom to, čo možno reálne urobiť, aby sme zastavili migračný tok a ovládli dvere Maghrebu a Líbye ako migračných superdiaľníc do Európy. Aby sme túto krízu napravili, musí najprv existovať určitý náznak koherentného procesu vytvárania dôveryhodných a realizovateľných politických odporúčaní. Tento proces je narušený, hlavne preto, že pri stole nie sú správni hráči a tí, ktorí sú, neprispievajú k funkčnému riešeniu.

Spojené štáty americké musia zabezpečiť strategické vedenie celého procesu v úzkom partnerstve s EÚ a ďalšími kľúčovými európskymi krajinami. Migračná vlna v roku 2015, ktorá takmer destabilizovala európsku politiku, bola predzvesťou vecí budúcich. Politická stabilita Európy – ktorá, ak to bude pokračovať, nie je v žiadnom prípade zaručená – je životne dôležitým záujmom Spojených štátov. EÚ musí požadovať energickejšie a participatívnejšie zapojenie USA. Zdroje migrácie sú africkou kontinentálnou záležitosťou, nie severoafrickou záležitosťou, takže Africká únia nemôže túto záležitosť odložiť. Aj to musí byť pri stole a plnohodnotný účastník, rovnako ako Arabská liga, s úplne inou motiváciou, ako sme videli doteraz.

Zdroj: pixabay.com | Európsky parlament

Pokiaľ ide o samotné politiky, pretože ich proces formulovania je od začiatku neoptimálny, mali by sa zamerať na tri hlavné ciele.

Po prvé, dôvody migrácie treba riešiť na samotnom africkom kontinente. Sú zložité a môžu sa zdať mimo dosahu dôveryhodnej politiky. Ľudia v húfoch odchádzajú pre nedostatok ekonomických príležitostí a prehlbujúcu sa chudobu; rozsiahla a zdanlivo neriešiteľná vládna korupcia; miestny a nadnárodný konflikt podporovaný silami, žoldniermi, milíciami a gangmi; a čoraz viac aj zmena klímy.

Po druhé, formulácia politiky by mala navrhnúť, ako riadiť, zmierňovať alebo predchádzať nelegálnej migrácii do Európy. Bezpečnostné riešenie migrácie sa zdá byť zložité, no treba ho zvážiť. Ide o otázku námornej a hraničnej bezpečnosti a bude si vyžadovať koordinované úsilie pobrežnej stráže, námorníctva a organizácií hraničnej kontroly stredomorských národov.

Po tretie, migranti, ktorí sa legálne dostanú na pobrežie Európy, by mali byť súcitne spracovávaní a podporovaní prostredníctvom komplexných európskych programov. Tieto tri oblasti treba vnímať ako celok politiky.

Pokiaľ nie je stanovený proces formulovania politiky, nemôže existovať komplexný prístup k migrácii. Je to hrozba pre africké národy a pre Európu. A je hrozbou aj pre americké životné záujmy v Afrike a Európe.

Autor: Federica Saini Fasanotti je vojenská historička špecializujúca sa na nepravidelné vojny. Je rezidentom Brookings Institution vo Washingtone DC a pridruženou seniorkou Inštitútu medzinárodných politických štúdií (ISPI) v Miláne.

Článok pôvodne publikovaný na stránke The National Interest

Žumpa tu tečie prúdom a oni sa tvária ako fialky
Božena Němcová je ako spisovateľka asi najznámejšia svojou knihou Babička. Dúfajme, že až tam sa s pani prezidentkou nedostaneme. A tak je skôr na porovnanie priliehavejšie iné autorkino dielo - V zámku a v podzámčí. Pani Božena Němcová v tejto... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme