Business Insider: Slovenská byrokracia. Oprava zbraní z Ukrajiny nefunguje, Nemcom došla trpezlivosť
13 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Problémy s opravou ukrajinskej obrnenej techniky na Slovensku nie sú ani po niekoľkých týždňoch vyriešené. Húfnice alebo raketomety, ktoré Nemecko darovalo Ukrajine, mali byť podľa dohody opravované v Michalovciach na východe Slovenska. Namiesto toho poškodená technika stála týždne bezprizorne na hraniciach, pretože kvôli problémom s dovozným clom nesmela do krajiny.

Na problémy s nefungujúcim dovozom poškodených zbraní z Ukrajiny na susedné Slovensko upozornili pred viac ako troma týždňami nemecké médiá. Server  Business Insider  s odvolaním sa na niekoľko vysoko postavených zdrojov v nemeckej vláde napísal, že Slovensko poukazuje na nevyriešené právne otázky súvisiace okrem iného s dovoznými clami. Do veci sa mal vtedy vložil aj kancelár Olaf Scholz.

Nemcom došla trpezlivosť

Slovenský server Aktuality.sk teraz píše, že problémy sa ani napriek sľubom slovenského ministerstva obrany nepodarilo vyriešiť. Nemcom vraj došla trpezlivosť a začali ťažkú ​​techniku ​​prevážať cez Poľsko až do dvetisíc kilometrov vzdialených opravovní v Nemecku. Transport cez územie Poľska umožnil takzvaný „zelený koridor“. Dochádza však kvôli tomu k zásadnému predĺženiu a zdraženiu opráv.

Ide napríklad o húfnice Panzerhaubitze 2000, raketomety MARS alebo protiletecké systémy Gepard, ktoré Nemecko predtým poskytlo ukrajinskej armáde. Špekuluje sa o tom, že by problémy mohli byť spojené so súčasnou vládnou krízou na Slovensku a vnútropolitickým bojom pred predčasnými voľbami.

Pavel a Čaputová chcú spoločne vycestovať na Ukrajinu
Český prezident Petr Pavel pricestoval na svoju prvú zahraničnú cestu na Slovensko. Ako prvý bod programu bolo stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Slovenská prezidentka privítala Petra Pavla a vyzdvihla dobré vzťahy s naším susedom.... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Nastane zmena?

Podľa slovenského ministerstva obrany má situáciu vyriešiť slovenská štátna zbrojovka Konštrukta Defence, ktorá v súčasnosti rokuje s nemeckou spoločnosťou Krauss-MaffeiWegmann o uzavretí zmluvy, ktorej cieľom je legislatívne a technicky podporiť nemeckú spoločnosť pri realizácii opráv techniky. Slovenská strana má poskytnúť „legislatívnu, administratívnu a technickú podporu pri opravách realizovaných na území Slovenskej republiky.“

Hovorkyňa slovenských colníkov Martina Rybanská však upozornila, že nová zmluva medzi Konštruktou Defence a firmou Krauss-Maffei Wegmann nezmení potrebu zložiť záruku na colný dlh, ktorý by pri dovoze nemeckej vojenskej techniky z Ukrajiny na Slovensko mohol vzniknúť. Ukrajina je totiž považovaná za tretiu krajinu, a preto akýkoľvek materiál dovezený predtým z EÚ pri vývoze svoj status stráca. Vytvorenie podobného „zeleného koridoru“, aký vytvorilo Poľsko, nemá podľa slovenských úradov žiadnu oporu v colnej legislatíve.

Nemecká zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) na Slovensku, u Michaloviec v blízkosti ukrajinskej hranice, v polovici decembra zriadila opravárenské centrum pre nemecké zbrane dodané Ukrajine. V súčasnej dobe tam pôsobí šesť nemeckých technikov a financovanie opráv zaisťuje kompletne nemecká strana. Slovensko poskytlo priestory, elektrickú energiu, vodu a strážnu službu.

Svet by mal byť opatrný, keď sa americkí obchodníci so zbraňami smejú
Aké veľké je riziko vojny vo svete? Odpoveď je ľahká. Stačí sa práve teraz iba pozrieť na celkové množstvo amerických výdavkov na zbrojenie, aby sme si zhruba urobili správny úsudok. USA majú najsilnejší vojenský priemysel na svete so schopnosťou... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme