Británia vyzbrojuje Taiwan. Čína trvá na svojom
13 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Británia modernizuje svoje námorné sily. Vzhľadom na túto modernizáciu v minulom roku schválila razantné zvýšenie vývozu ponoriek do Taiwanu. Na ten si ale nárokuje Čína. Tento krok Británie by mohol ovplyvniť ich medzinárodné vzťahy.

Reuters informuje o rekordnom udeľovaní licencií prideľovaných Veľkou Britániou na komponenty a ponorky pre Taiwan. To sa však nepáči Číne, ktorá stále razí politiku jednej Číny a s odtrhnutím sa Taiwanu nesúhlasí. Zákulisné informácie pritom hovoria, že britská pomoc Taiwanu na ostrov prúdi na ich žiadosť, pretože Taiwan si buduje vlastnú ponorkovú flotilu. Ostrovná vláda však deklaruje potrebu bezpečnosti a mieru v regióne. Británia však v dodávaní technológií nepoľavuje.

Lámu rekordy

Podľa údajov Spojeného kráľovstva (Organizácia pre kontrolu vývozu) hodnota licencií, ktoré britská vláda udelila spoločnostiam na vývoz komponentov a technológií súvisiacich s ponorkami na Taiwan, dosiahla počas prvých deviatich mesiacov minulého roka rekordných 167 miliónov libier (201,29 milióna dolárov. Analýza agentúry Reuters ukázala, že to je viac ako za predchádzajúcich šesť rokov dohromady. Údaje neuvádzajú, ktoré spoločnosti získali povolenie, ani podrobnosti o tom, na aké konkrétne zariadenie sa licencia vzťahuje.

Čína predbehla Rusko vo vývoji rakiet!
Bloomberg: Pentagon zistil, že Čína predbehla Rusko vo vývoji hypersonických zbraní. Americká rozviedka oznámila, že Čína je pred Ruskom v hypersonických zbraniach. Pokrok Peking výrazne investuje do hypersonickej technológie, vyhlásil Pentagon.... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Milan Laca

Politika jednej Číny

Peking považuje Taiwan za súčasť Číny a dôrazne namieta proti zahraničnému zasahovaniu do tohto ostrova. Vidí za tým totiž podporu Taiwanu v jeho osamostatnení sa od Číny.

 „Ak je to pravda, ide o vážne porušenie princípu jednej Číny, podkopáva suverenitu a bezpečnostné záujmy Číny a podkopáva mier a stabilitu v Taiwanskom prielive,“informovalo Reuters čínske ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého to Čínu veľmi znepokojuje a stavia sa proti tomu. Britániu pritom vyzýva, aby upustila od poskytovania vojenskej podpory Taiwanu.

Hoci Británia neuznáva Taiwan nemá s ním žiadne formálne diplomatické vzťahy, udržiava ekonomické a obchodné väzby a v Tchaj-peji je britské veľvyslanectvo.

Zdroj Shutterstock.com | Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen

Tichá žiadosť ostrova

„Spojené kráľovstvo má dlhú históriu udeľovania licencií na vývoz kontrolovaného tovaru na Taiwan. Posudzuje to individuálne, žiadosti musia byť v súlade s pravidlami, ktoré regulujú vývoz zbraní a výrobkov s dvojakým použitím,“reagoval hovorca britskej vlády, pričom otázku Taiwanu považuje za vyriešenú prostredníctvom dialógu a bez hrozieb sily či nátlaku. Iní vládni predstavitelia však anonymne uviedli, že o nárast licencií má záujem Taiwan a že Británia je ochotná podporiť Taiwan.

Napätie sa stupňuje

100 míľ juhovýchodne od čínskeho pobrežia Taiwan buduje flotilu ponoriek slúžiacich na námornú obranu. Konvenčné ponorky Taiwan desaťročia konvenčné ponorky nenakupuje – iné krajiny im ich nepredajú z obavy z hnevu Číny.

Komentár taiwanského ministerstva obrany v súvislosti s jeho programom stavby lodí hovorí o podpore rôznych projektov pragmatickým spôsobom v rámci námorníctva, ktoré je hlavnou národnou politikou.

"Dúfame, že všetky vrstvy budú aj naďalej podporovať, aby sme spoločne zachovali bezpečnosť a mier v Taiwanskom prielive,"uviedlo ministerstvo, pričom cieľom Tchaj-pej je otestovať svoj prvý prototyp do septembra a dodať prvé z plánovaných ôsmich plavidiel do roku 2025.

Kontinuálny nárast

Britské udeľovanie licencií súvisiacich s ponorkami začalo naberať na obrátkach po tom, čo Taiwan oznámil, že plánuje postaviť ponorkovú flotilu v roku 2017. Podľa licenčných údajov Británia schválila export ponorkových komponentov a technológií do Taiwanu v roku 2020 v hodnote 87 miliónov libier, čo je nárast z 31 415 libier v roku 2017 a žiadnych v roku 2016. Hodnota takýchto licencií schválených v roku 2021 klesla na takmer 9 miliónov libier, informuje Reuters.

Shutterstock.com | ilustračná foto

Taiwan nezaujíma len Britániu

Napriek tomu, že svet podľa Financial Times môže byť na pokraji veľkej vojny, šéf ministerstva zahraničia  USA nielenže nečítal Bielu knihu o obrane Číny s názvom „Taiwanská otázka a prípad znovu zjednotenia Číny v novej epoche“, ale tiež sa nestretol so svojím čínskym partnerom, aby spoločne vypracovali zodpovedný prístup k predchádzaniu konfliktom. Podľa Financial Times novú vojnu aktívne rozpútava práve USA a ich militaristická zahraničná politika.

Schyľuje sa k ďalšej vojne?
Global Times: USA aktívne rozpútavajú novú vojnu. Americká militaristická zahraničná politika hrozí vyprovokovaním vojny s Čínou Zničená diplomacia Zahraničná politika USA, posunutá na vojenskú úroveň kvôli záujmom obranného priemyslu, viedla k... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik