Módny gýč predvolebnej sezóny Demokratov - "morálny kompas"
12 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Včera (v sobotu, 11.03.) na poludnie umožnila RTVS - vraj verejnoprávna televízia - odviesť Eduardovi Hegerovi takmer hodinovú predvolebnú kamapaň. Ale tentoraz nie o takomto svinstve. O inom svinstve. O tom, že takíto ľudia majú v sebe toľko veľa drzosti a tak málo súdnosti, že začali presviedčať verejnosť, že oni (asi iba oni) majú v sebe akýsi morálny kompas.

Otázka, kde mal Eduard Heger schovaný ten svoj dnes na drzovku predstŕkaný morálny kompas počas dvoch rokov zohnutého chrbta po Igorom Matovičom a Michalom Šipošom, tiež nie je tá najpodstatnejšia. Napokon, odpoveď pozná každý občan Slovenska pri platení účtov, nákupe potravín, alebo ten, kto je chorý, zháňa lieky, alebo čaká na zákrok až do smrti. Ale aj každý ten, kto má trošku vyššie hodnotové ciele a je nútený žiť v tom hnuse, ktorý mu tu Hegerovci ponúkali od volieb v roku 2020. Akosi náhle sa nám tu zas vyrojili kariéristi s plnými hubami o demokracii, dokonca ju majú aj v názve, ale očividne "zabudli", čím boli celé predchádzajúce dva roky a čo s demokraciou na Slovensku urobili. Utýrali ju na smrť. Kopli ju do zadku a spolu s ňou aj väčšinu občanov.

Teraz sa zrazu hodí "morálny kompas"

Vie vôbec Eduard Heger, "o čom točí", ak v mene "demokratov" zrazu omieľa ten jeho znovuobjavený morálny kompas? Mal by si doštudovať, a to urgentne, že "morálny kompas" sa orientuje podľa troch smerov. Prvým je utilitarizmus. Je to etická teória, ktorá pokladá za úplné kritérium mravnosti konania jeho užitočnosť. Druhým smerom, ktorý sleduje strelka morálneho kompasu, je Kantova etika, založená na formulovaní vysoko objektívnych a abstraktných formálnych mravných ideálov. Nuž a tretím smerom, ktorým morálny kompas ukazuje, je Aristotelova etika cnosti. Pre Boha živého, čím z tohto môže disponovať ešte predvčerom kovaný "oľanovec"?

Aristotelove učenie o cnosti

Je dobré pripomenúť Hegerovi o jeho etickom kompase, čo toto učenie, ktoré má byť jeho súčasťou, vlastne znamená. Je dobré si to vysvetliť ešte pred voľbami, keď na nás začnú politici svoje pseudocnosti kydať vidlami ako hnoj. Vlastne s tým už začali. Aj s tými ich frázami o kompasoch.

Cnosti sú podľa Aristotela „strednosťami“ medzi dvoma krajnosťami. Cnosti Aristoteles rozdeľuje na mravné (etické) a rozumové (dianoetické). Najdokonalejšou mravnou cnosťou je spravodlivosť, najvyššou rozumovou cnosťou je múdrosť. Aristoteles hovorí: „Aj spravodlivými sa stávame tak, že spravodlivo konáme“. Medzi rozumové cnosti ďalej patrí vedenie, rozumnosť, umenie atď. K mravným cnostiam patrí ešte štedrosť, striedmosť, pokojnosť.
O prepojení Aristotelovej etiky s politikou svedčí skutočnosť, že najdokonalejšou mravnou cnosťou je spravodlivosť.

Nech nám pán Heger dokladuje svoju spravodlivosť

Nech nám vysvetlí cenzúru, neslobodu slova, nech nám vysvetlí nátlak a vydieranie, spojené s očkovaním počas pandémie, nech nám povie, prečo sme ekonomicky na tom tak zle ako sme, či už jednotlivci občania, alebo celý štát. Nech nám povie, z čoho majú žiť osamelí ľudia a nielen tie jeho "rodiny s deťmi" za dve stovky, ktoré nám ešte jeho včerajší chlebodarca vystavuje na bilbordoch po celom Slovensku. Nech nám vysvetlí, ako sa hodí k morálnemu kompasu jeho i jeho "Demokratov"  v zmysle vyššie uvedeného jeho nadutosť, arogancia a tí jeho ministri, napríklad Naď s Káčerom. A nech láskavo z toho obsažného výrazu nerobí gýčovú kabelku z Dubaja, vhodnú na jednu letnú sezónu. To zaujme akurát tak ľudí s intelektom Smotánky. A možno ešte Hegerových kariéristických adorantov, ktorí pochopili, že nosiť na rukách Matoviča im už osobne nič nevynesie.

P.S.

Na záver stačí hádam pripomenúť myšlienku Krala Kryla, že slovom demokracia sa najviac oháňajú tí, ktorí jej síce majú plné huby, ale v ich skutkoch ju nenájdete. Ak sa niekto dva roky uberá po ceste amorálnosti, morálny kompas mu je úplne zbytočný, iba ak na smiech.

Žilinka POUČIL Hegera ako malého chlapca
Poverený dočasný premiér Eduard Heger v sobotu bez oponenta hviezdil v "diskusnej" relácii telerozhlasu Sobotné dialógy. Okrem predvolebnej kampane svojej strany Demokrati a brýzgania voči lídrovi HLASu Petrovi Pellegrinimu stihol už len jednu... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik