MS SR navrhuje zaviesť nový trestný čin! MAROŠ ŽILINKA ODMIETA!
10 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta zavedenie nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorý by znamenal tresty za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach.

Informoval o tom na sociálnej sieti.

Žilinka hovorí o neopodstatnenej a bezúčelnej kriminalizácii konania, ktorá nie je nevyhnutné a ani neprispeje k dosiahnutiu sledovaného cieľa - vyriešeniu akútneho personálneho problému v zdravotníctve a zabezpečeniu jeho funkčnosti.

"Apelujem na všetky zodpovedné subjekty, aby k legislatívnemu procesu vedúcemu k zavádzaniu nových skutkových podstát trestných činov pristupovali na základe poctivej odbornej diskusie a zváženia nevyhnutnosti úpravy spoločenských vzťahov normami trestného práva ako krajného prostriedku," dodal.

Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jeho spáchanie má spočívať v porušení povinnosti zabezpečiť počet lekárov, zdravotných sestier alebo pôrodných asistentiek, určenej v osobitnom predpise. V závislosti od závažnosti previnenia sa navrhuje trestná sadzba v rozmedzí od troch do 15 rokov väzenia. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení systému zdravotníctva medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas verí, že daný návrh novely Trestného zákona neprejde. Priblížil, že pred podpisom memoranda s Lekárskym odborovým združením opakovane členom vlády tlmočil svoj jasný nesúhlas s navrhovaným znením novej skutkovej podstaty trestného činu.

(VIDEO) Východniari v strehu! Svorka vlkov za bieleho dňa v blízkosti domov!
Sociálnymi sieťami sa šíria nevídané zábery! Na východnom Slovensku sa v blízkosti obydlí vyskytla svorka vlkov. Zábery boli natočené v obci Batizovce v Popradskom okrese. Na začiatku dediny zbadala šoférka svorku pobehujúcich vlkov a spoza okien... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ak bude v nemocnici viac ako 90 dní nedostatok lekárov, sestier či pôrodných asistentiek, môže to dostať vedenie danej nemocnice až do väzenia. Ak by to spôsobilo smrť viacerých ľudí, mohlo by to znamenať dokonca až 15 rokov za mrežami, píše Denník N. Minister spravodlivosti však s návrhom, ktorý predložil jeho vlastný rezort, nesúhlasí.

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu Trestného zákona, ktorá má zaviesť nový trestný čin – ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Trestnoprávnu zodpovednosť požadovalo Lekárske odborové združenie, keď si vlani vybojovalo aj vyššie platy, a je súčasťou memoranda, ktoré sa vláda zaviazala splniť. Odborári zákon obhajujú ako ochranu pacientov.

Advokát a lekár Peter Kováč tvrdí, že takto postavený zákon je nevykonateľný. „Neviem si predstaviť vesmír, v ktorom by takáto sprostosť mohla byť súčasťou Trestného zákona,“ tvrdí. Nepozná ani krajinu, kde by podobný trestný čin existoval.

Za nedostatok personálu v nemocnici BASA?
Ak bude v nemocnici viac ako 90 dní nedostatok lekárov, sestier či pôrodných asistentiek, môže to dostať vedenie danej nemocnice až do väzenia. Ak by to spôsobilo smrť viacerých ľudí, mohlo by to znamenať dokonca až 15 rokov za mrežami, píše denník... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik