Bezpečnostný expert odvážne: NATO stojí pred najväčšou porážkou za dobu svojej existencie
11 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

„Ukrajina začína prehrávať na všetkých frontoch a stráca schopnosť sa brániť. Chýbajú jej nielen zbrane a munícia, ale predovšetkým ľudia. A to je nebezpečné.“ Práve týmito slovami komentuje súčasnú situáciu na Ukrajine český bezpečnostný expert David Bohbot. Podľa neho ani po roku vojny nie je vylúčené, že NATO bude vtiahnuté do boja, alebo bude musieť akceptovať víťazstvo Ruska. „Zelenskyj už nemá vo vedení vojny prakticky žiadnu rozhodovaciu právomoc. Myslím si, že za pokračovaním tejto stratenej bitky je tlak Američanov, ktorých ego im neumožňuje prehltnúť tvrdú porážku,“ hovorí Bohbot v rozhovore pre ParlamentníListy.cz.

Viac ako rok od začiatku ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou to vyzerá, že ruská armáda začína mať úspechy. Napríklad pri Bachmute, odkiaľ sa ukrajinská armáda už začína otvorene sťahovať. Začína Rusko vyhrávať túto vojnu?
Áno, to je pravda. Ruská ofenzíva sa už začala a začínajú sa prejavovať aj jej prvé úspechy. Ukrajinci začínajú chápať, v akej zúfalej situácii sú a začínajú sťahovať skúsených vojakov. Na konečné dobitie Bachmutu zostáva len prevziať kontrolu nad posledným dôležitým prístupom do mesta. Tým budú zastavené dodávky zbraní, munície i potravín. Bachmut čoskoro padne a už to nejde zastaviť. 
 
Osobne neverím tvrdeniu našich médií, že sa prezident Zelenskyj snaží bojmi pri Bachmute zachrániť čo najviac svojich vojakov. Ostatne, sám Zelenskyj už nemá vo vedení vojny prakticky žiadnu rozhodovaciu právomoc. Myslím si, že za pokračovaním tejto stratenej bitky je tlak Američanov, ktorých ego im neumožňuje prehltnúť tvrdú porážku. Je možné, že aj niektorí ukrajinskí generáli si ešte myslia, že môžu situáciu otočiť. Ale z bojových skúseností viem, že vojaci, ktorí cítia, že nemajú najmenšiu šancu ubrániť svoje pozície, nakoniec vezmú iniciatívu do vlastných rúk a ustúpia bez ohľadu na názor velenia.
 
V tejto súvislosti je zaujímavé ešte jedno zistenie. Hoci nám stále tvrdili, ako ruské velenie bez akýchkoľvek ohľadov obetuje vlastných vojakov, vôbec sa nehanbili dať rozkaz opustiť pozície v Charkove, Chersone atď., aj keď sa ich jednotky mohli ukrajinskej ofenzíve postaviť a minimálne ju podstatne spomaliť. Tie isté médiá ignorujú krutosť amerických šéfov, ktorí nechajú ukrajinských vojakov zomierať, aj keď vedia, že ide o stratenú bitku.
 
Situácia sa začína meniť aj v Charkovskej oblasti. Počas ukrajinskej ofenzívy sa ruská armáda napríklad stiahla ďaleko za Kupjansk a dnes sa k nemu opäť priblížila iba na 3 až 4 kilometre. Ukrajina začína prehrávať na všetkých frontoch a stráca schopnosť brániť sa. Chýbajú jej k tomu nielen zbrane a munícia, ale predovšetkým ľudia. A to je nebezpečné.
 
Bezpečnostní expert David Bohbot, foto: archív D. Bohbota
Nebezpečné pre Ukrajinu?
Nielen pre Ukrajinu. Nebezpečné pre nás všetkých. Krajiny NATO príliš dlho podporovali Ukrajinu zbraňami a ďalším vybavením za miliardy bez toho, aby ich vedenie hľadalo možnosti diplomatického riešenia konfliktu a premýšľalo nad budúcim vývojom Európy. Vďaka tomu teraz nielen Ukrajina, ale aj celá Aliancia stojí pred najväčšou porážkou za dobu svojej existencie. To očakávali ľudí ako ja, ktorí vedeli, že veľmoc ako Rusko nemožno poraziť bez masívneho nasadenia vojakov NATO. Aliancia sa však po celý čas od tohto kroku dištancovala. Dnes už aj alianční experti pripúšťajú, že nastúpená cesta vedie k ruskému víťazstvu a začínajú chápať, že existujú iba tri možnosti, ako zabrániť totálnemu masakru a hanbe. 
 
Ako krajina NATO môžeme poslať svoje armády do vojny a pripojiť sa do konfliktu. Môžeme nasadiť všetky zbrane, ktoré máme v Európe k dispozícii, vrátane tých, ktoré potrebujeme na vlastnú obranu, a dúfať, že to zmení situáciu. Osobne verím, alebo skôr dúfam, že velenie NATO chápe nereálnosť tejto „va banque“ hry, ale kto vie; možnosť zarábať ďalšie a ďalšie miliardy môže hocikoho zaslepiť. Tí, ktorí z tejto vojny profitujú, nemyslia na nič iné ako na vlastný zisk. 
 
Môžeme sa ako NATO rozhodnúť zmeniť prístup k diplomatickým rokovaniam. To má ale zmysel, kým Ukrajina nebude pod úplnou kontrolou Ruska a nebude zničené aj to málo, čo tam ešte zostalo. Rusko jasne zvíťazí a pre prezidenta Putina diplomatické rokovania stratia akýkoľvek zmysel.
 
Osobne vidím ako najpravdepodobnejšie, že krajiny NATO budú donútené ekonomickou a politickou situáciou vo svojich krajinách hľadať diplomatického riešenia, budú sa trochu vyhrážať, ale skončí to prímerím a kompromismi. Všetky tieto možnosti sú v hre, a NATO sa už začalo pripravovať na každú z nich.
 
Postup Rusov pri Bachmute!
Ruské sily dosiahli pokrok v prednej línii v Bachmute. Ten je kľúčovým cieľom niekoľkomesačného ťaženia Moskvy na východnej Ukrajine, ktoré si vyžiadalo mnoho obetí, informovala agentúra AP. Guardian informuje, že ruský útok však bude ťažké udržať... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Diana Zaťková
Prečo je Bachmut pre ukrajinské vedenie taký dôležitý? Prezident Biden hovorí, že má len symbolickú hodnotu, iní tvrdia, že nemá žiadnu a ďalší si myslia, že pád Bachmutu bude veľkou podporou pre ruskú armádu. Ako to teda je?
Okrem toho, že dobytie Bachmutu bude veľkou podporou morálky a nálady v ruskej armáde a určite pomôže aj prezidentovi Putinovi, ide v prvom rade o významnú časť ukrajinskej obrannej línie. O tom sa ale príliš nehovorí, a to je chyba. 
 
Keď ruská armáda s pomocou Wagnerovcov túto líniu prelomí, stanú sa dve veci. Po prvé, pádom Bachmutu a prelomením ukrajinskej obrany sa Wagnerovcom a ruskej armáde uvoľní veľké množstvo ľudí a delostrelectva, ktoré môžu presunúť smerom k Charkovu, dokončiť dobytie Avdiivky a ďalších území. A po druhé, čo je možno ešte dôležitejšie, ukrajinskí vojaci pochopia, že vojenská prevaha, o ktorej ich presviedčalo ich velenie, bola iba ilúziou.
 
Po Bachmute už bude pre Ruskú federáciu každý cieľ jednoduchší aj preto, že zatiaľ čo ukrajinská armáda stratila veľké množstvo kvalitných vojakov, väčšinu ruských strát tvorili oslobodení väzni a trestanci, nie špičkoví vojaci pravidelnej armády. Navyše Rusko má ďalších 250 tisíc postrádateľných väzňov, ktoré môže a bude používať na čele útokov, pripravujúcich dobytie ďalších území. Nie nepodstatným faktorom je tiež definitívna strata nádeje Ukrajiny na opätovné získanie Soledaru. Tu sa nachádza obrovská baňa na ťažbu soli, ktorej produkcia pokrývala 40 % európskej spotreby tejto suroviny.
Je zaujímavé sledovať vzťahy medzi pravidelnou ruskou armádou a takzvanými Wagnerovcami, čo je v podstate súkromná armáda oligarchu Jevgenija Prigožina. Ten kritizuje ruskú armádu, že mu aj napriek nesporným úspechom neposkytuje dostatok munície a zbraní a tiež sa sťažuje na nízku podporu armádneho delostrelectva. Čo sa v skutočnosti deje?
Prigožinovi bojovníci z vojenského hľadiska určite odviedli práve v okolí Bachmutu obrovský kus práce, ale ich podiel na celkovom množstve ruských síl na ukrajinskom fronte je pomerne malý. Aj keď sám Prigožin mnohokrát hovorí veci tak, ako skutočne sú, tentoraz mu až zase toľko neverím. Verím viac ukrajinským vojakom z Bachmutu, že nemôžu vydržať masívne ostreľovanie ruským delostrelectvom. Podľa môjho názoru Prigožin cíti približujúce sa víťazstvo, chce sa čo najviac zviditeľniť a získať čo najlepší kredit pre svoju skupinu „muzikantov“, ako si tiež hovoria. Nielen Prigožin, ale aj minister obrany Šojgu sa snaží ukázať, aký dôležitý je ich podiel na zmene situácie na fronte v prospech ruskej armády. Každý chce posilniť svoju pozíciu v očiach ruských občanov aj prezidenta Putina. 
 
TRETIA SVETOVÁ VOJNA? Sme k nej blízko, tvrdí Orbán
Pravdepodobnosť, že sa vojna na Ukrajine zmení na globálny konflikt, rastie, povedal v piatok ráno maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarský líder vo svojom prejave v štátnom Kossuth Rádió kritizoval západné hlavné mestá a obvinil spojencov Ukrajiny... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Milan Laca
Zelenskyj bol vo Veľkej Británii žiadať o podporu a dodávky lietadiel. Evidentne verí, že premiér Sunak je schopný vyvíjať tlak na USA, čo znamená aj NATO, aby pre Ukrajinu zaistil ich lietadlá. Ako sa pozeráte na dôvody a súvislosti jeho návštevy s vojnou na Ukrajine? 
Rokovania o dodávkach lietadiel je len oficiálna časť skutočných dôvodov jeho návštevy. Prezident Zelenskyj išiel predovšetkým presviedčať lídrov Veľkej Británie, aby vstúpili do priamej konfrontácie s ruskou armádou. Ukrajinci sú už skutočne zúfalí, vysoké straty na ich strane nie sú len konšpiráciou, ale plne preukázateľným faktom.
 
Dnes však už nejde len o vysoké ľudské a materiálne straty. Jediná možnosť, ako môže Ukrajina čeliť úplnej vojenskej porážke, je prelomiť sľuby NATO, na základe ktorých sa jej členské krajiny bránia vstupu do vojenskej konfrontácie s armádou Ruskej federácie. Bez priamej pomoci a zapojenia armád NATO Ukrajina už nie je schopná chystanej ruskej ofenzíve čeliť.
Prečo Zelenskyj prišiel s takou požiadavkou do Veľkej Británie a neobrátil sa priamo na USA? Je známym faktom, že členské krajiny NATO sa riadia príkazmi USA, a nie Veľkej Británie.
Dôvodom je, že Zelenskyj túto požiadavku voči USA už vzniesol, ale bola odmietnutá. USA nechcú vstúpiť do priamej vojny s armádou Ruskej federácie, zatiaľ čo Veľká Británia túto myšlienku nezavrhuje. Ostatne príslušníci armád Veľkej Británie a Poľska sú do bojov na Ukrajine zapojení od samého začiatku vojny.
 
Vojaci Veľkej Británie a Poľska sa zapájajú do konfliktu na strane Ukrajiny na základe súkromných zmlúv. Najprv sa jednalo predovšetkým o nižších dôstojníkov, ktorí ako inštruktori a velitelia výcviku pripravovali ukrajinských vojakov. V súčasnej dobe sa už priamo zúčastňujú bojov, predovšetkým ako obsluhy moderných technológií a zbraní dodávaných krajinami NATO. 
 
Vojaci týchto krajín dnes dokonca zaujímajú priame veliteľské pozície na problémových úsekoch frontu. Zelenskyj si je vedomý, že títo dôstojníci by nemohli takto postupovať bez tichého súhlasu oficiálneho vedenia ich armád, a preto sa usiluje o rozšírenie podpory na priamu vojnu s Ruskou federáciou. Poľsko nemá ani zďaleka taký vplyv na velenie NATO, ako Veľká Británia. Zelenskyj si je vedomý, že ak sa mu podarí zapojiť do konfliktu Veľkú Britániu, budú doň vtiahnuté aj USA a tým aj celé NATO. Niečo podobné už napokon Briti urobili počas vojny v Španielsku a následne aj počas druhej svetovej vojny proti Nemecku.
 
Emmanuel trúbi do boja!
The Guardian: Francúzsky prezident Macron oznámil svoj zámer pomôcť Ukrajine spustiť protiofenzívu. Emmauel Macron informoval o svojom zámere pomôcť Kyjevu spustiť protiofenzívu. Vyhlásil to na spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Milan Laca
Takže vy hovoríte, že existuje možnosť vstupu NATO do vojny proti Ruskej federácii? Máme mať obavy z prípadnej mobilizácie a pôjde naša armáda do vojny s Ruskom? 
Táto možnosť je zatiaľ iba teoretická, ale dnes už nie je vylúčená. A je veľa náznakov, že k tomu môže skutočne dôjsť. Nasvedčujú tomu nielen vyjadrenia ministerky obrany Černochovej a zatiaľ stále ešte neinaugurovaného prezidenta Pavla, ale aj výrok plukovníka Tesára, veliaceho dôstojníka výcviku ukrajinských vojakov na území Českej republiky. Ten sa v tlači vyjadril, že česká armáda preberá skúsenosti od ukrajinských inštruktorov, pretože sa „…chystáme na rovnakého nepriateľa“. 
 
Z tohto vyjadrenia navyše nadobúdam dojem, že skôr ukrajinskí inštruktori pripravujú na vojnu vojakov AČR, než aby tomu bolo naopak, ako to prezentujú médiá! Nesmieme tiež zabudnúť, že NATO stojí na Ukrajine tvárou v tvár najväčšej vojenskej porážke od svojho vzniku. Ak ruská armáda zvíťazí, môže povedať, že porazila nielen Ukrajinu, ale de facto aj celú Alianciu, ktorá za Ukrajinou formálne stála, sľubovala víťazstvo a dala do porážky Ruska všetko. Ako som už povedal, bude to obrovská výhra pre Rusko a obrovská hanba na NATO. 
 
Český diplomat o strednej Európe: Zbláznili sme sa! Až na Maďarsko
Niekdajší český diplomat Jaromír Novotný sa domnieva, že sa svet opäť delí na bloky a Česko podľa neho v tomto novom svete nepochopilo svoje miesto, ani možnosti. Vznikol tu podľa neho neporaziteľný blok Ruska a Číny, ku ktorému sa stredná Európa... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Diana Zaťková
 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik