Americké zbrane z Ukrajiny putujú do Iránu
11 | 03 | 2023 I Milan Laca

USA obviňujú Rusko z presunu amerických zbraní do Iránu.

CNN: Rusko začína presúvať americké zbrane, ukoristené na Ukrajine, do Iránu. Informovala o tom americká televízna stanica CNN, s odvolaním sa na svoje zdroje.
Čo získali

Ruskej armáde sa podarilo získať ako trofeje vzorky prenosného protilietadlového raketového systému Stinger (MANPADS) a protitankového raketového systému Javelin (ATGM), ktoré ukrajinská armáda zanechala na bojisku. Tvrdia to  zdroje zo spravodajských služieb USA  a NATO.

Iránska munícia pre Rusko: 100 miliónov nábojov, 300 000 rakiet!
Tajná cesta nákladných lodí obvinených z dodávania munície Rusku! Plavidlá plaviace sa pod ruskou vlajkou vraj prevážajú z Iránu do Ruska milióny nábojov a státisíce rakiet. A Irán plánuje poslať ďalšie, uviedol bezpečnostný zdroj pre Sky... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Bude ich vyrábať Irán?

Predpokladá sa, že Moskva môže Teheránu dodať ukoristené zbrane na demontáž a štúdium. Ako pripomína CNN, Irán už má bohaté skúsenosti s vývojom vlastných zbraní na základe západných typov.

Čo vyrobili...

Napríklad v 70-tych rokoch Iránci vyvinuli vlastnú protitankovú riadenú strelu Toophan, založenú na ukoristenej americkej rakete BGM-71 TOW. V roku 2011 sa iránskym vedcom navyše podarilo skonštruovať bezpilotné lietadlo po demontáži zostreleného amerického bezpilotného lietadla Lockheed Martin RQ-170 „Sentinel“.

Áno, či nie?

Americká vláda nebola schopná poskytnúť dôkazy o presune rakiet z Iránu do Ruska. Moskva popiera dodávky iránskych zbraní, ako aj ich použitie v ukrajinskom konflikte. V novembri 2022 sa objavili informácie o výmene západných zbraní za drony medzi Ruskom a Iránom. Podľa Sky News, Rusko prepašovalo do Iránu 140 miliónov eur v hotovosti a ukoristilené zbrane z Británie a Spojených štátov, výmenou za desiatky bezpilotných lietadiel, ktoré má použiť vo vojne  na Ukrajine.

Západ zmenil taktiku pomoci Ukrajine
The Economist: Západné dodávky zbraní do Kyjeva sa zmenili z potoka na rieku Západ urýchlil dodávky zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu v rámci príprav Kyjeva na protiofenzívu, informoval The Economist . „Bod zlomu nastal 20. januára na... Čítať ďalej
08 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik