Orbán hovorí, že má záujem na udržiavaní vzťahov s Ruskom
09 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Orbán hovorí, že chce udržiavať vzťahy s Ruskom, ale nie je si istý, či to bude možné

Obnovenie väzieb EÚ s Ruskom v budúcnosti je pochybné, Maďarsko má záujem udržať si ich čo najdlhšie, ale nie je isté, či sa to v budúcnosti podarí, povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Orban už skôr poznamenal, že v Európe dochádza k reštrukturalizácii zón bezpečnosti a vplyvu a vytvára sa nové centrum z Poľska a Ukrajiny, ktoré predtým neexistovalo, čím sa priblíži ekonomickému potenciálu Nemecka.

Vzťahy udržať čo najdlhšie

"Obnovenie vzťahov medzi EÚ a Ruskom po vojne, o ktorom šéf (Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory) pochyboval, je dosiahnuteľné, no ďaleko od reality. Preto pre maďarskú zahraničnú politiku a maďarskú hospodársku politiku potrebujete veľa premýšľať o tom, aký typ vzťahu s Ruskom vybudovať a udržiavať v nasledujúcich 10 – 15 rokoch. Teraz je, samozrejme, z viacerých dôvodov, predovšetkým z energetických dôvodov, v našom záujme udržať vzťahy čo najdlhšie “ povedal Orbán pri otvorení Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory.

Prezidentka je za poskytnutie migov Ukrajine
Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za poskytnutie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Zdôraznila však, že vzhľadom na dočasne poverenú vládu je potrebné nájsť ústavne súladnú cestu. Považuje za logické, že vláde dodá legitimitu na dané rozhodnutie Národná... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Tibor Malý/tasr

Energetika je kľúčová pre hospodárstvo

"Bude to možné? Doteraz to bolo možné. Nikto však nevie dať odpoveď na otázku. Pre plánovanie hospodárskej politiky je však jednou z kľúčových otázok energetika a budúcnosť rusko-maďarských vzťahov. Ide o vzrušujúca otázka, musíme o tom veľa premýšľať a musíme sa spolu porozprávať,“ poznamenal.

Podľa maďarského premiéra je ekonomickým základom európskeho hospodárskeho úspechu dlhé roky lacná energia z Ruska. "Keď sa pozrieme na to, čo sa deje teraz, uvidíme, že ako prvý krok (reštrukturalizačný vplyv v Európe - pozn. red.) sa európska ekonomika oddelila od ruskej. Zároveň, samozrejme, suroviny a energia sú stále potrebné, ale pochádzajú z iného miesta. To znamená, že jedna závislosť je pomaly, ale isto nahradená druhou závislosťou,“ povedal Orban.

Kto na tom zarába?

Orbán už skôr povedal, že Európa prehráva odmietaním ruských zdrojov energie v prospech amerických, keďže je nútená ich 5-10-krát preplatiť. Európa by si podľa neho mala „americkým priateľom“ klásť otázky, kto v tejto situácii vyhráva.

Predseda maďarského parlamentu László Kever už skôr povedal, že Európsku úniu už možno označiť za porazenú v ukrajinskej kríze, keďže koná v rozpore s vlastnými ekonomickými záujmami. Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó už skôr povedal, že z recesie v Európe majú prospech USA .

Problémov s plynom z Nórska v Česku pribúda
Po tom, ako sa Česká republika odpojila od dodávok plynu z Ruska, sa objavujú vážnejšie technické problémy. Zatiaľ ich riešia hlavne domácnosti s plynovými kotlami, ktoré budú musieť investovať do ich opráv nemalé peniaze. Servisné firmy začali v... Čítať ďalej
08 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik