Lekcia patologickej nenávisti
09 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Nenávisť je dlhodobá intenzívna emócia zameraná proti určitému objektu. Často jej predchádza silný impulz, otras, zlom v živote človeka a je udržovaná pri živote bolesťou či hnevom. Veľmi výrazne ovplyvňuje myslenie a konanie jedinca. Objektom nenávisti sa môže stať jednotlivá osoba, určitá skupina osôb, ľudstvo, existencia alebo aj, napríklad, celý svet. 

Nenávisť je protipólom lásky. Ten, kto nenávidí sa za normálnych okolností často neuspokojí s tým, aby nenávideného ignoroval. Ak však okolnosti nie sú normálne, potom svoju energiu venuje tomu, aby vymýšľal stratégie, ako nenávidenému ublížiť. Nenávisť je, podobne ako zamilovanosť, stav, v ktorom môže jedinec v extrémnom prípade podriadiť všetky činnosti a venovať ich jedinému cieľu: v tomto prípade poškodiť či zničiť objekt svojej nenávisti a to aj za cenu sebadeštrukcie.

Jednou z príčin nenávisti je aj strach. Strach z nenávideného.

Zo statusu Igora Matoviča na sociálnej sieti - bez redakčnej úpravy, aj s hrubkou:

"Kým na mítingoch mu pre faninky spieva Vondáčková … v base sa rozhodol spievať jeho priateľ Kočner. To nevymyslíš, to je život. Mafiána." Píše bývalý predseda vlády, bývalý minister financií a poslanec NR SR Igor Matovič.

Reakcia

V komentoch pod statusom sa našiel aj ten, ktorý autorovi odporúča dlhodobé ubytovanie v niektorom zo špecializovaných ústavov na Slovensku: " Igor kedy VAS ZAVRU ci bláznivej ci basa to je jedno." (Bez redakčnej úpravy.)

A ešte niečo na vysvetlenie

Nenávisť spolu s našepkávaním, nactiutŕhaním, jasotom v protivenstvách a trápením v úspechoch sú dcérami závisti. Jedného zo siedmich hlavných hriechov úprimne veriaceho kresťana.

Psychoanalytické hľadisko 

V psychoanalýze definoval Sigmund Freud nenávisť ako stav ega, ktorý si praje zničiť pôvodcu, zdroj jeho zármutku či nešťastia. Publikácia Penguin Dictionary of Psychology definuje nenávisť ako „hlbokú pretrvávajúcu intenzívnu emóciu vyjadrujúcu hnev a nepriateľstvo voči osobe, skupine či objektu.“Pretože je nenávisť svojou povahou dlhodobá, mnoho psychológov ju považuje skôr za postoj ako za dočasný emocionálny stav.

VIDEO Danko: Toto už nie je o Ficovi a Pellegrinim, toto je už o Slovensku!
Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko je znepokojený drobením síl na strane politického spektra, ktorému záleží na správnom smerovaní Slovenska. Zvlášť apeluje na silných opozičných hráčov, akými sú Smer-SSD a Hlas-SD. Tie by nemali ísť... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik