Západ zmenil taktiku pomoci Ukrajine
08 | 03 | 2023 I Tibor Malý

The Economist: Západné dodávky zbraní do Kyjeva sa zmenili z potoka na rieku

Západ urýchlil dodávky zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu v rámci príprav Kyjeva na protiofenzívu, informoval The Economist .

„Bod zlomu nastal 20. januára na ôsmom stretnutí Ukrajinskej kontaktnej skupiny pre obranu, na stretnutí ministrov obrany pod vedením Američanov, ktoré sa koná približne raz za mesiac na veľkej americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku a tok zbraní sa zmenil z potoka na rieku, “ píše sa v článku.

Autori argumentujú, že v decembri si Spojené štáty a Británia uvedomili, že dlhotrvajúci konflikt nie je v záujme Západu, takže tok zbraní na Ukrajinu sa dramaticky zvýšil. Od 9. decembra, za tri mesiace, krajina dostala 40 percent všetkej vojenskej pomoci, ktorú od začiatku konfliktu sľúbil Pentagon.

Ako uvádza publikácia, hoci väčšina ukrajinskej armády používa sovietsku techniku ​​a zbrane, čoskoro bude vďaka západným dodávkam asi tretina ozbrojených síl Ukrajiny vyzbrojená podľa štandardov NATO.

Vážnym problémom zostáva nedostatok munície, keďže západní spojenci sa so zvýšením produkcie neponáhľajú. A nedostatok vzdušných síl na Ukrajine by sa mohol stať väčším problémom, ak budú ruské bojové lietadlá ochotné viac riskovať pri akejkoľvek ukrajinskej ofenzíve.

Ursula von der Leyen militaristicky zneužila MDŽ
Všetko sa dá ideologicky zneužiť a využiť. Majsterkou v tejto disciplíne je predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Či už ide o vakcíny, alebo vojnu, ide si za "svojim". Najnovšie ...von der Layen spojila sviatok Medzinárodného dňa... Čítať ďalej
08 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik