Matematik Kollár o Hegerových Demokratoch: Takto si predstavujú tú zmenu? Samé ŽVÁSTY!
07 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Dočasne poverený premiér Eduard Heger v utorok oznámil vznik novej strany Demokrati. Program strany má byť postavený na piatich pilieroch. Mám pocit, že toto všetko som už videl a najmä počul, reagoval na Hegerove vyhlásenia matematik Richard Kollár na sociálnej sieti.

Názor Richarda Kollára prinášame v plnom znení.

Neverím, že to bude tentokrát inak

Mám pocit, že toto všetko som už videl a najmä počul. Až pohľad na tie fotky zo starých tlačoviek, mítingov, či billboardov po rokoch však rozpráva celý príbeh. Ak naša krajina má skutočne stáť na piatich pilieroch - zdravé Slovensko, vzdelané Slovensko, bezpečné a sebavedomé Slovensko, silné regióny a občianska spoločnosť a starostlivosť o najzraniteľnejších, tak to na tom skutočne nie sme veľmi dobre, myslí si Kollár.

Slovensko totiž podľa neho nie je ani zdravé, ani vzdelané, o jeho bezpečnosti príliš veľa pozitívneho nevieme, ale sebavedomé nie je určite. Máme slabé regióny a starostlivosť o najzraniteľnejších sa ukáže práve teraz, keď historicky najnižšie klesli naše vlastné súkromné úspory. "Je takmer jasné, ako to presne dopadne, môžete tipovať, ale nič nevyhráte, kurz je 1:1," hovorí matematik.

FB/Richard Kollár | Richard Kollár

Rozumiem tomu, že ambíciou novej fialovej strany je zmes modrej a červenej so všetkými odtieňmi okolo. Pre mňa je však ten záber extrémne široký, aby pojal všetko. Mne by stačila aj tá modrá v jednom odtieni, ale poriadna a jasná. Stabilná zahranično-politická orientácia našej krajiny, možno aj bez toho umelého sebavedomia, o ktorom politici tak radi hovoria, ale málokedy ho skutočne majú. Kroky k návratu právneho štátu. A možno aj nádej na budúcnosť vo vzdelávaní a zdravotníctve. Nie však zdravé a vzdelané Slovensko, ale Slovensko, ktoré sa pokúsi priblížiť ku krajinám, ktoré dnes považujeme za zdravé a vzdelané, aspoň malými krokmi, hovorí Kollár.

Lebo všetci tušíme, ako to zase dopadne. Dokonca aj v tom najpriaznivejšom, úplne nereálnom, scenári si Slovensko môže polepšiť behom jedného dvoch volebných cyklov len o kačací krok. Máme množstvo skúseností, ako to vyzerá po voľbách, aj po tých, kde si myslíme, že v nich vyhrali tí naši, kde u nás presne končia priority vzdelávania a zdravotníctva, či silných regiónov. Neverím, že to bude tentokrát inak, veď tí istí ľudia už mali možnosť to tak urobiť v minulosti a neurobili to. Ich priority sú v skutočnosti inde, čo je v mnohých prípadoch v poriadku, len by sa hodil kus úprimnosti.

VIDEO HLAS nekompromisne o Hegerovi: OKLAMAL VOLIČOV!
Dočasne poverený premiér Eduard Heger uskutočnil podvod na voličoch! Vyhlásila to opozičná mimoparlamentná strana Hlas-SD. Vyzvala Hegera, aby po odchode z OĽANO vytvoril podmienky na menovanie úradníckej vlády a čo najskorší termín predčasných... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Načo takéto žvásty?

To skutočne Rastislav Kacer, Vlado Bilčík, Miro Kollar a ďalší potrebujú takéto frázy? Ja som ich ešte doteraz za takýmito žvástami stať nevidel. Až teraz. Takto si predstavujú tú zmenu, ktorú chcú priniesť spoločnosti?

Nie som politik a tak si môžem dovoliť veci povedať tak, ako ich vidím, bez servítky - Slovensko je zakomplexovaná krajina, plná tmárstva, konšpirácií, a strachu zo všetkého cudzieho. Pustite si ktorýkoľvek rozhovor s Michalom Vašečkom, ak na to máte odvahu. Máme obrovské problémy so vzdelávaním a na výzvy, ktorým bude vzdelávanie čeliť v najbližších rokoch, nie sme pripravení vôbec. Súdy a prokuratúra sú na tom veľmi zle, napriek tomu, že sme sa ich pokúšali neúspešne prebudovať počas posledných pár rokov s deklarovanou ústavnou väčšinou v parlamente. Ekonomicky sme extrémne volatilná krajina a akákoľvek prehlbujúca sa globálna recesia obnaží obrovské diery v našom sociálnom systéme. Zdravotníctvo je v rozklade, vlastne - odchádza so svojimi pacientami do dôchodku, čo je vlastne hneď dvojitá rana.

Sme krajina, kde vláda a štátne inštitúcie majú malý dosah na to, ako funguje naša krajina. Kde takmer každú krízu riešia samosprávne orgány, ktoré sú ako tak funkčné napriek ich systematickému právnemu a finančnému škrteniu. Sme krajina, kde máme síce veľmi slobodné médiá, ale tie sú dlhodobo urážané politikmi celého farebného spektra, a tak ľudia prekvapujúco už dnes viac veria vešticiam, exotom a reklame v Lídli, ako štandardným médiám. Infraštruktúrny dlh na Slovensku je taký veľký, že našim symbolom sú Rázsochy, most v Hlohovci, či križovatka D1/R4, je otázkou času, kedy sa prejavia tieto problémy ešte vypuklejšie, na našich chodníkoch, cestách, železniciach, sídliskách, v našich školách a nemocniciach, možno bude stačiť, ak v niekde zase niekto zle zapojí káblik, ktorý bude voľne visieť.

Ľuďom preteká pohár, ministrom praskajú nervy (VIDEO)
V pondelok (6. 3.) v Michalovciach odštartovalo druhé kolo pochodov za mier. V ten deň sa uskutočnila aj beseda odvolaných ministrov Jaroslava Naďa (OĽaNO) a Rastislava Káčera, ktorých ľudia v sále privítali veľmi netradičným, o to menej príjemným... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Sme na tom jednoducho veľmi zle, v princípe sa nám pred očami rozpadá krajina, ktorá na pár desaťročí vyzerala, že sa síce ťažko, ale predsa len hýbe správnym smerom. Ani tá občianska spoločnosť nie je to, čo bývala. To čo nás kedysi hnalo dopredu a na západ je dnes často rozparcelované v boji o finančné prežitie, a odráža sa v ňom prirodzená ponorková choroba malej krajiny.

Potrebujeme nutne opraviť aspoň niečo, čo sa dá, a na čo vôbec ešte vláda má aspoň limitovaný dosah (viď dosah vlády v zdravotníctve, školstve, ale aj v doprave, či verejnom priestore).

Potrebujeme opravárov, ktorí dokážu nielen plánovať budúce statné pevné piliere, ktoré samozrejme za volebné obdobie ani nestihnú naprojektovať a tobôž nie verejne obstarať, ale aj takých, ktorí sa ako krízoví manažéri pustia do ukrutne akútnej údržby toho, čo nám ešte zostalo a ako tak funguje.

Nič z tohto som však dnes na fialovej tlačovke nepočul. Namiesto toho, to bola len obohratá platňa, ktorú sme počuli už z toľkých rôznych úst, že si nemáme ani šancu na všetky spomenúť. Máme nového predsedu, zvykajme si.

Rozumiem, že je to teraz politicky ťažká situácia. Ale ako sme sa do nej za tie tri roky dostali z tej, keď sme ako geroji mali ústavnú väčšinu? Kto nás do nej presne dostal? Nie náhodou aj presne tí istí ľudia, čo stáli teraz dnes za fialovým pultíkom?

Sú veci, ktoré už skutočne nechcem znovu zažiť, a nechcem si ich ani pripomínať - ani Mečiara s logom HZDS, ani Fica, ani Matoviča. Ale ani tlačovky o zdravom, sebavedomom a vzdelanom Slovensku.

Je mi to ľúto, ale tento odtieň purpurovej je na mňa príliš hlboký.

Blaha: Pani prezidentka KONAJTE! Heger, Káčer aj Naď musia Z HRUŠKY DOLE (GALÉRIA)
My sa na rozdiel od Káčera ĽUDÍ BÁŤ NEMUSÍME! Včera večer v Pezinku sme spustili naše dvojtýždňové oslavy MDŽ - prišlo približne 500 žien a nálada bola fantastická, ďakujeme za to. To viete - my medzi bežných ľudí na rozdiel od Káčera a Naďa môžeme... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Matovičov ťah Hegerom?

Nový projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa bude volať Demokrati. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Heger bude jeho lídrom. Stranu ohlásil spolu s poslancom Miroslavom Kollárom i dočasne poverenými ministrami Jánom Budajom, Jaroslavom Naďom, Rastislavom Káčerom či Karlom Hirmanom.

Program strany má byť postavený na piatich pilieroch, ktoré spočívajú v zdravotníctve a zelených témach, ďalej vo vzdelaní, vede a kultúre, tiež v téme bezpečného Slovenska, ako aj v silných regiónoch a spolupráci s občianskou spoločnosťou. Posledným pilierom bude starostlivosť o najzraniteľnejších.

Heger komunikoval s predsedami koaličných strán o tom, že by on aj dočasne poverení ministri ostali na svojich stoličkách do volieb. Zároveň povedal, že dočasne poverená vláda má podporu a zákony v parlamente by mali prechádzať.

Strana Demokrati vznikla premenovaním Modrej koalície na utorkovom mimoriadnom sneme. Zároveň si na ňom delegáti zvolili nové vedenie vrátane Hegera ako predsedu namiesto Kollára. Modrá koalícia vznikla len nedávno premenovaním mimoparlamentnej strany Spolu po tom, ako sa dohodla na spolupráci s expremiérom Mikulášom Dzurindom. S Kollárom sa nezhodli pri organizácii zlučovacieho snemu. Modrí okolo Dzurindu preto začínajú so zberom podpisov na vznik vlastnej strany.

Matovičov ťah Hegerom je hnusná volebná lesť
Lesť je predstierané konanie na oklamanie niekoho, úskok, použitie či zneužitie niekoho alebo niečoho na dosiahnutie vlastných cieľov, lesť je eufemizmus pre slovo podvod. Pozrite sa na tú "svätú trojku" na titulnej fotke - oni by sa rozchádzali... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik