Generál Viktorín: Všetko môžu zmeniť voľby v jednotlivých krajinách
09 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Vojenský expert generál Jozef Viktorín (hnutie Republika) je presvedčený, že konflikt na Ukrajine v konečnom dôsledku musí skončiť za rokovacím stolom, kde sa obe strany konfliktu dohodnú na nevyhnutných ústupkoch.

Viktorín neočakáva, že sa v blízkej budúcnosti zmiernia boje, no stále hovorí o potrebe rokovania, napríklad aj na podnet Číny. USA podľa neho postupujú podľa svojich štandardných postupov, no je len otázkou času, kedy ich aj oni budú musieť zmeniť. Nádej vidí v názoroch Donalda Trumpa a jeho mierových vyjadreniach, pretože globálny konflikt je stále väčšou hrozbou. Viktorínovi sa tiež nepáči, že sa tu o vojne hovorí, ako o futbalovom zápase a je presvedčený, že tu sa vyhrať, alebo prehrať nedá. Takisto sa mu nepáči, že EÚ sa stále viac dostáva pod tlak USA.

Treba rozvíjať mierový návrh

„O vojne hovoria tí, ktorí do nej nechodia, o mieri hovoria tí, ktorí do vojny ísť nechcú,“parafrázuje Viktorín Remarkov výrok. Zo strany západu však poučenie nevidí, keďže ten stále posiela zbrane na Ukrajinu. Riešenie konfliktu to nie je, otázkou však je, kedy si druhá strana uvedomí, že to môže mať doslova fatálne následky. Utlmenie intenzity bojov Viktorín neočakáva, no stále je za mierové rokovania.

„Nebudem sa vyjadrovať k obsahu návrhov čínskej strany, ale vítam, že je tu nejaký návrh,“ hovorí Viktorín a pripomína, že je dôležité, aby nejaký návrh bol, lebo len na jeho základe môže niečo vzniknúť.

Štandardná politika USA

„Amerika postupuje v súlade so svojimi strategickými dokumentami. Keď je jeden, dva až tri konflikty ďaleko od ich územia, vtedy je Amerike dobre – je zamestnanosť, fungujú zbrojárske podniky, ako tak funguje ekonomika,“ hodnotí postup USA Viktorín s tým, že reagoval na nedávny prejav Donalda Trumpa.

Donald Trump

Trump: Zavrieť spolu Zelenského s Putinom a otĺkať im hlavy, kým nepochopia"
Donald Trump vydesil provojnových propagandistov. „Nie, Rusko to nebolo.“ Povedal okrem mnohého iného na adresu sabotáže plynovodu Nord Stream pre v USA obľúbený televízny program amerického komentátora Glenna Becka. Debatu spracovali české... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Všeličo môžu zmeniť voľby

„Je len otázkou času, keď aj oni si budú musieť uvedomiť, že aj prijímané sankcie z ich strany ubíjajú tých, čo tie sankcie prijímajú,“domnieva sa Viktorín a upozorňuje, že populistické vyjadrenia o tom, ako musíme vydržať, nebudú mať dlhé trvanie. Vnútorný pohyb v jednotlivých krajinách vytvorí tlak na začatie rokovaní. Časový horizont však odhadnúť nevie.

„Stupňovanie tohto konfliktu by z globálneho hľadiska priniesla len veľký vojnový konflikt a to nik nepotrebuje,“ varuje Viktorín.

„Predpokladám, že vyhrá zdravý rozum bez ohľadu na to, ako rozmýšľajú súčasné politické špičky,“ hovorí Viktorín s tým, že všeličo môžu zmeniť voľby, ktoré budú prebiehať v jednotlivých štátoch. Pripomína tiež slová Donalda Trumpa, ktorý sa opäť bude uchádzať o prezidentskú funkciu, pričom prehlásil, že ak sa tak stane, do 24 hodín bude na Ukrajine mier.

„Musíme si uvedomiť, medzi kým tento konflikt prebieha,“ vysvetľuje Viktorín to, čo podľa neho vidno zo dňa na deň viac a viac: „Zdroje na strane západu sa zužujú, západ ich hľadá, no tie sú v bývalých krajinách ZSSR. Tlak, ako sa k nim dostať, je buď na rokovaní, alebo na vojenskom konflikte.“

Zelenskyj ako figúrka

„Reprezentuje svoju krajinu, len dovolím si povedať, že neviem, či reprezentuje aj všetkých svojich občanov, Ukrajincov,“ hovorí Viktorín, podľa ktorého Zelenský „chce vyhrať“, no tu nejde o futbalový zápas. Hovoriť treba o dopadoch konfliktu na bežného občana. Niektoré veci však ani Zelenskyj nemôže hovoriť inak, ako ich hovorí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj/TASR | Podľa Viktorína niektoré veci musí hovoriť, no o výhre by nemala byť reč. Nejde totiž o futbal

Vraj rozdelia Ukrajinu!
National Review: Západ pripravuje scenár ukončenia konfliktu na Ukrajine s rozdelením krajiny na dve časti. USA a spojenci sú pripravení ukončiť konflikt na Ukrajine mierovými rokovaniami. Zároveň chcú umožniť rozdelenie štátu na dve časti,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2023 | Milan Laca

Ústupky urobí každý

„Nehovorme vyhrať-nevyhrať, hovorme o tom, akým spôsobom to ukončiť,“ nabáda Viktorín kompetentných.

„Myslím si, že aj Ukrajina, aj Rusko bude musieť prijať niektoré záležitosti, ktoré sa okolo toho stola dohodnú,“ poznamenáva Viktorín, pričom gordický uzol vidí v Kryme, ktorého sa Rusko nevzdá a Ukrajina tvrdí, že je to jej územie.

EÚ pod tlakom USA

Viktorín vysvetľuje, že USA svojou progresívnou politikou cez liberálne zmýšľajúcu bruselskú politickú špičku dostali pod tlak aj EÚ, nie len NATO. EÚ preto výrazne presadzuje na európskom kontinente záujmy USA.

„Politika súčasných lídrov EÚ je nešťastná. Jednak v súvislosti k jednotlivým štátom, so samotnou medzinárodnou organizáciou, pretože EÚ nie je nejaký štát, ale je to spoločenstvo štátov,“pripomína Viktorín, podľa ktorého je mnoho opatrení výrazne v neprospech občanov EÚ.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik