Prečo klesá solidarita Slovákov s Ukrajincami
06 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Autor komentára, z ktorého vyberáme nasledujúce tézy, je Ján Košč, odborársky funkcionár a zakladateľ OZ Pracujúca chudoba. Zaujímavý je už aj fakt, že práve tento text vyšiel na webe  komentare.sme.sk

V komentári sa Ján Košč zameriava na obchádzanú otázku, korá bola ešte donedávna v hlavnom mediálnom prúde jedným veľkým ideologickým tabu: "Prieskumy verejnej mienky hlásia, že solidarita domácich obyvateľov s ukrajinskými utečencami medziročne klesla v celej Visegrádskej štvorke. Nie je ani tak dôležité, či bol pokles na Slovensku najväčší, alebo v ktorej krajine V4 je solidarita najnižšia. Dôležité je skôr prečo?"

Lebo dezoláti?

Práveže nie, Tvrdí to aj autor komentára, z ktorého citujeme. "Tu nenájdeme jednoduchú odpoveď, ako sa nás pokúšajú presvedčiť niektorí analytici a komentátori." To však bola doteraz jedna veľká ideologická mantra. A tvrdí to aj Ján Košč: "Zvaľovať všetko na ruskú propagandu a šírenie hoaxov je príliš zjednodušujúce."

Existujú aj iné vysvetlenia

"Prvým je únava. Únava z vojny ako takej, ako aj z každodenného presýtenia mediálneho priestoru násilím. Natíska sa otázka, čo je to v porovnaní s priamo prežívaným utrpením v bojových zónach? Čo je, samozrejme, pravda.

No v tomto prípade platí klasický sociologický fenomén, keď sa dokážeme lepšie vcítiť do utrpenia jednotlivca ako do väčšej skupiny obyvateľov, nedajbože celého národa. Problémom je aj akési obrnenie sa proti každodenným scénam z Ukrajiny, ktoré sa na nás valia z médií." Znie vysvetlenie k tejto časti v komentári Jána Košča na webe komentáre.sme.sk.

Preskočne niekoľko zaujímavých úvah

"Je tu podvyživený sociálny štát a zle nastavený sociálny systém, ktorý na Slovensku dekády zlyháva v mnohých ohľadoch. Od neschopnosti riešiť príčiny sociálnych problémov, cez nezmyselnú zásluhovosť až po skrytý rasizmus a zavádzanie ad hoc zmien namiesto systémových zmien." Píše sa okrem iného v citovanom komentári.

Zakázať iné, oko oficiálne názory?

"Nie, nie je to dobre smerovaná zlosť a nie je dobre, že v našej spoločnosti narastá nezáujem pomáhať druhým. Tento problém však nevyriešime vyplakávaním nad propagandou a vydávaním príručiek, ako nepodľahnúť hoaxom.

Pred nami je neľahká úloha, musíme kvalitatívnym skokom zmeniť trh práce aj sociálny systém. Inak sa k väčšej solidarite neprepracujeme, ani keby sa vojna na Ukrajine skončila hneď zajtra." Píše v komentári na webe komentare.sme.sk utor Ján Košč, z ktorého sme vybrali vyššie uvedené citácie.

Koaličná zmluva vypršala - zachráň sa kto môžeš!
Nie, že by tieto "charaktery" nejak doteraz na koaličné dohody dbali, skôr naopak. "Podveď ako a koho môžeš", znelo totiž pracovné heslo každého z členov koalície, ktorá viedla Slovensko po parlamentných voľbách v roku 2020. Ale teraz už idú naozaj... Čítať ďalej
06 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme