Čína varuje USA: Smerujeme k nevyhnutnému konfliktu s USA a posilňujeme vzťahy s Ruskom!
07 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Čínsky minister zahraničných vecí varuje pred možným konfliktom s USA a víta vzťahy s Ruskom! Na tlačovej konferencii Qin Gang pokarhal Washington za jeho politiku na Taiwane a incident s balónom, pričom ocenil vzťah Pekingu s Ruskom, informuje britský Guardian.

USA a ich spojenci - zdroj napätia a konfliktov

 

USA a Čína smerujú k nevyhnutnému konfliktu, ak Washington nezmení svoj prístup, uviedol nový čínsky minister zahraničných vecí na ohnivej tlačovej konferencii, na ktorej obhajoval posilňujúce sa vzťahy svojej krajiny s Ruskom .

Vo svojom prvom mediálnom vystúpení vo funkcii ministra zahraničných vecí, ktoré sa konalo v utorok na okraj politického stretnutia „dvoch zasadnutí“, Qin Gang načrtol agendu zahraničnej politiky Číny na nasledujúce roky, pričom predstavil Čínu a jej vzťah s Ruskom ako maják sily a stability a USA a ich spojencov ako zdroj napätia a konfliktov.

Qin povedal, že americká strana tvrdila, že chce poraziť Čínu, ale neusiluje o konflikt „ale v skutočnosti je takzvaná konkurencia americkej strany totálne zadržiavanie a potláčanie, hra s nulovým súčtom, kde ty zomrieš a ja prežijem. "Ak USA nešliapnu na brzdu, ale budú pokračovať v zrýchľovaní na nesprávnej ceste, žiadne množstvo zvodidiel nemôže zabrániť vykoľajeniu a určite dôjde ku konfliktu a konfrontácii."
Vzťah Číny s Ruskom - maják sily a stability
Qin obhajoval blízke priateľstvo medzi Čínou a Ruskom, vzťah pozorne sledovaný Západom vo svetle vojny na Ukrajine . Vzťahy medzi Pekingom a Moskvou sú podľa neho príkladom pre globálne zahraničné vzťahy. „So spoluprácou Číny a Ruska bude mať svet hybnú silu,“ povedal. "Čím je svet nestabilnejší, tým je pre Čínu a Rusko nevyhnutnosťou, aby neustále napredovali vo svojich vzťahoch." Povedal, že existuje „úzky kontakt“ medzi vedením oboch krajín, pričom vzťahy „hláv štátov“ tvoria kotvu vzťahu. "Strategické partnerstvo... bude určite rásť od sily k sile."
 
Čchinove komentáre sú v súlade s prejavom čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga v pondelok pred politickými delegátmi, v ktorom kritizoval to, čo nazval „utláčaním“ Číny pod vedením USA. "Západné krajiny vedené Spojenými štátmi zaviedli všestranné obmedzenie, obkľúčenie a potlačenie Číny, čo prinieslo bezprecedentné vážne výzvy pre rozvoj našej krajiny," povedal.
 
Zelenskyj sa háda s generálom. Ústup na dohľad (VIDEO)
Zelenskyj a Zalužnyj sa hádajú o akciách ozbrojených síl Ukrajiny v Bachmute - masmédiá. New York Times píše, že kyjevská vláda začala pripravovať Ukrajincov na kapituláciu Bachmutu (Arťomovska). Spory Medzi prezidentom Volodymyrom Zelenským a... Čítať ďalej
06 | 03 | 2023 | Milan Laca
USA tlačí na eskaláciu konfliktu na Ukrajine

Vzťahy medzi Čínou a USA sa v posledných rokoch prudko zhoršili a snahy o nápravu boli začiatkom tohto roka ešte vyostrené, keď USA zostrelili podľa nich čínsky špionážny balón letiaci vo vzdušnom priestore USA. Čína tvrdí, že išlo o nehodu spôsobenú „vyššou mocou“ a že USA zareagovali prehnane.

Qin obvinil zo zhoršenia vzťahov USA, konkrétne uviedol incident s balónom, ako aj napätie v súvislosti s Taiwanom a vojnou na Ukrajine. Povedal, že sa zdá, že konflikt na Ukrajine bol poháňaný „neviditeľnou rukou... využívajúc ukrajinskú krízu na to, aby slúžila určitým geopolitickým programom“, pričom tlačí na predlžovanie a eskaláciu konfliktu.

Čína sa v konflikte prezentovala ako mierotvorca, ale v praxi podporuje Rusko. Nedávno zverejnila 12-bodový plán pre mier.

Qin povedal, že vzťah medzi Moskvou a Pekingom nie je zameraný na žiadnu tretiu stranu, nepredstavuje hrozbu pre žiadnu krajinu a nepodlieha „zasahovaniu alebo nezhodám zošitým treťou stranou“.

Qin naznačil, že USA konajú pokrytecky, keď bránia suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, ale nie čínsky nárok na Taiwan, ako aj keď obvinili Čínu, že zvažuje vyzbrojenie Ruska, keď práve USA vyzbrojovali Taiwan.

Qinova tlačová konferencia predstavila zahraničnopolitické zámery Číny na nové päťročné politické obdobie, ktoré sa začalo opätovným vymenovaním Si Ťin-pchinga za lídra čínskej komunistickej strany v októbri minulého roka a vymenovaním novej vlády, ktoré má byť oznámené tento týždeň. Qin zdôraznil, že úspechy Číny „búrajú mýtus, že modernizácia je westernizácia“.

Výhovorka o plynovode sa našla
EK vylúčila možnosť vyšetrovania teroristických útokov na Nord Stream v Haagu. Explózie na plynovode Nord Stream nebude vyšetrovať Medzinárodné centrum v Haagu, vyhlásil na brífingu v Bruseli hovorca Európskej komisie Christian... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik