Bukovský: Nevedomá konzumácia svrčkov nám zatiaľ nehrozí (VIDEO)
07 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

MUDr. Igor Bukovský ako odborník na výživu, sa v ostatnej dobe stretáva s otázkami na hmyz v múke či chlebe, čo je veľmi aktuálna téma. Prevalila sa informácia z EÚ o úprave pravidiel pre používanie produktov z hmyzu pri výrobe potravín.

Lekára pritom vôbec neprekvapujú obavy ľudí z toho, že hmyz sa bez nášho vedomia stane štandardom. Nadšenci takejto múky sú už aj v Čechách, na Slovensku zatiaľ len v satirickej forme. Zástancovia pojedania hmyzu však majú množstvo argumentov, okrem iného aj historických, ktoré však mohli vzniknúť doslova omylom. Bukovský pripúšťa, že skôr, či neskôr budeme nútení takúto múku konzumovať, no kým to bude v rovine "módny hit", tak to nevedomé určite nebude, pretože pre výrobcov to bude záležitosť prestíže. Ani tu však Bukovský nevylučuje, že sa to "zvrhne" v agendu ...

Široké použitie

EÚ povolila používanie múky zo svrčkov na široké použitie v pečive, múkach, cestovinách, pive a podobných produktoch.

„Vôbec sa nečudujem, že z tohto vznikli vážne pochybnosti vo verejnosti, ktorá je už trojročnou šikanou natoľko frustrovaná, zneistená a najmä presiaknutá nedôverou k oficiálnym inštitúciám, že čo je za tým, čo sa teraz bude diať,“hovorí Bukovský, podľa ktorého sa ľudia oprávnene boja toho, že do našej potravy sa dostane niečo, čo tam nechceme.

Zoznam niektorých potravín v ktorých môžete nájsť odtučnený prášok zo svrčka!
Budeme jesť svrčky? Alebo konkrétnejšie! Budeme jesť odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticu? Podľa vedeckého stanoviska čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus, ak sa používa vo výrobkoch, ktoré nájdete v... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Strach ho neprekvapuje

„Sme tri roky vystavovaní abnormálnym situáciám, keď nám najskôr tvrdia, že toto je dezinformácia a za tri mesiace je to prosto realita,“ vyčíta Bukovský elitám a preto sám zisťoval, ako to má vyzerať s tým hmyzom v našej potrave.

V Čechách už to frčí

Podľa Bukovského aj v Čechách už naplno beží propaganda s informáciami, že také potraviny sú bohaté na bielkoviny a dokonca už viete kúpiť aj chlieb s desaťpercentným podielom múky zo svrčkov, 400 g balenie stojí zhruba 2 eurá a obsahuje múku zo 198 svrčkov.

Na Slovensku zatiaľ len ako satira

Žena v Banskej Bystrici si objedná „špeciálnu pizzu Európskej únie“. Celé video je točené kvôli novým normám EÚ. Európska komisia oznámila, že povolila cvrčky domáce (Acheta domesticus) ako novú potravinu na jednotnom trhu Európskej únie.

VIDEO Vitajte v EU! Nová špeciálna pizza v Banskej Bystrici - šváby a červy
Skoro odpadla! Slovenke v Banskej Bystrici doniesli „špeciálnu pizzu Európskej únie“ so švábmi a červami. Vitajte v EU! Na internete sa objavilo satirické video, kde si žena v Banskej Bystrici objedná „špeciálnu pizzu Európskej únie“. Celé video... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Entomofágia

Na internete dokonca nájdete aj českú stránku nadšených pojedačov svrčkov, ktorí vás poučia o tom, že jedenie hmyzu sa odborne nazýva entomofágia.

„Nie som si celkom istý, či trebárs na mňa takáto ponuka do spoločenskej aktivity typu entomofágia, bude fungovať,“hovorí Bukovský, keďže on ako lekár vníma príponu -fágia ako patologické správanie sa a vysvetľuje to na príkladoch.

Kobylky s medom

Entomofágovia však svoju aktivitu obhajujú historickým základom v mnohých kultúrach, čo aj Bukovský vysvetľuje na príklade Jána Krstiteľa.

Písmo hovorí, že Ján Krstiteľ na púšti jedol kobylky s medom, no to vôbec nie je isté, pretože preklady môžu byť zavádzajúce – podobné slovo sa používa pre kobylky, ale aj pre istý druh strukoviny rastúcej v tejto oblasti.

„Navyše jedenie hmyzu bolo bežné skôr u kňazov pri určitých rituáloch a ako vieme, Ján Krstiteľ bol synom rabína, odobral sa na púšť do izolácie, kde mohol praktizovať niečo, čo podľa starozákonných pravidiel pre čisté a nečisté jedlo, konzumoval kobylky s medom. Ale toto nie je argument, aby mi dnes niekto len tak, bez môjho vedomia pchal hmyz do základných potravín,“upozorňuje Bukovský.

Cvrčky a červy v potravinách – ako zistiť, kde sa nachádzajú? Ako sa im vyhnúť?
Ivana Stenzlová je mikrobiologička a strave sa venuje desiatky rokov. Po aktuálnom schválení hmyzu v potravinách sa čoraz viac ľudí informuje, ako s touto novinkou naložiť. A v akom množstve je hmyz v poriadku a v akom už nie? V rámci relácie... Čítať ďalej
19 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Budeme musieť

Bukovský hovorí o tom, že OSN považuje skôr či neskôr jedenie hmyzu za nevyhnutnosť. Dôvod – ekológia. Pretože na chovanie svrčkov spotrebujeme len šestinu krmiva, ktoré je potrebné pre chov napríklad kráv. O metáne nehovoriac.

„Svrčková múka má vraj veľa minerálov, veľa vápnika, horčíka, železa,“menuje Bukovský údajné výhody hmyzej múky a upozorňuje, že pokiaľ ide o železo, či zinok stačilo by konzumovať potraviny z celozrnnej múky.

Alergia

„Prečo miešať do múky 10 percent svrčkov, keď stačí nechať tú múku pokaziť a namnožia sa vám tam múčne červy a máte rovno výborný zdroj bielkovín, povedal by som, že máte múčne červy v trojobale,“ ironizuje Bukovský. Pripomína však, že je tu aj nezanedbateľná možnosť alergie na múku zo svrčkov.

„FDA (americká obdoba ŠÚKL-u, pozn. red.) upozorňuje, že ľudia, alergickí napríklad na krevety a morské mäkkýše, alebo domáce roztoče môžu mať alergickú reakciu aj na múku zo svrčkov,“ upozorňuje lekár a varuje dokonca pred anafylaktickým šokom.

Podozrivo nekritické

Bukovskému v informáciách chýbajú kritické reakcie, spochybňujúce informácie, ktoré sa na nás valia z každej strany, čo je podľa neho tiež veľmi podozrivé.

Kedy sa to stane štandardom

Podľa Bukovského nás nečaká tak skoro, že budeme v potravinách nevedome konzumovať aj svrčiu múku.

„Pretože je to veľmi, veľmi drahé, navyše každý, kto niekto také bude chcieť použiť, sa tým bude chváliť,“ myslí si Bukovský.

„Ako to bude o pol roka, dva roky, päť rokov, keď to bude nie len lacné, ale aj povinné, to nevieme,“ priznáva lekár, ale zatiaľ nevidí dôvod na paniku, či obavy z alergií. Bukovský pri svojich úvahách vychádza zo skúseností z minulosti, ako sa výrobcovia správali pri zavádzaní nezmyselných trendov. Ako mnoho vecí, môže sa podľa Bukovského aj toto zvrhnúť na agendu.

Summa summarum...

„Nemyslím si, že sa z hmyzej múky stane v blízkej dobe bezprostredné riziko, treba to sledovať. Riziko alergie poznáme. Biologická hodnota hmyzej múky a obsah látok, ktoré obsahuje, nie je ničím výnimočný a nie je dôvodom, aby niekto z nejakých svojich dôvodov začal ľudí nastavovať na potravu,“ rekapituluje Igor Bukovský.

https://akv-tv.com/watch/muka-z-cvrckov-odkedy-to-bude-povinne-prosim

WEF PROTI SLOBODNÉMU SVETU: Cenzúra, hromadné špehovanie a konzumácia hmyzu!
Svetová ríša budovaná Svetovým ekonomickým fórom (World Economic Forum , WEF) potláčajúca jednotlivé štáty, prevzala to najhoršie zo svetových diktatúr a výsledkom je Frankensteinovo „woke“ monštrum. Skonštatoval to vo svojom komentári pre... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme