NATO už dávno nie je obranná aliancia
05 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Simon Tisdall je publicista vplyvného britského denníka The Guardian. V najnovšom článku na webe theguardian.com píše o tom, ako sa NATO dalo veľmi hlúpo a neobozretne vtiahnuť Putinom do vojny. Podľa autora článku - "západná aliancia, ktorá katastrofálne zlyháva v odradení Ruska postupovať v agresii na Ukrajine, potrebuje nevyhnutne nejaký plán na víťazstvo vo vojne."

"30-členná vojenská aliancia z obdobia studenej vojny, ktorú Emmanuel Macron už dávno odpísal ako „zažívajúcu... mozgovú smrť“ a posmieval sa jej Donald Trump, teraz zažíva nebývalú renesanciu – a to takmer úplne iba vďaka ruskému prezidentovi.

Príprava na vojnu u od roku 2014

"Pred Putinovou anexiou Krymu v roku 2014 bolo vo východoeurópskych krajinách, ktoré podpísali zmluvu s NATO po rozpade Sovietskeho zväzu umiestnených iba niekoľko počtom i výzbrojov obmedzených bojových síl NATO. Minuloročná totálna invázia na Ukrajinu zmenila všetko. Prešľap Putina vyprovokoval najväčšiu, najlepšie vyzbrojenú vojenskú silu na svete, aby postavila svoj najvúčší bitevný tábor vo vlastnej histórii na prahu Ruska." Píše Tisdall.

Bez Ukrajiny by NATO neprežilo

"Ukrajinská invázia dala NATO umelé dýchanie, ktoré ho vzkriesilo. Posilnila zmysel pre vzájomnú podporu jeho členov, posilnila "záväzok" USA voči Európe, neskutočne zvýšila obranné rozpočty a dosiahla, že neutrálne Švédsko a Fínsko sa pripojili. NATO je opäť uzavreté v nebezpečnej konfrontácii s Ruskom, ktorá pravdepodobne pretrvá aj súčasný konflikt. zabezpečilo si politické prežitie - vojnou na Ukrajine.

Najhorší neúspech v dejinách NATO

Simon Tisdall ďalej tvrdí: "Toto nikdy nebol plán. Štáty NATO si nepochybne budú na svojom výročnom summite v júli blahoželať k veľkolepému jednotnému "Ukrajinskému" frontu. Problém je, že ruská invázia spôsobila aj najhorší neúspech v histórii NATO. Katastrofálne zlyhanie odstrašovania – tradičný raison d'être (dôvod existencie) NATO – priviedlo Putina k myšlienke, že by sa mohol zmocniť európskej krajiny a dostať sa z toho. Zrejme si stále myslí, že by mohol. Dokonca aj keď boje nakoniec ustanú, zdá sa, že táto obnovená vojenská, ideologická, politická a ekonomická konfrontácia medzi východom a západom bude pokračovať donekonečna – a ešte viac sa zakorení.

Je to neschopnosť?

naznačuje autor a pripomína, že "vyše 40 000 vojakov spolu s významnými vzdušnými a námornými prostriedkami je teraz pod priamym velením NATO" na východe, hovorí sa, že "ďalšie státisíce" sú v zálohe. Osem mnohonárodných bojových skupín v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku, v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku stráži frontovú líniu NATO s Ruskom, ktorá siaha od Baltského po Čierne more.

Putinov názor

Putin tvrdí, že dnešná patová situácia nebola vyvolaná jeho vražednými chybami. Hovorí, že "je to výsledok dlho plánovanej stratégie NATO obmedziť, izolovať a v konečnom dôsledku zničiť Rusko, ktorá sa datuje od nesplnenia sľubu Západu, údajne z roku 1990, nerozširovať alianciu smerom na východ. Vo svojom rozprávaní NATO sleduje historický cieľ: „rozpustiť bývalý Sovietsky zväz a jeho hlavnú entitu, Ruskú federáciu“. píše sa v článku Simona Tisdalla v britskom denníku The Guardian.

Dajte nám zbrane, ale bez zbytočných rečí!
"Na skorumpovanom Ďalekom východe" píše nemecký web alles-schallundrauch.blogspot.com – "herec – prezident opäť požaduje na čo si len pomyslí a čaká na „zázračné zbrane“, ktoré rozhodnú vojnu". Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj vyhlásil, že... Čítať ďalej
05 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik