Kto to je, nie je to extrémista (možno) a pritom nosí nacistickú symboliku
05 | 03 | 2023 I Ivan Brožík/Juraj Draxler

Nie, nie je to rozhodne ani bývalý minister školstva Juraj Draxler. Ten je však autorom statusu na sociálnej sieti, v ktorom vysvetľuje a aj varuje, že podľa neho "bývalý poslanec Poliačik hrdo nosí nacistickú symboliku". Vraj, "dokonca priamo do televízneho štúdia".

Závažný status preberá redakcia HD v plnom znení aj s obrazovou dokumentáciou pod ním.


"Ide o znak neslávne známej divízie SS "Halič". Keď mu to ľudia začali vytýkať, tento bývalý "lektor kritického myslenia" začal tvrdiť, že to tak nemožno brať. Lev je tradičný znak mesta Ľvov (po ukrajinsky Ľviv) a v regióne aj iné subjekty leva v znaku používali.
Hej, a nielen tam, leva sme mali aj v československom štátnom znaku. Akurát, že presne táto konštelácia leva s troma korunkami, v bielej farbe na čiernom pozadí (neskorší obdivovatelia ho začali používať aj vo farbách ukrajinskej vlajky), sa nespája s ničím iným ako práve so spomínanou divíziou SS. 

Tá okrem iného vyvražďovala počas SNP aj Slovákov a sťažovali sa na ňu a jej zbytočne agresívny postup voči civilom ešte aj dôstojníci Wehrmachtu. 

SS Galizien

O znaku sa aj na Ukrajine bežne baví presne ako o znaku "SS Galizien", takýto znak nosia ľudia na pochodoch na výročie založenia divízie a podobne.
V decembri ukrajinský Najvyšší súd rozhodoval, či má teda tento znak byť zakázaný. Proti znaku síce nerozhodol, ale jasne o ňom hovoril ako o znaku spomínanej divízie (rozhodol len v tom zmysle, že potvrdil, že znak nie je v pred rokmi schválenom zozname zakázaných nacistických symbolov).
Poliačik bol v politike krátko, ako dosť agresívne vystupujúci poslanec SaS (v roku 2015 mi v parlamente vykrikoval, ako ochvíľu bude ministrom), potom stavil na Progresívne Slovensko ale stávka nevyšla.

Pod krídlami Globsec

Ak sa ale pohybujete v správnych kruhoch, rozhodne nebudete trieť biedu a Poliačika sa ujala PR agentúra zbrojárskych firiem Globsec, v ktorej pôsobí dnes.
Dokonca má na starosť Ukrajinu, tak si kúpil tričko od ukrajinskej firmy. So spomínaným znakom. A bráni sa tým, že také tričká nosia aj ukrajinskí vládni predstavitelia.

Ideológia tvrdých nacistov

Áno, a presne to je problém. Dnešný režim sa vo veľkej miere mocensky spolieha na vysoko organizované nacionalistické zoskupenia zo západnej Ukrajiny. Pred rokmi ich bolo vidieť hlavne na futbalových zápasoch (kde zvykli rozťahovať práve spomínaný znak), dnes sú dôležití v tom, že "dohliadajú na poriadok" v uliciach, z ich radov sa pozgrupovali rôzne úderky prikryté ministerstvom vnútra, ktoré sa vysporiadavajú so "zradcami" (násilím a vraždami) a podobne.
A za ostatných 20 rokov sa vraj "prozápadné" vlády začali vo veľkej miere spoliehať aj na ideológiu tvrdých nacionalistov predvojnovej éry, vytláčajúc iné historické osobnosti, spisovateľov a intelektuálov ako Hruševský, ktorí boli proukrajinskí ale neboli protiruskí a tak sa dnes nehodia.

A je tu Bandera

Poliačik dokonca začal obhajovať aj Banderu. Veď pre Ukrajincov je to symbol boja za nezávislosť, hovorí exposlanec a zamestnanec Globsecu. 
V skutočnosti ešte donedávna bol aj pre drvivú väčšinu Ukrajincov Bandera symbol zla, jeho kult sa pestoval len na západe krajiny. A ani podľa posledných prieskumov ho väčšina Ukrajincov stále neschvaľuje. Ale z vládnej úrovne je teraz už silno podporovaný.
Bol to pritom človek, ktorý sľuboval vyzabíjať aj milióny, pokiaľ to bude treba pre budúcnosť Ukrajiny, jeho víziou bol etnicky jednoliaty štát budovaný podľa rovnakých princípov ako nacistické Nemecko či fašistické Taliansko, a od svojich nasledovníkov vyžadoval veľmi prísne dodržiavanie zásad rasovej čistoty.

Árijská čistota

V ich ideológii si totiž vidiecke obyvateľstvo na západe Ukrajiny udržiavalo árijskú čistotu, ktorú iné slovanské regióny stratili neskorším miešaním s inými etnikami, Rusi napríklad s Mongolmi a inými kočovníkmi. A potom ešte zvykli zdôrazňovať pozostatky pravej nordickej krvi, z čias rurikovcov, teda Vikingov, ktorí ako prví organizovali miestne kmene do kvázi štátnych útvarov.
Bandera sa podieľal na príprave atentátu na vtedajšieho poľského ministra vnútra (a jeho organizácia organizovala aj ďalšie atentáty) za čo bol odsúdený na doživotie a zachránila ho 2. svetová vojna.

Bahno, do ktorého sa hodia mnohí

Pán Poliačik sa do tohto bahna presne hodí, je to dostatočne naivná ale zároveň morálne flexibilná figúra a tak kadekomu veľmi užitočná. 
Nie síce samotným Ukrajincom, ale to jeho určite netrápi." Píše vo svojom statuse na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler. (Text prevzal HD v plnom znení.)

(Foto: Hore progresívec Poliačik s hrdým znakom na hrudi, pod ním erb "SS Galizien")

Na vyhodenie "lekváru" zo špajzy nemusíme čakať do septembra
"Aký je rozdiel medzi právnikom a smetiarom? Žiadny, obidvaja sú ľudia." Tvrdí (vraj) výrokom Robina Williamsa na svojom profile na sociálnej sieti Igor Matovič. Tentoraz bez vlastného komentára, iba prevzatou iliustráciou (nižšie). Avšak komentáre... Čítať ďalej
05 | 03 | 2023 | Ivan Brožík
?session=true

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik