Poslankyňa Vaľová: Mečiar by nikdy neodobral médiám licenciu
05 | 03 | 2023 I Ladislav Kováčik

Novinárka Mimi Šramová mala ako hosťku svojho rozhovoru na YouTube tentokrát poslankyňu Národnej rady SR za Smer-SD Janu Vaľovú. Reč bola o mimoriadnom výbore pre kultúru a médiá, na ktorom sa riešila kauza vyhrážania sa moderátorke Marte Jančkárovej a ochrana novinárov.

Šikanózne žaloby

Vaľová v rozhovore konštatovala, že na výbore majú jeho členovia už dlhodobo problém s jeho predsedom Kristiánom Čekovským. Preto viacerí poslanci podali návrh na jeho odvolanie.

Vaľová sa vyjadrila, že je jej ľúto, ak sa niekto akejkoľvek žene vyhráža a že to odsudzuje. „Ja som požiadala pána ministra, ktorý hovoril, že pripravuje legislatívu na ochranu novinárov, aby táto legislatíva sa netýkala iba novinárov, ale aby sa týkala všetkých. Všetkých ľudí, ktorí sú možno viac disponovaní, ale niekedy nevieme, či aj vodič autobusu nemôže byť nejakým spôsobom napadnutý alebo mať nejaký problém. Alebo iné bežné povolanie, záchranár. A tak som navrhla, aby nielen novinári boli chránení, aby sa vytvorila legislatíva, kde budú ľudia za určité činy, vyhrážky a podobne, rovnako chránení. Aby mali rovnaké postavenie pred zákonom a pred právom,“ povedala poslankyňa.

Vaľová ďalej hovorila aj o tom, čo zažila ako primátorka Humenného, keď nechcela podpísať zmluvu na teplo s firmou, s ktorou mala veľmi zlé skúsenosti. Dotyčný podnikateľský subjekt pritom tlačil na podpísanie zmluvy na 15 rokov. Subjekt vtedy podľa poslankyne kooperoval s médiami, dával na Vaľovú podľa jej slov šikanózne žaloby. Poslankyňa prezradila, že takýchto žalôb zažila osem, pričom všetky vyhrala. Pripomenula, že v našom práve neexistujú šikanózne žaloby. Pokiaľ by sa takého žaloby zadefinovali, museli by sa podľa jej názoru týkať celej spoločnosti a nielen novinárov.

O "ÚSPECHOCH" Hegerovej vlády píše už aj Reuters
„My to zvládneme,“ presviedča nás odvolaný premiér Eduard Heger (OĽaNO) oduševneným hlasom od čias pandémie pri každej kríze, ktorých sa na svet valí v ostatných rokoch niekoľko. Nie je tomu podľa neho inak ani pri inflácii, s ktorou Slovensko... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Vaľová tiež pripomenula, že v Humennom bol svojho času dva týždne pred komunálnymi voľbami schránkovaný Denník N, pričom ona bola na titulke. Keďže jej podľa jej slov nevedeli nájsť ekonomickú kriminalitu, tak sa snažili čitateľom podsunúť dojem, že robí strach v meste a že ľudia sa jej boja. Vaľová povedala, že o nej dokonca natočili dva filmy, ktoré boli financované z fondu na podporu kultúry. Podľa nej sa tam použili nahrávky, ktoré neboli získané legálne.

Pokiaľ ide o prerušovanie poslancov na kultúrnom výbore jeho predsedom Čekovským, Vaľová konštatovala, že poslanci by nemali byť na výbore obmedzení, pokiaľ ide o vyjadrovanie svojich názorov. „Pán Čekovský manipuluje a robí stále to, čo mu vyhovuje,“ okomentovala Vaľová jeho vedenie výboru.

Vaľová sa tiež vyslovila, že hnutie OĽaNO začína byť veľmi nervózne. Apelovala na to, aby politici nepodceňovali ľudí a nechali zaznieť všetky názory. Povedala, že stúpa popularita alternatívnych médií, pretože ľudia vyhľadávajú iné informácie, ako tie, ktoré sa im len podsúvajú. „Pretože pochopili, už aj pri voľbách podľa mňa... A vrátim sa späť k Humennému. Ľudia v Humennom pochopili, že zrazu voľby vyhral primátor, ktorý podpísal energie tejto firme na 15 rokov zmluvu, na dodávku tepla a teplo stúplo o 220 percent! A rok predtým o 58, ked všade stúplo, a ešte nebola energetická kríza, o štyri percentá. A ľudia zisťujú, že boli oklamaní!A potom sa čudujeme, aj novinári, že ľudia sú nahnevaní. No, sú nahnevaní, ak ich niekto zmanipuluje a oni zrazu zistia, že nebudú mať na to, aby si platili životné náklady.“

Muža, ktorý sa mal vyhrážať redaktorke RTVS, prepustili na slobodu
Muža, ktorý sa mal vyhrážať redaktorke RTVS Marte Jančkárovej, prepustili na slobodu. Polícia mu zadržala zbraň. Informoval o tom portál tvnoviny.sk. Muža, ktorý má viac ako 70 rokov polícia zadržala vo štvrtok (2.3.). „Vyšetrovateľ PZ po zadržaní... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Umelé nastoľovanie tém

Pokiaľ išlo o záležitosť s moderátorkou RTVS Jančkárovou, Vaľová ocenila, že poslanci Ľuboš Blaha a Marián Kéry prišli povedať, ako sa to celé skutočne stalo. Kéry bol podľa nej v čase, kedy mala byť nahrávaná relácia, naozaj chorý a Blaha bol za neho logickou náhradou aj preto, lebo bol bývalým predsedom európskeho výboru. Vaľová tiež spomenula, že citovala bývalého premiéra Jána Čarnogurského, ktorý sa vyjadril, že cenzúra je len krok od fašizmu a on je dvojitý disident, keďže ho v súčasnosti nechcú púšťať do televízie. Poslankyňa Smeru tiež poukázala na to, že bývalý premiér Vladimír Mečiar nikdy neurobil to, že by odobral licenciu médiám, pričom v súvislosti so súčasnou vládou spomenula vypnutie Hlavných správ.

Vaľová hovorila o systéme, ktorý funguje proti ľuďom, ktorí majú na niečo odlišný názor. Najprv podľa nej človeka zastrašujú, potom keď to nezafunguje, tak na neho skúšajú diskreditáciu. Podľa Vaľovej diskreditácia doteraz fungovala - do minulých volieb. Teraz už však ľudia podľa nej začali rozmýšľať.

Mne to tak pripadá, že sa tu dajú témy, stane sa niečo v spoločnosti, hneď sa to zneužije. Dá sa téma a hneď sa povie – no, ideme ochrániť LGBT skupiny. Ideme ochrániť novinárov. Proste, mne to pripadá, ako keby tie témy, buď sa zneužijú alebo sa umelo nastoľujú,“ vyjadrila sa ďalej poslankyňa. Pritom sa to podľa nej deje pri témach, ktoré nie sú podstatné, pričom sa umelo nafúkne konflikt medzi jednotlivými skupinami.

V závere rozhovoru Vaľová povedala, že kandidovala v posledných komunálnych voľbách, lebo jej záležalo na meste a na ľuďoch. Poslankyňa vyjadrila presvedčenie, že ženy by mali byť na kandidátke, pričom pripomenula, že je jedinou ženou v parlamentnom poslaneckom klube Smeru. Vaľová sa vyslovila, že verí, že Smer-SD bude vo voľbách úspešný. Predsedu Smeru Roberta Fica ocenila ako politika, ktorý veľa riskuje, dokáže sa ľudí zastať a bojovať za nich.

Bekmatov: Novinári a ich KAVIARENSKÝ NARATÍV
Špinavosť, ktorú dramaturgia zhodila na plecia Jančkárovej, sa obhájiť nedá! ALE...Predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov sa rozpísal na Facebooku. V príspevku poukázal na to, že za zhrubnutie atmosféry v spoločnosti sú zodpovední aj... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik