Republikáni protestujú proti americkej pomoci Ukrajine: UROBILI SME UŽ DOSŤ!
04 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Vojna sa objavuje ako klinový problém v nadchádzajúcich republikánskych primárnych voľbách, pretože krajná pravica v CPAC vyzýva USA, aby ukončili podporu Ukrajiny.

Marjorie Taylor Greeneová, vplyvná krajne pravicová republikánka v Kongrese, vyzvala USA, aby zastavili pomoc Ukrajine. Tým pridala hlas k revolte zdola v strane, ktorá ohrozuje podporu vojny oboch strán. Kongresmanka z Georgie sa objavila ako prominentný hlas v Snemovni reprezentantov po nadviazaní zväzku s hovorcom Kevinom McCarthym, ktorý prisahal, že republikáni nevypíšu na Ukrajinu „bianko šek“.
Biden vystavuje celý svet riziku tretej svetovej vojny
V skutočnosti tam eskalujeme vojnu

Vyzvala na okamžité zastavenie financovania zo strany USA a trvala na tom, že hoci hlasovala za rezolúciu na podporu ukrajinského ľudu a odsúdila ruskú inváziu, „v skutočnosti tam eskalujeme vojnu“.

Dodala: „Mali by sme podporovať mier. Európa by mala mať mier a Spojené štáty by mali urobiť svoju časť. Ukrajina nie je členom NATO a Joe Biden na začiatku povedal, že nebude brániť Ukrajinu, pretože nie je členom NATO. Nedáva to zmysel a americký ľud to nepodporuje."

Rok po ruskej invázii poskytli USA štyri kolá pomoci Ukrajine v celkovej výške asi 113 miliárd dolárov, pričom časť peňazí išla na doplnenie americkej vojenskej techniky, ktorá bola poslaná do frontových línií.

... a zas im dajú pár sto miliónov
USA dodajú Kyjevu ďalšie zbrane za stovky miliónov. Minister Blinken ohlásil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 400 miliónov dolárov. Čo im ešte dajú Nový balík bude zahŕňať dodatočnú muníciu pre viacnásobné raketomety Himars,... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Milan Laca

Verejná mienka je jednoznačná

Dvaja poprední kandidáti na republikánsku prezidentskú nomináciu v roku 2024, bývalý prezident Donald Trump a guvernér Floridy Ron DeSantis, vyjadrili skepticizmus ohľadom ukrajinskej veci. Prieskumy verejnej mienky tiež ukazujú eróziu verejnej podpory .

Aj Nikki Haleyová, bývalá veľvyslankyňa pri OSN, ktorá sa uchádza o post prezidenta, a Mike Pompeo, bývalý štátny tajomník zvažujúci svoj vlastný kandidatúru, dali tejto téme široký priestor vo svojich prejavoch.

Pravicový podcaster a bývalý stratég Bieleho domu Steve Bannon opakovane kritizoval vojnu na Ukrajine pred hlučným zhromaždením fanúšikov.

V piatok sa k nemu pripojil Matt Gaetz, floridský kongresman, ktorý nedávno v snemovni predložil rezolúciu „ Ukrajinská únava “. Gaetz varoval pred nebezpečenstvom ruského jadrového arzenálu a hrozbou tretej svetovej vojny a povedal: „Zdá sa, že Zelinského nová horlivosť pre protikorupčné úsilie a dohľad priamo súvisí s republikánmi, ktorí preberajú Snemovňu reprezentantov."

Bannon sa opäť pripojil: „Každý republikán, ktorý podporuje túto vražednú vojnu na Ukrajine, by mal byť zavrhnutý."

Rozhovory s viac ako tuctom účastníkov CPAC vyvolali podobné názory a v niektorých prípadoch aj sympatie k Putinovi. Theresa McManusová povedala: „Páči sa mi Putin. Myslím si, že má gule a stará sa o svoju krajinu.“

INTÍMNE STRETNUTIE: Biden a Scholz kujú pikle
Nemecký kancelár Olaf Scholz navštívi v piatok Biely dom na súkromnom stretnutí s prezidentom Joeom Bidenom. Obaja spojenci chcú zabezpečiť ďalšie zbrane a financovanie pre Ukrajinu, pričom pracujú na spoločnom pláne, ktorý by zmaril akýkoľvek... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Paul Brintley , veľvyslanec Severokarolínskej koalície Faith & Freedom, opísal Putina ako „nie až tak diktátora“ a o Ukrajine povedal: „Nemyslím si, že by sme mali byť svetovou políciou. Nemyslím si, že by sme ich mali financovať. Urobili sme dosť."

Jason Jisa z Dallasu v Texase povedal: „Ukážte mi, kam posielate peniaze. Ukážte mi vojnové zábery. Choďte sa pozrieť na všetky predchádzajúce vojny: Afganistan, Irak, sme zaplavení videami. Video z toho nám púšťate každý deň. Nevidíte však takmer žiadne video pochádzajúce z Ukrajiny. Prečo? Kde sú kamerové štáby?"

Jisa dodal: „Kam idú peniaze? Prečo nás majú na háku? Prečo, keď máme na ulici veteránov, všade máme bezdomovcov, inflácia sa zbláznila, budeme posielať miliardy a miliardy a miliardy dolárov?"

Antwon Williams z Columbie v Južnej Karolíne povedal: „Amerika sa musí starať o svoje jednotky, o našich veteránov, ktorí potrebujú našu pomoc tu v Amerike, namiesto toho, aby týmto ľuďom vypisovala neobmedzený šek.“ 

„Bez urážky voči nim [Ukrajincom]. Je to hrozné, čo prežívajú. Nikto nechce vidieť, ako sa tam niekto zraňuje a umiera. Ale máme svojich vlastných veteránov, ktorí bojovali za Ameriku a našu slobodu, ktorá bolí, ktorí sú bezdomovci, ktorí potrebujú pomoc, ktorí majú duševné problémy a ktorí hladujú priamo tu v Amerike."

Nová pomoc Ukrajine: Ukrajina dodá vojakov, USA a NATO to ostatné
Celková suma pomoci USA Ukrajine je teraz 32 miliárd dolárov a stúpa! Očakáva sa, že v piatok bude schválený nový balík priamej vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu v hodnote 400 miliónov dolárov. Posilnenie predstavuje celkovú sumu v dolároch... Čítať ďalej
03 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Koniec vojny do 24 hodín?

Ukrajina sa v nadchádzajúcich republikánskych primárkach objavuje ako nosný problém. Trump, ktorý začal svoju kampaň vlani v novembri, opakovane vyzýval na ukončenie nepriateľstva a tvrdil, že ak by sa vrátil do Oválnej pracovne, mohol by ukončiť vojnu „do 24 hodín“.

DeSantis, ďalší potenciálny uchádzač, bol vnímaný ako jastrab v zahraničnej politike, ktorý počas svojho pôsobenia v Kongrese prijal tvrdú rétoriku proti Putinovi. Čoraz viac si však osvojil podobný tón, keď sa prihovára Trumpovej populistickej základni, hoci sa nezúčastnil CPAC.

Bývalý viceprezident Mike Pence, od ktorého sa všeobecne očakáva, že sa v najbližších mesiacoch začne uchádzať o Biely dom, však vyzval Washington, aby zintenzívnil podporu Ukrajine a trval na tom, že „vo vedení Republikánskej strany nemôže byť miesto pre ospravedlňovateľov Putina“. 

Indický premiér z G20: Globálne riadenie zlyhalo! Východoeurópska územná šarvátka nie je náš konflikt!
Indický premiér Narendra Modi vo štvrtok na zhromaždení najvyšších diplomatov z členských krajín G20 povedal, že „globálna správa vecí verejných zlyhala“ vo svojich misiách zabrániť budúcim vojnám a prinútiť krajiny, aby spolupracovali na... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik