Možno ste majiteľom lukratívneho pozemku. TAKTO to zistíte (FOTO)
02 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Slovensko je plné pozemkov, ktoré zdanlivo nikomu nepatria. Pritom je celkom možné, že jedným z ich dedičov ste práve vy. Od 1. januára 2023 je pravidelne zverejňovaný zoznam, ktorý vám to môže prezradiť.

Že ste vlastníkom nedozerných lánov asi neobjavíte, lebo tým, že naši predkovia mali množstvo detí, pozemky sa vždy delili na stále menšie a menšie. Na to, či ste vlastníkom nejakého pozemku už nepotrebujete behať po archívoch. Slovenský pozemkový fond zverejňuje zoznam, v ktorom si informácie pohodlne nájdete.

Možno len „škvarka“ zeme

Slovensko je plné relatívne malých pozemkov, ktorých vlastníci nie sú známi. Buď už nežijú, alebo o svojom vlastníctve ani nevedia. Vlastnikom susedného pozemku pritom môže byť niekto, s kým máte spoločných predkov. Zodpovedné je za to dedičstvo – zemepán svoj majetok po smrti delil medzi svojich potomkov a tak to fungovalo po niekoľko generácii.

Koľko odolných a plynotesných úkrytov je na Slovensku?
Na Slovensku je približne 1500 odolných a plynotesných úkrytov, z toho asi jedna štvrtina sa nachádza v Bratislave. Zvyšok je relatívne rovnomerne rozmiestnený po celom Slovensku. Tieto úkryty majú súhrnnú kapacitu pre približne 250.000 ľudí. Do... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Tibor Malý/tasr

Kde zoznam nájdem

Zoznam je zverejňovaný na portáli slovenského pozemkového fondu (SPF). Tu si otvoríte tabuľku, kde nájdete zoznam nezistetných vlastníkov pôdy.

 „Potenciálni majitelia alebo dediči pôdy si tak môžu vyhľadať vlastníctvo po svojich predkoch. Slovenský pozemkový fond tak koná kvôli zvýšeniu transparentnosti a v skutočnom záujme o ochranu práv nezistených vlastníkov pôdy,“informuje SPF.

Zoznam má byť aktualizovaný každého pol roka a má informatívny charakter. Údaje v ňom pochádzajú z verejne prístupného katastra nehnuteľností.

Ako hľadať

Budete to mať ľahšie, ak viete, kde všade žili vaši predkovia. Na tomto linku nájdete zoznam nezistených vlastníkov. Stačí, ak viete, kde vši predkovia mohli vlastniť pozemky. Možno ich mená nájdete v abecedných zoznamov.

Slovenský pozemkový fond / screenshot zo stránky | Ak viete, odkiaľ pochádzali vaši predkovia, máte hľadanie značne uľahčené

Módny expert: Djokovič dal v Austrálii neprajníkom "po nose" (FOTO+VIDEO)
Rodák z Bratislavy Miroslav Šimonič sa vďaka tomu, že pracuje s hviezdami svetového modelingu, dostal do celého sveta. V dobe Covid-ovej sa nenechal zastrašiť. Zastupoval okrem iných aj Adrianu Sklenaříkovú a nebál sa hovoriť to, čo si myslí. V... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik