Heger si robí z ústavy a z nás toaleťák
03 | 03 | 2023 I Ivan Brožík
My si tam na vláde menujeme štátneho tajomníka a on bude na ministerstve fungovať akoby minister. Tak nejak v parafráze vysvetľoval novinárom Eduard Heger postup, ako vláda v demisii s obmedzenými právomocami nahradí ministra v demisii, ktorý požiadal hlavu štátu o odňatie poverenia byť ministrom vlády Slovenskej republiky v demisii.

Všetkým prítomným, okrem premiéra v demisii, muselo byť v tej chvíli jasné, že ústava nepozná nijakého "akoby" ministra. Škoda, že sa na to nikto nespýtal z tam prítomných novinárov toho za tým kazateľským kecpultom. Na druhej strane, očakávať od tých za kecpultom niečo iné ako kecy, prípadne v špecifických prípadoch urážky a nadávky, je tiež hlúposť.V každom prípade, žiaden "akoby" minister ústavne neexistuje, aj keď si ho vymyslela celá koalícia v plnom nasadení všetkých jej ministerských mysliteľov a mysliteliek. Alebo sa tak rozhodla na pokyn niekoho z úzadia, kto rád vymýšľa protiústavné riešenia tak, aby sa zdalo, že s ústavou je všetko v poriadku. Podvodníci si vždy nájdu spôsob, ako podvod vydávať minimálne za riešenie ak nie priam za kandidatúru na Nobelovu cenu. A to by bol ešte horší prípad, hoci mimoriadne pravdepodobný. A najhoršie je, že sa to udialo očividne po prerokovaní postupu s prezidentkou.

Akoby premiér

Ak však na Slovensku môžeme mať akoby ministra, potom je celkom logické, že nám neprekáža ani akoby premiér. Alebo akoby ústava. Alebo akoby hlava štátu. Prípadne, zjednodušene, akoby právny štát a akoby demokracia. Veď aj v pozícii občanov sa tu už viac mesiacov cítime iba tak, akoby. Je smutné a deprimujúce žiť tu s týmto už nie iba pocitom, ale poznaním. A už ani neprekvapí, že odchádzajúci minister zdôvodnil svoje rozhodnutie "politickou korupciou a neskúsenosťou". Takže tu máme zrazu z akoby bojovníkov proti korupcii a mafiám korupčníkov a diletantov. A - ako hovorí dočasne trvalý premiér - "nový akoby šéf ministerstva bude novým vetrom do plachiet". Fakt si nemožno odpustiť malú poznámku o tom, že choroby rezortu zdravotníctva ide liečiť patológ. Ešteže nie majiteľ pohrebníctva.

Dejú sa tu divné veci a nikto nič

Poukázal na to aj podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD a člen parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši.Kritizoval, že rezort zdravotníctva povedie štátny tajomník. Pýta sa, kto za stav sektora ponesie politickú zodpovednosť. Pre odvolaného premiéra Hegera bude vládny nominant akoby ministrom. Veď čo nás je po nejakej Ústave SR. A preto sa Hlas-SD dnes veľmi jasne pýta, kto ponesie politickú zodpovednosť za stav zdravotníctva," vyhlásil Raši. "Neexistuje, aby dnes Heger s Matovičom zhodili všetky svoje zlyhania na nič netušiaceho patológa a tvárili sa, že oni so zdravotníctvom nič nemajú," dodal. Raši apeluje aj na hlavu štátu Zuzanu Čaputovú. "Prezidentke neprekáža toto zjavné trhanie ústavy na kúsky, že nám tu vládnu akože ministri, ktorí sú v pozícii štátnych tajomníkov." Nuž, asi to naozaj niekde škrípalo, čoho potvrdením je prekvapivé oneskorené vyhlásenie paláca, že povereným ministrom na zdravotníctve bude poverený premiér v demisii Heger. A tak tu máme zrazu trojjediného - premiéra, ministra financií a ministra zdravotníctva. Sme proste na ceste k Metternichovmu absolutizmu. Bude jeden Heger, jedna cisárovná a zvyšok poddaní. A to fakt hrozí, ak sa aspoň nejak nezmení štýl riadenia štátu zo strany hlavy štátu, parlamentu a vlády.

A je to!

"A je to" je asi slabé konštatovanie. Táto partička vám ukáže, ako si so všetkým poradí a žiadna okolnosť jej nestojí v ceste. Chlápkovia a dámy v nej nikdy neprejavujú pochybnosti aj pri zjavne chybných pokusoch kohokoľvek z nich pri riešení problému.
Čo tí  už všetko zbabrali a aj tak nás nikdy neprestanú prekvapovať. Nuž, ale to už je o večerníčkovom seriále o postavičkách, ktoré sa neustále snažia niečo vyrobiť, presťahovať, vylepšiť, podniknúť atď., ale vždy je v tom nejaký háčik. Proste - Pat a Mat. Alebo Heger a Čaputová. Ozaj, vy ešte stále veríte, že Heger s Naďom sa dobrovoľne trhajú od Matoviča? Tak tomu neverte. Od neho sa s požehnaním na cestu neodchádza. Iba že by si mysleli, že sú nezmary. Zámerne s tvrdým na konci. Živočíchy, ktoré sa rozmnožujú delením a pučaním. Tá stratégia by nebola zlá, takto zabezpečiť percentá do sekty. Až nato, že je príliš priehľadná.

Prezidentka poverí vedením rezortu zdravotníctva E. Hegera
Multitalentovaný Heger dostane ďalšiu funkciu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová poverí vedením rezortu zdravotníctva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). K odobratiu poverenia Vladimírovi Lengvarskému má prísť v piatok (3. 3.). Hlava... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Tibor Malý/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik