Fajnovka z pionierskeho paláca
02 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Horenos je pekné a dodajme, aj spisovné slovenské slovo. Označuje sa ním namyslený človek, nafúkanec. V malej exkurzii po synonymickom slovníku sa dozvedáme, že ide o napuchrenca a hrdoša a v pejoratívnej polohe aj o hrdopyska či primadonu. Ide o jazykovo kodifikované výrazy, nie nadávky. Označujú človeka, napríklad aj v pozícii hlavy štátu, ktorý približne dvadsať percent voličov považuje za povedzme "nekultúrnych", ďalšie percentá už priamo za extrémistov.

Je pochopiteľné, že prípadné rozhovory Zuzany Čaputovej s Robertom Ficom by pre ňu neboli tak vyspelo "kultúrne", ako napríklad stretnutia s veľvyslancami, prezidentmi či predstaviteľmi tretieho sektora, alebo ako besedy so zástupcami liberálneho progresívneho mainstreamu na platené vstupenky. S Robertom Ficom by sa však reálne mohli riešiť všetky problémy súčasnej politickej situácie na Slovensku, ak, pravda, v rámci našej kurióznej demokracie je ešte opozícia súčasťou štátu, alebo už je oficiálne protištátnym živlom.

Kultúrne proti nekultúrnosti

"Pravidelne sa stretávam s politickými lídrami aj z opozície aj koalície, ale stretávam sa s takými politickými lídrami, ktorí dodržiavajú elementárnu politickú kultúru," odkázala hlava štátu, teda nás všetkých občanov tohto štátu, Robertovi Ficovi na žiadosť o strenutie, na ktorom predseda SMERu - SD  navrhoval prezidentke "stretnutie predsedov parlamentných politických strán, na ktorom môžeme spoločne vyriešiť postup potrebný na schválenie nového júnového termínu (ako krajné riešenie prichádza do úvahy aj 1. júl 2023) konania predčasných volieb". Zuzana Čaputová na štátnicky návrh opozičného lídra, ako riešiť politickú krízu odpovedala dosť v civilizovaných krajinách nepredstaviteľne - použila iba malichernú osobnú výhovorku. A urazila približne 20 percent voličov súčasne tým, že aj ich považuje za nekultúrnych.

Sľub prezidenta je zjavná formalita

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony." Sľúbila v zmysle Ústavy Slovenskej republiky pri nástupe do funkcie Zuzana Čaputová. Ide o ústavný sľub, ale zároveň aj o verejný prísľub. V jeho predpísanom texte sa nehovorí, že by malo ísť o záujem iba o prezidentkou a jej poradcami vybranú skupinu občanov. Ak ústava píše "v záujme občanov", ide logicky o všetkých občanov. A teda aj o Roberta Fica, členov jeho strany a voličov jeho strany, ktorých je v súčasnosti asi pätina z celkového počtu voličov v republike. Takže, hlava štátu si zo svojho sľubu a z časti občanov urobila viete čo.

Tuší, do akého svetla vmanévrovala samú seba?

"Nezahrávajte sa s ohňom. Oklamali ste verejnosť, keď ste bez vysvetlenia súhlasili s odkladom volieb až na 30. septembra, hoci ste predtým nahlas žiadali termín do 30. júna. Napriek tomu, že nemáte žiadny dôvod váhať, naopak máte ústavnú povinnosť konať, sa všetkému len nečinne prizeráte, lebo súhlasíte s tým, aby nás do 30. septembra stihli pozatvárať a aby Slovensko maximálne poslúžilo všetkým špinavým cieľom na Ukrajine." Odpísal na prezidentkinu zamietavú odpoveď predseda SMERu - SD.

Na čo prezidentka nedbá

Prezident dbá na riadny chod ústavných orgánov štátu, medzi nimi aj vlády a parlamentu. To nie je jeho právo, tu ide o ústavnú povinnosť. Vládu však máme očividne dlhodobo v demisii bez jej bežných kompetencií, odvolaný predseda vlády vykonáva aj funkciu ministra financií, minister zdravotníctva v demisii požiadal hlavu štátu o stiahnutie jeho poverenia riadiť jemu pridelený rezort. Aj jeho bude zastupovať Heger? Alebo Naď? A ako sa bude vláda rozpadať ďalej pri takmer nefunkčnom parlamente? Takto si máme predstavovať riadny chod ústavných inštitúcií? Alebo výsledok prezidentského dohľadu nad ním? Ak k tomu pridáme referendá, ktoré sa nekonali, lebo ich svojimi podpismi žiadali podľa prezidentky, mainstreamu a časti tretieho sektora a niekoľkých zahraničných ambasád "nekultúrni" jedinci? Slovami ministra vlády rovno opice?

Toto vojde do najsmradľavejších dejín Slovenska

Funkčné obdobie v podstate nefunkčnej vlády, "výkon" povinností prezidenta zo strany Zuzany Čaputovej a goebbelsovská politicko-mainstreamová propaganda. Do takto hlbokého politického bahna ešte Slovenská republika za roky svojej existencie nezapadla. Ak sa niekto spolieha na to, že ju z neho vytiahnu americké tanky za pomoci ruských MIGov, je na omyle tak hlbokom, ako to bahno samé. A podotýkame, tu naozaj nejde o liečivé bahno napríklad z Piešťan. Tu ide o špinavosti a vrchovato veľmi "nekultúrne" špinavosti.

R. Fico: Pani prezidentka, neprizerajte sa, ako Slovensko padá na úplne dno! (VIDEO)
Dnes nejde o vzájomné sympatie, ale o takú maličkosť, akou je chod nášho štátu. Robert Fico, predseda strany SMER - SD, odkazuje prezidentke Zuzane Čaputovej. Chcem poďakovať pani prezidentke za jej dnešnú odpoveď, ale môj otvorený list bol o... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

 

nnn