Dag Daniš: Kollár Dzurindovi ukradol hračku (FOTO)
02 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Mikuláš Dzurinda sa s veľkou slávou chystal vstúpiť do projektu Modrej koalície tým, že spojí istú časť slovenského politického spektra. Komentátor Dag Daniš vo svojom komentári píše, že to vyzerá tak, ako by ľudia okolo Miroslava Kollára Dzurindovi ukradli projekt. Pôvodne sa totiž dohodli, že Kollárova strana Spolu sa zlúči s modrým tímom M. Dzurindu. Kollár však zo spoločného projektu vycúval a rokujeme s „áčkovými politikmi“. Za takého zrejme považuje Eduarda Hegera.

Daniš hovorí o virtuálnej krádeži virtuálneho projektu. Dzurinda mal priniesť dve veci, ktoré vlastne ani nemal a Kollárova ministranička bez vysvetlenia zrušila snem, čo je podraz. A pre Mikuláša Dzurindu potupa. Lenže Kollár sa nikdy nehrdil rovným charakterom. Dzurinda však nemá čo ľutovať. Horšie by mohla podľa potenciálnych voličov  dopadnúť strana, ktorá by prijala tých, ktorých Daniš nazval politickými bezdomovcami.

Virtuálna krádež

„Treba však dodať, že táto krádež bola čisto virtuálna. A čisto virtuálne bolo aj to, čo jej predchádzalo – teda Dzurindova hra na záchranára a architekta veľkej politickej únie. Kollár zobral Dzurindovi niečo, čo vôbec neexistuje. Ak to otočíme: Dzurinda ponúkal niečo, na čo nemal. Ale to Miroslav Kollár pôvodne nevidel,“konštatuje Daniš vo svojom komentári.

Dzurinda do projektu mal priniesť percentá v preferenciách strany a zlúčenie strán ako SaS, KDH, Za ľudí a podobné mini strany, akou bola aj Spolu. Nepodarilo sa. „So spájaním sa to otočilo na rozklad,“ dodáva Daniš s tým, že na stranu sa lepia „politickí bezdomovci“, ako nazval Naďa, Hegera či Mistríka. A tí s Dzurindom mohli mať problém.

Facebook / Miroslav Kollár
TVRDÝ ODKAZ POLITOLÓGA pre Dzurindu, M. Kollára a Eduarda Hegera
"Som šokovaný a sklamaný," uviedol na sociálnej sieti Miroslav Kollár (Spolu), v reakcii na krok Mikuláša Dzurindu. Dzurinda na tlačovej konferencii oznámil dôvod: "Strana Spolu-OD nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem." Do... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Rátal s tým?

Dzurinda neuspel v prieskumoch, ani v rokovaniach, Kollár však rátal s neúspechom a tak „podrazácky“ váha. 12. februára mal prebehnúť zlučovací snem, no ten bol bez vysvetlenia zrušený.

„To bol zo strany Kollára podraz. Akokoľvek pochopiteľný, ale podraz… Kto má zmysel pre česť a pre váhu slova, ten má dohody rešpektovať. Aj vtedy, keď sa mu časom javia ako unáhlené a nevýhodné. Postup Miroslava Kollára bol egocentrický a krivý. A pre Dzurindu, dvojnásobného premiéra, vrcholne potupný. Do konca februára postával pri bráne a netušil, či Kollár dodrží slovo alebo nie,“píše Daniš.

Krivák od začiatku

Daniš rekapituluje Kollárovu kariéru vo „veľkej“ politike. Zo strany Za ľudí odišiel po tom, ako bola za predsedníčku zvolená jeho protikandidátka Remišová. Zakotvil v strane Spolu, ktorá však nemá verejnú podporu.

„Jedným z dôvodov je aj to, že Kollár sa nikdy nestal politikom. Ostal aktivistom. Navyše arogantným, ktorý o Slovensku a Slovákoch rád hovorí v tretej osobe. A nijako neskrýva, že slovenskej spoločnosti nerozumie,“hodnotí Daniš Kollára.

Dzurinda oľutoval

Podľa Daniša oľutoval spoluprácu s Kollárom, ale aj snahy o spájanie síl tam, kde podľa komentátora nijaké nie sú. „Na epizodickom vystúpení expremiéra je šťastná len koncovka. Dzurinda po ohlásení krádeže zistil, že mu nič nechýba,“dodáva Daniš.

TVRDÝ ODKAZ POLITOLÓGA pre Dzurindu, M. Kollára a Eduarda Hegera
"Som šokovaný a sklamaný," uviedol na sociálnej sieti Miroslav Kollár (Spolu), v reakcii na krok Mikuláša Dzurindu. Dzurinda na tlačovej konferencii oznámil dôvod: "Strana Spolu-OD nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem." Do... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vox populi, alebo čo si myslia ľudía

Veľkú šancu spájaniu nedávajú ani diskutéri pod fotkou, kde si Kollár podáva ruku s Hegerom. Kollár sa v statuse chváli spájaním sa s "áčkovými politikmi". Diskusia všeličo naznačuje. Radosť z nej však ani Kollár, ani Heger isto mať nebudú.

„Pripomína mi to "Za ľudí". Taká "guláš-partia" dlhodobo nevydrží. Spájanie má zmysel v rámci konzervatívneho a liberalneho spektra, ale naprieč to skôr ci neskôr pôjde k rozpadu. Žijeme "tekutú" dobu kedy aj tak skôr či neskôr príde na rad predkladanie hodnotových tém a začne to škrípať vo vnútri zoskupenia. Ľudia budú preskakovať do im hodnotovo bližšej strany a to bude zbytočne destabilizovať. Heger by sa mal poobzerať po zoskupení, ktoré mu je hodnotovo blízke a Kollár takisto. Obidvoch pánov si pritom vážim,“komentuje Robo Gočala.

„To vážne sa chcete spájať s niekym, kto je ukážkový alibista, má dvojitý meter a je generátor prázdnych fráz?,“ pýta sa Matej Kučera rovnako pragmaticky.

„Radšej drôtom do oka, než voliť ľudí, ktorí roky asistovali Matovičovi,“zaklincoval to Marián Duchoň.

&set=a.130813366938453

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Zvolebnieva sa! Zradia Igora Matoviča jeho vlastní?
Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) oslovil dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb. Budaj sa k tomu chce verejne vyjadriť na budúci týždeň. Uviedol to po stredajšom rokovaní... Čítať ďalej
01 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik