Viktor Orbán vyzval poslancov svojej strany Fidesz na schválenie vstupu Švédska a Fínska do NATO
01 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval poslancov svojej strany Fidesz na schválenie vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO), napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na Orbánov rozhovor s maďarským verejnoprávnym rozhlasom. Niektorí poslanci podľa Orbána "nie sú príliš nadšení" z rozširovania NATO.

Maďarsko je spoločne s Tureckom jedinou krajinou tridsaťčlennej aliancie, ktorá vstup dvojice škandinávskych krajín neschválila. Orbán už vlani v novembri na rokovaní šéfov vlád krajín Višehradskej skupiny vyhlásil, že "Fínsko a Švédsko kvôli Maďarsku nestratia ani minútu" a že Maďarsko ich členstvo schváli vo februári 2023.

Maďarskí poslanci majú podľa Orbána o veci začať rokovať budúcu stredu 1. marca a "rokovania naprieč parlamentnými zoskupeniami sú potrebné", kým bude môcť Maďarsko vstup schváliť. Fidesz je v parlamente najsilnejšou stranou; v 199 člennej zákonodarnej komore má 135 mandátov. Podľa programu maďarského parlamentu by poslanci mali hlasovať o rozšírení NATO v týždni od 6. marca.

Ak sa Maďarsko vysloví za ich vstup do NATO, zostane už len Turecko. Ankara kritizuje Švédsko kvôli tomu, že podľa neho poskytuje útočisko kurdským radikálom. V januári navyše zrušila na február plánované rozhovory s oboma severskými krajinami, keď krajne pravicový politik pri proteste v Štokholme spálil kópiu koránu. V stredu švédsky premiér Ulf Kristersson uviedol, že rozhovory majú pokračovať v polovici marca.

Orbán povedal, že treba vypočuť výhrady Turecka voči vstupu Švédska do NATO, inak by snahy o rozšírenie aliancie mohli stroskotať. "Čo sa týka Turecka, sú tiež našimi spojencami, a preto je nutné ich počúvať," povedal maďarský premiér.

Maďarskí predstavitelia podľa Reuters hovoria, že schvaľovanie prístupových protokolov v parlamente nabralo oneskorenie kvôli zákonom potrebným na to, aby EÚ odblokovala peniaze pre Maďarsko. Orbán dnes uviedol, že niektorí poslanci jeho Fideszu si robia starosti kvôli možným geopolitickým rizikám vzhľadom na to, že hranica, ktorú aliancia zdieľa s Ruskom, sa po vstupe Fínska rozšíri o 1000 kilometrov. Iným zákonodarcom podľa neho zase prekáža, že Fínsko a Švédsko šíria "úplné klamstvá" o stave demokracie a právneho štátu v Maďarsku. Porušovanie týchto základných princípov, na ktorých je založená EÚ, je už niekoľko rokov predmetom sporov medzi Európskou komisiou a Orbánovou vládou. Brusel odmieta Budapešti vyplácať peniaze z únijných fondov do doby, než zavedie reformy vedúce k posilneniu nezávislosti justície a opatrení proti korupcii.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik