Dôchodky by sa mohli vyrátať spôsobom výhodnejším pre penzistov, navrhuje Hlas-SD
28 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Rast dôchodkov by sa pre úpravu systému valorizácie od 1. januára budúceho roka nemal spomaliť. Do vládnej novely zákona o sociálnom poistení, o ktorej bude rokovať Národná rada SR na nadchádzajúcej marcovej schôdzi, chce mimoparlamentný Hlas-SD presadiť prechodné ustanovenie. Penzie by sa tak budúci rok vypočítali spôsobom výhodnejším pre dôchodcov. 

"Nikto v tejto chvíli nevie ako presne sa bude vyvíjať dôchodcovská inflácia v tomto roku, napriek tomu na verejnosti kolujú rôzne odhady, ktoré zneisťujú seniorov. Preto vložíme do zákona prechodné ustanovenie, na základe ktorého sa k 1. januáru 2024 dôchodky zvýšia podľa výhodnejšej alternatívy. Teda buď sa použije 6, alebo 9 mesačné obdobie dôchodcovskej inflácie", uviedol podpredseda strany Hlas - sociálna demokracia Erik Tomáš.

Predpokladá, že keď 139 poslancov podporilo pôvodnú legislatívnu úpravu, nebudú mať problém schváliť ani túto poistku. ,,Prechodné ustanovenie, ktoré je len doplnením zákona zabezpečí, že dôchodky nebudú rásť pomalšie ani o cent oproti súčasnému stavu," podčiarkol Tomáš.

Vo všeobecnosti je podľa neho dlhšie obdobie pre stanovenie valorizácie dôchodkov presnejšie a pružnejšie a na tomto systéme je zhoda aj s ministerstvom práce, sociálnych veci a rodiny. "Situácia seniorov by vyzerala inak, keby parlament schválil návrh Hlasu na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov od 1. júla tohto roka. Bývalá vládna koalícia ho však nepodporila. Teši nás, že k tomuto dátumu sa aspoň konečne podarilo rozmraziť minimálne dôchodky, ktoré súčasná vláda zmrazila ešte v roku 2020", uzatvára Tomáš.

Katarína Boková (Matky za mier): Sme mierumilovný národ, do konfliktov nás tlačia vojnoví štváči
Katarína Boková, iniciátorka pochodu Matky za mier, ktorý sa má uskutočniť v Bratislave 3. marca, v rozhovore pre Hlavný denník hovorí o zmysle plánovanej akcie, ako aj o svojich dojmoch z pochodu za mier v Martine, z mediálneho pokrytia pochodov... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme