A je to tu: Baránek zbiera podpisy pod novú stranu (VIDEO)
28 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Že sa RNDr. Ján Baránek chystá založiť nový politický subjekt, nie je žiadna novinka. Všetko však má svoj čas a zdá sa, že teraz dozrel aj ten na Zdravý rozum – kresťanské a konzervatívne hnutie. Tak znie názov strany, ktorú Baránek zakladá.

Vo videu Baránek vysvetľuje ako názov, ale aj veľmi stručne to, čo bude zámerom jeho nového politického subjektu. Zdravý rozum podľa neho strácame už asi tri roky, od covidu, v ktorom sme začali prichádzať aj o slobodu. To pokračuje green dealom a víziou nulovej uhlíkovej stopy. Baránek a jeho vznikajúci subjekt má predstavu aj o tom, aké postavenie Slovensko potrebuje v európskych štruktúrach a o tom, na čom by mala trvať slovenská politika v prípade konfliktu na Ukrajine. S blížiacim sa termínom volieb už vzniklo niekoľko politických subjektov.

Prečo „Zdravý rozum“

„Samotný názov vám napodvedá, o akú stranu pôjde. Slovné spojenie „zdravý rozum“ sa v poslednom čase skloňuje veľmi často. Ja, aj moje okolie to vnímame tak, že to, čo nám chýba, je najmä zdravý rozum. Začalo to aj tým, že vo vedení štátu sú ľudia, ktorí sa priznali k plagiátorstvu. Zdravý rozum vám povie, že majú okamžite odstúpiť a oni to neurobili. Zdravý rozum sme stratili počas covidu a tam sme strácali slobodu,“ vysvetľuje Baránek prvú časť názvu.

Za stratu slobody považoval nie len „nekonečné“ lockdowny, ale aj povinné testovanie, či nátlak na očkovanie, ktorého neblahé následky v podobe rôznych zdravotných komplikácií sa ukazujú už teraz.

A tiež prichádza tzv. green deal, kde na základe bludov o CO2 idú totalitarizovať spoločnosť – stratíme mobilitu a nie je jasné ani to, kde naberieme elektrinu pre toľko elektromobilov. Ani ceny palivového dreva v druhej najlesnatejšej krajine nie sú podľa neho v súlade so zdravým rozumom.

„My sa k tomu musíme vrátiť,“ myslí si Baránek.

Karol Farkašovský: Ani novinári nie sú anjeli (FOTO)
Karol Farkašovský pozná prácu novinára, ale aj poslanca NR SR doslova „na vlastnej koži“ – obe si totiž vyskúšal. Preto aj on sleduje spor strany Smer-SSD s RTVS. Novinárom pripomína, že tiež nie sú anjeli a oprávnenú kritiku musia prijať aj... Čítať ďalej
28 | 02 | 2023 | Eka Balašková

A prečo to „kresťanské a konzervatívne hnutie“?

„Kresťanské preto, lebo či sa to niekomu páči, alebo nepáči civilizácia, o ktorej hovoríme, je židovsko-helénsko-kresťanskou civilizáciou. Či ste agnostici, či ste ateisti, či sa vám to páči, alebo nepáči, ste súčasťou tejto civilizácie. Tu ste sa narodili. A mne nejde o nič iné, ako charakter tejto civilizácie na Slovensku zachovať,“ vysvetľuje Baránek druhú časť názvu strany.

Nepáči sa mu, že slová otec a matka budú „nadávky“, lebo veď je to rodič jedna a rodič dva, tiež nesúhlasí so sexualizáciou detí už v predškolskom veku, čo prinesie pedofíliu. Nepopiera ani obrovské chyby cirkvi. Pripomína však, že prvé vysoké školy, alebo starostlivosť o chorých a biednych v našom priestore má na svedomí tiež cirkev.

„My dnes čelíme samým negatívnym informáciám – covid, očkovanie, green deal, drahšie energie, krach malých prevádzok a jediné, čo nám chýba je svetlo na konci tunela. Ja vám to svetlo na konci tunela nedám,“ nesľubuje Baránek. Je však hlboko presvedčený, že občan potrebuje počuť pravdu, pretože planých sľubov a rečí majú plné zuby. Podľa Baránka preto radšej príjmu pravdu, aj keď je zlá, ako sa nechať neustále klamať.

Neobjavujme už objavené

Ján Baránek so svojim politickým subjektom si chce vziať z minulosti poučenie a v programe svojej strany hovorí, že si treba vziať za svoje to, čo v minulosti fungovalo. Ako príklad uviedol populačnú politiku z posledných 20 rokov socializmu, tzv. Husákove deti sú tí, na ktorých aktuálne stojí ekonomika.

Zúfalé kriesenie slovenských politických mŕtvol
Okrem príslušníkov sfanatizovaných pseudoliberálnych spoločenstiev, časti tetieho sektora, mainstreamu a amerikanofilov, čo dáva dokopy tak, pri optimistickom odhade, asi 20 percent voličov, oprávnených na Slovensku voliť hlavu štátu a parlament,... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Referendum

„Demokracia potrebuje, aby sme do nej neustále dávali energiu. A preto dajme referendum bez kvóra, ale tým pádom ho musíme dať povinné,“ prezentuje Baránek ďalší bod. On sám tvrdí, že nebol ktovieakým zástancom tohto nástroja vôle občana, no covid a súčasná politická situácia ho presvedčili o tom, že ak nechceme, aby si nami volené politické špičky robili, čo chcú, len občan im v tom vie zabrániť.

Silné slovo v EÚ

„Táto vláda len pritakáva a brojí do vojny len preto, aby ich Blinken, alebo neviem kto pochválil. Potrebujeme mať v Európskej únii omnoho väčšie slovo, ako má táto vláda,“ myslí si Ján Baránek o našej zahraničnej politike a jej reprezentácii.

Aj o mieri, prípadne prímerí na Ukrajine má Baránek a jeho subjekt predstavu. „Vezmime si Kórejský polostrov. Nie je tam mier, je tam prímerie už viac, ako 50 rokov, ale jednoducho sa nebojuje. Prečo slovenská vláda a slovenská prezidentka nie je tak aktívna v dojednávaní prímeria?“

...ale späť k strane samotnej

Ján Baránek pozýva ľudí s odbornosťou, aby sa prihlásili a posilnili tím. Takisto všetkých vyzval, aby si stiahli podpisové hárky, na ktorých sa vyzbiera dostatok podpisov na oficiálny vznik politického subjektu.

Nie je jediný

S prichádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami na Slovensku vzniklo niekoľko nových politických subjektov. Svoju stranu s názvom Jablko spustila Lucia Ďuriš Nicholsonová, toho času liberálna europoslankyňa. Na modro prefarbil stranu Spolu Mikuláš Dzurinda, ktorý prepožičiava svoju tvár a skúsenosti Modrej koalícii.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme