Kúpanie s kaprami v bazéne vyjde Košičanov draho (GALÉRIA)
27 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Pred Vianocami má niekoľko plaveckých klubov zaujímavú tradíciu. Pre mladých plavcov zorganizujú vo svojom bazéne „kúpanie s lovom vianočných kaprov“. Na plavárni v Košiciach tak urobil aj Športový klub polície Košice. Štátna hygiena a veterina sa však rozhodli, že ryby do plaveckého bazéna nepatria a tak sa rozdávali pokuty.

Proti tejto tradícii sa zdvihla vlna odporu aj medzi lokálnymi politikmi, protest vyjadrili aj odborníci na rybolov, ale aj verejnosť. Tá však reagovala rôzne. Pod tlakom verejnosti sa plavecký klub ospravedlnil a prisľúbil, že do budúcnosti už takúto aktivitu pre deti nezorganizuje. To však úradom nezabránilo udeliť klubu, ani plavárni pokuty.

Tradícia s odmenou

Športový klub sa takto snaží odmeniť deti za ich celoročnú snahu. Tréneri pred tréningom do bazéna vypustia niekoľko kaprov, píše Košický korzár a deti majú za úlohu uloviť ich. Úspešný lovec si rybu odnesie domov a skončí na štedrovečernom stole. Tiež ide o to, aby sa deti trošku vybláznili, pretože tréningy zväčša nie sú ktovieaká zábava.

O podujatí bola informovaná aj miestna samospráva.

Erik Tomáš vysvetľuje tliachaniny "odborníkov" koalície
"Zákon o dôchodkoch je dobrý!!! “Oodborník” Šuster tára ako populista", tvrdí na sociálnej sieti Erik Tomáš z HLASu. Pripomína, že "parlament schválil náš zákon o novej valorizácii dôchodkov. Hlasovalo za neho 139 zo 141 prítomných poslancov.... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ostrý nesúhlas ochranárov

Aktivisti sa proti takémuto zvyku ohradili s tým, že teplotný šok, ktorý kaprovi spôsobí prechod z jeho prostredia do bazéna môže byť pre rybu smrteľný. Navyše silne chlórovaná voda na oči a žiabre živočícha pôsobí ako žieravina.

 "Kapor sa v tomto prostredí pokúša bojovať o život a utiecť, musí čeliť bolestivým stiskom a úderom detí, snažiacich sa ho chytiť, duseniu pri vyťahovaní z vody, bolestivej strate ochranného slizu rozleptaného chlórom vo vode či zakázanému chytaniu za oči a žiabre," opisuje organizácia Humánny pokrok.

"Sme pobúrení takýmito aktivitami. Deti by sme mali viesť k súcitu so živými tvormi," doplnila Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Kritizovali aj politici

Vlna kritiky sa na plaváreň a športový klub zniesla aj od komunálnych politikov. Tomáš Jurkovič, poslanec za Mestskú časť Košice – Sídlisko Ťahanovce bol jedným z tých, ktorí sa zasadzovalli za zrušenie tejto tradície. a na svojej stránke "Košická lampáreň sa neskôr poďakoval všetkým, ktorí vytvorili tlak na ukončenie tejto tradície.

Takto dopadla obec Staré Hory! Neuhradí ani upomienky za nezaplatené energie, nemá z čoho
Jasné riešenia a reálnu, adresnú pomoc pre samosprávy očakávajú zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) od utorňajšieho (28. 2.) stretnutia s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO). Mnohé obce sú pre neriešenie... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nie všetci však súhlasili

„Ja len dúfam, že všetci tí, čo boli proti chytaniu kapra, sa nikdy neocitnú v núdzi v prírode pri jazere, ďaleko od civilizácie, kde si budú musieť vlastnoručne uloviť rybu, keďže sú proti tomu, aby si to iní hravou formou vyskúšali a získali tak novú skúsenosť,“oponoval Steve Turek, jeden z diskutujúcich, na stránke košického poslanca.

Podneti prijali veterinári, aj hygienici

V čase od 22. decembra do 3. januára prijala Regionálna veterinárna a potravinová správa Košice-mesto sedem podaní práve na túto aktivitu a podnety po konzultácii s predsedom športového klubu a trénerom, vyhodnotili, ako opodstatnené.

„Po následnom šetrení a vyjadrení predvolaných sme spísali úradný záznam o kontrole, kde bolo konštatované, že bol porušený paragraf 22 odsek 2 písmeno e zákona o veterinárnej starostlivosti,“ objasnil vedúci oddelenia zdravia zvierat Ladislav Kottfer a doplnil paragraf o ochrane zvierat pred týraním „O týraní zvierat sa hovorí vtedy, keď sa prekročia biologické schopnosti zvieraťa alebo sa zvieraťu spôsobí neprimeraná bolesť, poranenie alebo utrpenie.“

Prišlo ospravedlnenie

„Športový klub polície Košice - plávanie  by touto cestou chcel vyjadriť ľútosť nad celkovou situáciou, ktorá vznikla po pondelkovej akcii na košickej krytej plavárni. Nás všetkých v klube úprimne  mrzí toto počínanie. Zle sme vyhodnotili túto situáciu, dobrý úmysel zabaviť a odmeniť deti za celoročnú snahu v našich bazénoch sa, žiaľ, skončil mimoriadne nevhodnou akciou, ktorá značne negatívne zarezonovala medzi verejnosťou. Vyhlasujeme však, že určite nebolo naším úmyslom ublížiť zvieratkám. Môžeme ubezpečiť verejnosť, že takéto podujatie sa už v našom klube nikdy nebude opakovať. Ďakujeme,“uverejnil medzi sviatkami ospravedlnenie samotný športový klub.Pokuta aj pre plaváreň

Tragédia v Prešove! Z veže prešovského kostola vyskočil mladý muž!
V centre Prešova sa v sobotu podvečer stala tragédia. Z veže konkatedrály sv. Mikuláša na Hlavnej ulici vyskočil muž. Podľa denníka SME, malo ísť o turistu. "Išlo o muža s trvalým bydliskom v Bratislave, ktorý mal 34 rokov, uviedol prešovský... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Rozdávali pokuty

RÚVZ voči prevádzkovateľovi Mestskej krytej plavárne začal správne konanie a aj jemu hrozí pokuta. Regionálna a veterinárna správa udelila pokutu aj plaveckému klubu. Jej výšku však nezverejnili kvôli zbytečným polemikám verejnosti o adekvátnosti jej výšky.

„Keďže sme stále v procese, nevieme povedať, kedy bude ukončené a v akej výške stanovíme pokutu,“ uzavřelo vedenie plavárne.

„Vzhľadom na fakt, že v uvedenej veci stále prebieha správne konanie, nebudeme sa k tomu vyjadrovať,“zareagoval hovorca magistrátu Dušan Tokarčík.

Plávania s kaprami sa zúčastnilo 25 detí. Uloviť mohli 4 ryby
Plávania s kaprami sa zúčastnilo 25 detí. Uloviť mohli 4 ryby
Facebook / Športový klub polície Košice - plávanie
Po tlaku verejnosti klub uverejnil ospravedlnenie
Po tlaku verejnosti klub uverejnil ospravedlnenie
Športový klub polície Košice - plávanie
Podobnú aktivitu kedysi organizovali aj na Kysuciach
Podobnú aktivitu kedysi organizovali aj na Kysuciach
Facebook / Región Kysuce
V bazéne ulovené ryby skončili na štedrovečerných stoloch
V bazéne ulovené ryby skončili na štedrovečerných stoloch
Facebook / región Kysuce
Plávania s kaprami sa zúčastnilo 25 detí. Uloviť mohli 4 ryby
Po tlaku verejnosti klub uverejnil ospravedlnenie
Podobnú aktivitu kedysi organizovali aj na Kysuciach
V bazéne ulovené ryby skončili na štedrovečerných stoloch

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme