Európske mierové peniaze dali na vojnu!
27 | 02 | 2023 I Milan Laca

Financial Times: Borrell priznal, že EÚ porušila svoje vlastné „tabu“ o dodávkach zbraní Ukrajine.

Európska únia  prelomila svoje vlastné "tabu" o dodávkach zbraní pre Kyjev po vypuknutí konfliktu  na Ukrajine. Vyhlásil to  vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, informuje  denník Financial Times.

Zmenili postoj

Keď podľa Borrella začal obvolávať členské štáty EÚ, s návrhom začať nakupovať zbrane pre Ukrajinu, európski politici a diplomati reagovali nedôverčivo. „Počúvajte, súhlasíte s použitím Európskeho mierového fondu na vyzbrojenie Ukrajiny? V reakcii na to ticho, “spomína Borrell. V tomto momente však podľa Borrella vedel, že „bolo porušené tabu“.

Spojenci Ukrajiny by podľa Pavla mali byť pripravení aj na horšie varianty
Spojenci Ukrajiny by mali dúfať v najlepšie, ale mali by sa pripraviť aj na potenciálne horšie dôsledky, povedal ukrajinskému webu Suspilne zvolený český prezident Petr Pavel. Vojna nemusí skončiť tento rok, ale môže sa premeniť na dlhodobý... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Šikovná "prešmyčka"

Borrell povedal, že krajiny EÚ boli spočiatku skeptické, pokiaľ ide o financovanie dodávok zbraní do Kyjeva, keďže to zakazujú zakladajúce dokumenty únie. Prostriedky však boli prevzaté z fondu, ktorý nie je súčasťou rozpočtu EÚ. Pred vypuknutím konfliktu tento fond nefinancoval presun zbraní, hoci bol vytvorený špeciálne na pokrytie vojenských a obranných výdavkov „s cieľom predchádzať konfliktom, udržiavať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť a stabilitu“.

On to presadil

Medzi námietkami, ktoré Borrell dostal k svojmu návrhu, bolo, že takáto pomoc je zakázaná zakladajúcimi zmluvami únie a že Európsky parlament ju neschváli. Borrell však trval na tom, že fond, ktorý nie je súčasťou oficiálneho rozpočtu EÚ, nespadá pod jurisdikciu úniových zmlúv a parlament nemá nad týmito peniazmi žiadnu kontrolu.

Ukrajine dobre pomohli

Podľa novín nakoniec Ukrajina, vďaka financovaniu z Európskeho mierového fondu  získala najmenej 325 tankov, 36 útočných vrtuľníkov a viac ako 200 raketových systémov s viacerými odpaľovacími systémami, asi 1 000 bezpilotných lietadiel a muníciu. Z celkového rozpočtu fondu 5,7 miliardy eur získal Kyjev 3,6 miliardy eur, poznamenáva Financial Times. V decembri minulého roka sa EÚ rozhodla zvýšiť finančný strop fondu o 2 miliardy eur.

Miliarda sem, miliarda tam, máme ich dosť
The Hill: USA minuli za rok na pomoc Ukrajine 77,5 miliardy dolárov. Kumulatívne výdavky USA na pomoc Ukrajine, vrátane vojenskej podpory od januára 2022 do januára 2023 dosiahli 77,5 miliardy dolárov, vypočítali noviny The Hill . O čo... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme