Na Kysuciach budú počas víkendu monitorovať veľké šelmy - vlka, rysa a medveďa
25 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Získanie nových a doplnenie celoročne sledovaných informácií o výskyte veľkých šeliem je hlavným cieľom víkendového (25. – 26. 2.) medzinárodného zimného monitoringu na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce. Informoval o tom komunikačný odbor Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Monitoring rysa, vlka a medveďa organizujú ŠOP a CHKO Kysuce v spolupráci s OZ Karpatská divočina, Správou CHKO Beskydy a organizáciou Hnutí Duha Šelmy Česká republika.

"Stav veľkých šeliem monitorujeme počas celého roku. Víkendový monitoring nám teda slúži na doplnenie údajov, ktoré získavame z priamych pozorovaní, telemetrie a fotopascí. Stopovaním sa dajú zistiť dôležité informácie o lokálnych populáciách, ako orientačný počet zvierat, miesta prechodov a využívanie migračných koridorov, druh koristi či zdravotný stav šeliem," informoval zoológ ŠOP SR Peter Drengubiak.

Na samotnom monitoringu sa podľa neho zúčastňujú dopredu nahlásení dobrovoľníci, ktorí majú rozdelené presné trasy a pokyny. Celkové územie, na ktoré je zamerané mapovanie na Kysuciach, má rozlohu približne 1207 štvorcových kilometrov. V pôsobnosti Správy CHKO Kysuce je potrebné obsadiť 90 úsekov v rôznej dĺžke od šiestich do 18 kilometrov.

Okrem veľkých šeliem sa počas monitoringu často pozoruje aj výskyt iných chránených druhov v území - hlucháňa hôrneho, orla skalného či viacerých druhov sov.

ULTIMÁTUM pre TA3: Zbavte sa Ilieva a Dírera!
Mazanie relácií, v ktorých hosť nebodaj povie iný názor, ako má naša vláda, ideologické prednášky moderátorov, nepozývanie do diskusií oponentov... Tak až sem skĺzla spravodajská TA3. V poslednom čase Slováci zaznamenali nejeden prešlap voči... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik