Ďakujeme, pani prezidentka, parlament a vláda!
25 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Pamätáte sa ešte na nezabudnuteľný výrok niekdajšej ministerky zahraničných vecí USA o Slovensku ako o "diere Európy"? To bol rok 1998. V piatok, 24. februára 2023 zazneli na adresu nášho štátu iné, ale prakticky totožné perly. Politický vývoj na Slovensku je podľa zvoleného českého (ešte ani nie ) prezidenta Petra Pavla "znepokojivý". Česká eurokomisárka Věra Jourová sa obáva, že by sa Slovensko mohlo po predčasných parlamentných voľbách stať v rámci EÚ "druhým Maďarskom". Tak informuje napríklad web pravda.svet.sk.

Tieto konštatovania zazneli na "debate" zastúpenia Európskej komisie v Prahe. Naše ministerstvo zahraničných vecí, inokedy tak promptne reagujúce napríklad na vyjadrenia o Slovensku v Budapešti, mlčí. Česká eurokomisárka Jourová podľa citovaného webu povedala aj to, že " Rusko v Európe intenzívne posilnilo svoju propagandu, pričom najviac zasiahnuté sú podľa jej slov Slovensko a Bulharsko". Zdôraznila, že obe krajiny čakajú voľby. „V oboch krajinách vidíme politikov, ktorí sa neštítia robiť si politické body na strachu ľudí z vojny. Mám obavu, že by to mohlo znamenať, že nebudeme mať Maďarsko jedno, ale tri,“ povedala eurokomisárka. Novozvolený český prezident považuje za "problém" pre Európu a najmä pre sankcie voči Rusku aj celé zoskupenie štátov V4. Petr Pavel ešte zdôraznil, že vývoj na Slovensku "by sme mali sledovať veľmi pozorne".

Malý návrat v čase

 Ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová sa počas stretnutia so slovenským prezidentom Michalom Kováčom v roku 1988 vyjadrila, že "momentálne je na mape Európy diera, ktorá sa nazýva Slovensko." Je „neskutočne milé“ počuť od nastupujúceho prezidenta Českej republiky, ktorý sa k nám chystá na oficiálnu návštevu, že sme, my, naše Slovensko, v roku 2023 - inak povedané - čierna diera Európy, banda odmietačov sankcií, extrémistov, rusofilov a, ako obvykle aj dezinformátorov, milovníkov hoaxov a šíriteľov ruskej propagandy. Otázka znie, prečo sem vlastne smeruje na diplomatickú návštevu? Poučovať? Karhať? Urážať? A kto si takéto prejavy od neho objednal? Nie napríklad Zuzana Čaputová, ktorá sa mu nedávno v Prahe tak strčila do niekam, že porušila všetky zvyklosti protokolu?

Z čoho majú bobky?

Zdá sa, že strach dominuje už nielen v prostredí našej politickej psychiatrie na všetkých jej inštitucionálnych úrovniach. Proamerická propaganda tu zas maľuje obraz blížiacej sa hrozby šíriaceho sa extrémizmu na Slovensku. A to v podobe možného výsledku volieb, čím zároveň toto mentálne diktátorské politicko-mainstreamové prostredie odmieta už vopred akceptovať prípadné volebné rozhodnutia Slovákov. A ak toto v diplomatickom jazyku nie je flagrantné zasahovanie do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu, potom už je možné od vojnových štváčov a kade-akých lampasákov či naopak, „modroknižkárov“ čakať všetko. Skúsil by nás takto ponížiť niekto z Budapešti, to by minister zahraničia v poverení vykrikoval "idi na chuj". Teraz je, zdá sa, ticho. Zjavne nie je "na chuj ako na chuj".

Keď sa tak boja extrémizmu, prečo až teraz?

Bijú na poplach, že po voľbách sa na Slovensko vráti extrémizmus. Skúsme si napríklad ten pojem definovať. Pretože oni považujú za extrémizmus už aj akýkoľvek iný názor, ako je ten ich, prípadne ten povinný, spoza oceánu.  Na najvšeobecnejšej úrovni môže výraz extrémizmus znamenať výstrednosť, krajnosť, výnimočnosť; extrémny čin, alebo záľubu v extrémoch; tendenciu alebo sklon byť extrémny, alebo prezentovať prepiato radikálne názory, konanie, pocity a podobne. V užšom zmysle ide o to isté, avšak iba v politickej alebo náboženskej oblasti. Ak slovo extrémizmus vnímame naozaj slovníkovo, tak ho tu v rýdzej podobe máme už od volieb v roku 2020. Extrémne nápady, atómovky, náboženský potratový extrémizmus, vojnový radikalizmus, pokračovať by sa dalo veľmi dlho.

A teraz k tomu poďakovaniu v titulku

Ak sa také svetové "celebrity“ v politike, ako generál Pavel, či eurokomisárka Jourová obávajú extrémizmu na Slovensku po voľbách - rozumej návratu Smeru, Hlasu, Republiky, SNS a bohvie ešte koho (v skutočnosti však odchodu proamerických tajtrlíkov), prečo aspoň nejak k normálu nekorigovali slovenskú politiku od úradu hlavy štátu cez parlamentnú koalíciu až po koaličnú vládu v tomto predčasne sa končiacom volebnom období? Veď oni sú a budú jediným zdrojom toho nimi obávaného "extrémizmu". Oni sú príčinou, prečo voľby na Slovensku zjavne dopadnú inak, ako by si želali v Bruseli, v NATO a bohvie ešte kde. Takže vďaka, pani prezidentka, vďaka parlamentní koaliční poslanci, vďaka naša vláda v demisii. Volebné preferencie sú výsledkom vašej práce a vašej "láskavej" starostlivosti o Slovensko. Iba vašej, nikoho iného. Iba vám sa môže každý doma i v zahraničí poďakovať, za akých okolností a ako končíte, nikomu inému. A mal by si to uvedomiť aj generál Pavel so svojou eurokomisárkou. A neurážať Slovákov ešte skôr, ako ich príde pozdraviť.

Fico odkazuje Pavlovi: Nezasahujte do vnútorných záležitostí Slovenska!
Politický vývoj na Slovensku je podľa zvoleného českého prezidenta Petra Pavla znepokojivý. „Môže sa stať druhým Maďarskom,“ vyhlásil. Uviedoj to v piatok počas debaty k prvému výročiu vojny na Ukrajine, ktorú usporiadalo Zastúpenie Európskej... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik