VIDEO Zelenskyj k výročiu invázie: NEZASTAVÍME SA, kým Rusi nebudú čeliť BOŽIEMU SÚDU
25 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oslovil svoju krajinu v piatkovom prejave pri príležitosti ročného výročia rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu. Sľúbil, že vojna sa neskončí, „kým ruských vrahov nezastihne zaslúžený trest“, vrátane „Božieho súdu“, informuje Breitbart.

Zelenskyj použil príhovor na zablahoželanie Ukrajincom k prežitiu roka vojny a pripomenul im, že väčšina analytikov očakávala, že ruská „špeciálna operácia“ na zvrhnutie Zelenského demokraticky zvolenej administratívy bude veľmi rýchla. Na chvíľu si tiež vrátil k obrovským stratám na životoch, ktoré krajina utrpela za posledný rok, najmä na civilných životoch v oblastiach bombardovaných ruskou armádou.

Rusko ohlásilo „špeciálnu operáciu“ 24. februára 2022, niekoľko dní po tom, čo ruský vodca Vladimir Putin oznámil, že Moskva uznala dva východoukrajinské regióny na Donbase, Doneck a Luhansk. Putin tvrdil, že tento krok bol nevyhnutný, pretože Zelenskyj, ktorý je Žid, je nacistom, ktorý nezákonne zastával prezidentský úrad v dôsledku zvrhnutia bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014.

Z komika vojnový prezident

Zelenskyj bol v roku 2014 profesionálnym komikom bez zjavných politických ašpirácií. Porazil prezidenta, ktorý nahradil Janukovyča, Petra Porošenka, v prezidentských voľbách v roku 2019. Kritici vtedy Zelenského osočovali ako „proruského“ kandidáta.

„Ukrajina prekvapila svet. Ukrajina inšpirovala svet. Ukrajina zjednotila svet,“ povedal Zelenskyj vo svojom piatkovom prejave.

Zelenskyj si pripomenul spustenie operácie pred rokom, nazval ju „najdlhším dňom našich životov“ a poďakoval Ukrajincom za to, že sa vyzbrojili a do veľkej miery sa zapojili do boja, namiesto toho, aby vyzvali Kyjev, aby sa vzdal.

„Nevztýčili sme bielu vlajku a začali sme brániť modrú a žltú. Nebáli sme sa, nezlomili sme sa, nevzdali sme sa,“ povedal Zelenskyj. "Symbolom toho boli pohraničníci ostrova Zmiinyi."

Ostrov Zmiinyi alebo Hadí ostrov je malé územie, ktoré Rusko dočasne vlastnilo v prvých dňoch vojny. Priaznivci Ukrajiny na internete šírili fámu, že ruské sily zabili všetkých ukrajinských vojakov na ostrove, ale posledný vojak odpovedal prichádzajúcemu ruskému plavidlu: „Ruská vojnová loď, choď do prdele“ predtým, než zomrel. Rusko neskôr potvrdilo, že vojaci sú nažive – po tom, čo sám Zelenskij tvrdil, že boli zabití – a nakoniec ostrov v júni opäť obsadila Ukrajina. Podrobnosti o výmene medzi Ruskom a Ukrajinou na ostrove zostávajú aj o rok neskôr nejasné.

„Naša viera sa posilnila. Naša morálka bola posilnená,“ pokračoval Zelenskyj v piatok. „Prežili sme prvý deň totálnej vojny. Nevedeli sme, čo bude zajtra, ale s istotou sme si uvedomili: o každý zajtrajšok sa oplatí bojovať!“

Čo bude s Ukrajinou po vojne? Na Západe VLÁDNE CHAOS
Obrovský chaos! Prekvapivý postoj Spojeného kráľovstva k odvážnej, no vágnej bezpečnostnej „charte“ pre Ukrajinu zdôraznil rozpory a zmätok, ktoré v tejto otázke dominujú, píše POLITICO. Západní spojenci chcú ochrániť Ukrajinu pred ďalšou ruskou... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ukrajincom žijúcim na územiach anektovaných Ruskom

Prezident tiež oslovil Ukrajincov žijúcich na územiach anektovaných Ruskom. Putin ohlásil anexiu ukrajinského Krymského polostrova v roku 2014, čo viedlo k deväťročnej vojne v regióne Donbass. Niekoľko dní pred „špeciálnou operáciou“ Putin oznámil anexiu samotného Donbasu; v septembri Putin pridal na svoj zoznam východné regióny Cherson a Záporožie.

„Naši občania, ktorí sú teraz dočasne okupovaní: Ukrajina vás neopustila, nezabudla na vás,“ sľúbil Zelenskyj, „nevzdala sa vás. Tak či onak, oslobodíme všetky naše krajiny. Urobíme všetko pre to, aby sa Ukrajina vrátila."

„A všetkým, ktorí sú teraz nútení zostať v zahraničí, urobíme všetko pre to, aby ste sa vrátili na Ukrajinu. Urobíme všetko pre to, aby to bolo možné,“ uzavrel.

Zelenskyj tiež priznal mŕtvych pri invázii a o ukrajinských občanoch povedal: „Takmer každý má v telefóne aspoň jeden kontakt, ktorý už nikdy telefón nezdvíha."

„Nevymažeme ich mená z telefónu ani z vlastnej pamäte,“ vyhlásil Zelenskyj. "Nikdy na nich nezabudneme. To nikdy neodpustíme. Nikdy si nedáme pokoj, kým ruským vrahom nehrozí zaslúžený trest. Trest Medzinárodného tribunálu. Boží súd. Z našich bojovníkov. Alebo všetci spolu."

Zelenskyj stručne poďakoval západným mocnostiam, ktoré investovali miliardy do darovania vojenskej výzbroje jeho krajine, ale uviedol, že Ukrajina má toľko priaznivcov, že si myslí, že si zaslúžia vlastný prejav, ktorý čoskoro prednesie.

Čínsky mierový plán
Čína zverejnila 12-bodový plán riešenia konfliktu na Ukrajine. Peking vyzval na rešpektovanie suverenity všetkých krajín, skončenie nepriateľstva a obnovu rokovaní, ako aj upustenie od sankcií. Jasne a zreteľne Čína zverejnila svoje stanovisko k... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Milan Laca

Rok vojny

Vojna trvá rok najmä vďaka tomu, že Zelenskyj zabezpečil európske a americké zbrane, ktoré zabránili Rusku úspešne ovládnuť hlavné mesto. Zatiaľ čo Putin od začiatku invázie opakovane trval na tom, že cieľom je chrániť etnických Rusov a rusky hovoriacich ľudí v krajine, jeho prvý prejav o anexii Donbasu naznačil, že neverí, že Ukrajina má právo na suverenitu.

„Ukrajina nie je len naším susedom. … Od staroveku sa ľudia zo starovekých juhozápadných ruských krajín nazývali Rusmi a pravoslávnymi,“ povedal vtedy Putin. "Modernú Ukrajinu úplne vytvorilo Rusko - presnejšie boľševické komunistické Rusko."

Ukrajina nikdy nemala stabilné tradície vlastnej štátnosti,“ trval na svojom. Od roku 1991 išli cestou mechanického kopírovania zahraničných vzorov, ktoré nemali nič spoločné s ich históriou ani s ukrajinskou realitou.

V septembri, keď Putin „anektoval“ Cherson a Záporoží, sa  zameral viac na Ameriku a Západ ako na Ukrajinu, pričom odsúdil západné hodnoty ako „satanské“ a odsúdil transgender ideológiu.

Vo svojom prejave tento týždeň pri príležitosti výročia invázie sa Putin opäť zameral viac na Ameriku a Európu ako na Ukrajinu, pričom tvrdil, že Západ je na misii odstrániť ruskú identitu.

Západná elita neskrýva svoj cieľ, ktorým je spôsobiť Rusku strategickú porážku. Znamená to ukončiť nás navždy a prerásť z lokálneho konfliktu do globálnej opozície,“ vyhlásil Putin. "Presne takto to všetko chápeme a budeme podľa toho reagovať, pretože v tomto prípade hovoríme o existencii našej krajiny."

ROČNÉ VÝROČIE: Biden posiela Ukrajine ďalšie 2 miliardy!
Vojna na Ukrajine oficiálne prekročí hranicu jedného roka a Bidenova administratíva nelení! V piatok oznámila, že poskytne Ukrajine ďalšie 2 miliardy dolárov na vojenskú pomoc, čím sa celková suma americkej vojenskej pomoci za jeden rok zvýši na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik