Triezvi Maďari
24 | 02 | 2023 I Milan Laca

Maďarské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že svet nezdieľa vojnovú psychózu Európy.

Väčšina krajín sveta nezdieľa európsku „vojnovú psychózu“ a želala by si mier na Ukrajine, ktorý sa nedá dosiahnuť sankciami a dodávkami zbraní, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó.

Prečo?
„Hoci európske krajiny veria, že ich príbehy sú zdieľané po celom svete, tu je celkom jasné, že veľká väčšina krajín mimo Európy  nerozumie tomu, čo Európania chcú, že menia regionálnu vojnu na globálnu... časť chce mier a skoré zastavenie nepriateľských akcií. Takže táto vojnová psychóza, európsky vojnový príbeh, nie je vo veľkej časti sveta veľmi populárna,“ povedal Szijjártó.
ROČNÉ VÝROČIE: Biden posiela Ukrajine ďalšie 2 miliardy!
Vojna na Ukrajine oficiálne prekročí hranicu jedného roka a Bidenova administratíva nelení! V piatok oznámila, že poskytne Ukrajine ďalšie 2 miliardy dolárov na vojenskú pomoc, čím sa celková suma americkej vojenskej pomoci za jeden rok zvýši na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Diana Zaťková
Ide aj o Maďarov
Minister poznamenal, že len málo ľudí vo svete si uvedomuje, že počas konfliktu zomierajú aj etnickí Maďari žijúci na Zakarpatsku, keďže sú občanmi Ukrajiny a sú mobilizovaní do ukrajinskej armády a „v súvislosti s mobilizáciou ukrajinské úrady konajú bez rozdielu."
Chcú mier
Maďarský  minister zopakoval názor Budapešti o potrebe mierových rozhovorov, keďže „mier neprichádza so sankciami a dodávkami zbraní“. Szíjjártó tiež vyjadril nádej, že všetky krajiny NATO budú naďalej dodržiavať stanovisko, že aliancia nie je stranou konfliktu na Ukrajine, keďže „priamy stret medzi NATO a Ruskom by znamenal tretiu svetovú vojnu“.
V OSN
Szíjartó vyslovil v New Yorku stanovisko Budapešti, vystúpil v OSN a hovoril s generálnym tajomníkom organizácie Antoniom Guterresom. Povedal, že krajiny mimo „transatlantickej bubliny“ nerozumejú, prečo Európa a Spojené štáty zhoršujú tamojší ukrajinský konflikt dodávkami zbraní do takej miery, že jeho dôsledky pociťuje celý svet.
Odmietajú
Maďarsko sa od začiatku konfliktu dôsledne stavia proti sankciám na ruské energetické zdroje a posielaniu zbraní na Ukrajinu. Začiatkom marca minulého roka maďarský parlament vydal dekrét, zakazujúci dodávky zbraní na Ukrajinu z územia krajiny. Minister zahraničia vysvetlil, že Budapešť sa snaží zabezpečiť územie Zakarpatska, kde žijú etnickí Maďari, keďže dodávky zbraní cez jej územie by sa stali legitímnym vojenským cieľom Ruskej federácie.
Čo bude s Ukrajinou po vojne? Na Západe VLÁDNE CHAOS
Obrovský chaos! Prekvapivý postoj Spojeného kráľovstva k odvážnej, no vágnej bezpečnostnej „charte“ pre Ukrajinu zdôraznil rozpory a zmätok, ktoré v tejto otázke dominujú, píše POLITICO. Západní spojenci chcú ochrániť Ukrajinu pred ďalšou ruskou... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik