POLOVICA SVETA DRŽÍ S RUSKOM! Afrika i Latinská Amerika odmietajú odsúdiť inváziu
25 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

GLOBÁLNY JUH DRŽÍ S RUSKOM! Národy Latinskej Ameriky a Afriky vytvorili vo štvrtok počas hlasovania na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov podporu proti odsúdeniu Ruska na výročie jeho „špeciálnej operácie“ proti Ukrajine, informuje Breitbart.

Valné zhromaždenie vo štvrtok hlasovalo o rezolúcii, ktorá vyzýva Rusko, aby stiahlo svoje sily a ukončilo inváziu na Ukrajinu. Zastupiteľstvo toto uznesenie schválilo 141 hlasmi. Proti rezolúcii hlasovali najmä ruskí spojenci, ako Sýria a Severná Kórea, no mnohé štáty Afriky a Latinskej Ameriky sa hlasovania zdržali a odmietli podporiť odsúdenie.

Západ prichádza o globálny juh

Hlasovanie bolo dôkazom rastúceho ruského vplyvu v krajinách Afriky a Latinskej Ameriky, poháňaného obchodnými dohodami, geopolitickou podporou a vojenskou pomocou.

Výsledky hlasovania ukázali, že taktiež Eritrea, Mali a Nikaragua sa pripojili k Bielorusku, Severnej Kórei a Sýrii v hlasovaní proti rezolúcii OSN. Alžírsko, Kuba, Namíbia, Južná Afrika a Zimbabwe sa hlasovania zdržali spolu s Arménskom, Čínou, Iránom a Pakistanom.

Za posledné desaťročie Rusko vynaložilo veľké úsilie na rozšírenie svojho vplyvu na africké národy na politickej a ekonomickej úrovni. 

 

Zatiaľ čo v niektorých prípadoch Rusko pomohlo africkým národom prostredníctvom obnovy katedrál a darov na vybudovanie škôl, v iných, ako napríklad Mali, ktoré hlasovalo proti rezolúcii OSN, Rusko nepretržite podporovalo vládnucu juntu. Žoldnieri z ruského súkromného vojenského dodávateľa Wagner Group údajne poskytujú pomoc vládnucemu režimu, čo viedlo k obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných tak malijskými vládnymi silami, ako aj žoldniermi z Wagnerovej skupiny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno navštívil Mali, aby rozšíril vplyv Moskvy. 

Eritrea, v ktorej vládne protiamerický Isaias Afwerki, si po celý čas udržiavala silný proruský postoj. Africký národ bol tiež medzi tými, ktorí hlasovali proti rezolúcii Valného zhromaždenia OSN z marca 2022. Tá požadovala, aby Rusko ukončilo inváziu na Ukrajinu.

Čo bude s Ukrajinou po vojne? Na Západe VLÁDNE CHAOS
Obrovský chaos! Prekvapivý postoj Spojeného kráľovstva k odvážnej, no vágnej bezpečnostnej „charte“ pre Ukrajinu zdôraznil rozpory a zmätok, ktoré v tejto otázke dominujú, píše POLITICO. Západní spojenci chcú ochrániť Ukrajinu pred ďalšou ruskou... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Eritrea neustále hlasovala proti rezolúciám OSN súvisiacim s prebiehajúcou ruskou inváziou na Ukrajinu, ako napríklad hlasovanie spolu s Ruskom proti zriadeniu panelu Rady OSN pre ľudské práva, ktorý by dohliadal na ukrajinský konflikt.

Lavrov, Abdoulaye Diop, foto: AFP

Alžírsko, ktoré sa vo štvrtok rozhodlo zdržať hlasovania, v auguste vyjadrilo svoj zámer začať rozhovory o vstupe do ekonomickej skupiny BRICS, ktorej súčasťou sú Rusko a Čína spolu s Brazíliou, Indiou a Južnou Afrikou. Vývoz plynu z africkej krajiny zaznamenal rekordné výšky v roku 2022, ktorý sa vyznačuje hľadaním alternatív k ruským zdrojom energie zo strany Európskej únie.

V januári Rusko aj Juhoafrická republika, ktorá sa vo štvrtok zdržala hlasovania, vyjadrili zámer posilniť svoje bilaterálne vzťahy počas návštevy ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Pretórii. Obe krajiny začali s námornými cvičeniami začiatkom tohto týždňa.

V prípade latinskoamerických krajín podporu Rusku v nedávnom hlasovaní Valného zhromaždenia OSN poskytli Kuba a Nikaragua.

Socialistický režim Venezuely bol pozoruhodnou výnimkou v nedávnom hlasovaní OSN – nie z dôvodu akéhokoľvek nesúhlasu s Ruskom, ale preto, že Madurov režim nie je schopný odovzdať hlasovania akéhokoľvek druhu na Valnom zhromaždení OSN. Krajina stratila hlasovacie práva na zhromaždení v januári kvôli nezaplateným poplatkom. Madurov režim dlhuje Organizácii Spojených národov od januára 2023 viac ako 76 miliónov dolárov.

Krátko pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 Vladimir Putin oznámil zámer Ruska posilniť spoluprácu s tromi latinskoamerickými národmi „vo všetkých oblastiach“, vrátane vojenských.

Počet obyvateľov Zeme je 8 018 610 000

Z toho :

  • Čína 1 393 302 000
  • India 1 353 919 000
  • Pakistan 202 594 000
  • Bangladéš 165 570 000
  • Etiópia 107 534 882
  • Konžská demokratická rep. 84 004 989
  • Irán 81 972 000
  • Južná Afrika 57 725 600
  • Alžírsko 42 545 964
  • Sudán 41 029 953
  • Uganda 38 823 100
  • Angola 29 250 009

Hlasovanie v OSN, Foto: FB/Martin Velloria

32 + 7 krajín sveta spoločne znamenaju POLOVICU populácie ľudí na Zemi!

ROČNÉ VÝROČIE: Biden posiela Ukrajine ďalšie 2 miliardy!
Vojna na Ukrajine oficiálne prekročí hranicu jedného roka a Bidenova administratíva nelení! V piatok oznámila, že poskytne Ukrajine ďalšie 2 miliardy dolárov na vojenskú pomoc, čím sa celková suma americkej vojenskej pomoci za jeden rok zvýši na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik