Autoškoly od apríla po novom! Staré testy končia! Vyskúšajte, ako funguje nové testovanie!
24 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Od 1. apríla budú autoškoly po novom! Testovanie, ako ho poznáme mnohí končí. Všetko bude inak! Vyskúšajte si nový spôsob testovania. Niektoré otázky dajú zabrať aj skúseným vodičom.

Ministerstvo vnútra (MV) SR spolu s Policajným zborom zverejnili bližšie informácie o zmene, ktorá nadobudne platnosť prvého apríla.

Od tohto dátumu sa teoretická časť skúšky v autoškolách bude vykonávať elektronickým skúšobným testom.

Rezort vnútra na svojom webe priblížil, že test bude generovaný zo širšieho spektra otázok, čo by malo znamenať väčšie preskúšanie vedomostí budúcich vodičov.

​Skúšobné testy podľa MV vychádzajú z učebných osnov vodičských kurzov v autoškolách.  

„V databáze je 1400 otázok v desiatich okruhoch, ktoré sa týkajú pravidiel cestnej premávky, uplatňovania prednosti v jazde či rýchlostných obmedzení,“ odôvodňujú zmenu.

Podľa ministerstva sa tiež preskúša znalosť dopravných značiek a dopravných zariadení, schopnosť vyhodnotiť dopravné situácie na križovatkách či  postupy v prípade dopravnej nehody.

„Odpovedať sa bude aj z teórie vedenia vozidla, z predpisov o dokladoch k vozidlu, či o konštrukcii a údržbe vozidla,“ spresnil rezort.

Bodovanie

Elektronický test obsahuje otázky náhodne vygenerované informačným systémom, a to v závislosti od požadovanej skupiny vodičského oprávnenia.

Pozostáva zo 40 otázok, na ktoré bude potrebné odpovedať do 30 minút.

Ako sa testuje

V priebehu testovania môžete označovať správne odpovede myšou nad príslušným riadkom alebo stlačením príslušného písmena A, B alebo C na klávesnici. Šípkami na klávesnici môžete prechádzať medzi jednotlivými otázkami. Testovanie sa skončí automaticky uplynutím časového limitu 30 minút alebo voľbou tlačidla „Ukončenie testu" a zobrazí sa vyhodnotenie testu tak, že správne označené odpovede sú podfarbené zelenou farbou a nesprávne označené odpovede sú podfarbené červenou farbou. Kliknutím na príslušnú otázku sa Vám zobrazí otázka a odpovede k otázke, pričom správna odpoveď je podfarbená zelenou farbou.

Elektronické skúšobné testy nie sú podporované v internetovom prehliadači Internet Explorer, preto je nutné použiť iný internetový prehliadač. 

Nový test si už môžete vyskúšať aj vy, nájdete ho TU. (Test spustíte kliknutím na slovenskú vlajku).

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik