Vojnová mašinéria NATO
25 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Už je to rok, čo sa začal rusko-ukrajinský konflikt. NATO pod vedením USA sa stále zmieta vo vlastnom konflikte, napriek tomu už vymysleli ďalší.

Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii (MSC) v sobotu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg šíril úzkosť a spájal pokračujúci rusko-ukrajinský konflikt s Čínou. "To, čo sa dnes deje v Európe, by sa mohlo stať zajtra v Ázii," varoval, čo v mnohých môže evokovať, že je to náznak obáv z vojny na ostrove Taiwan.

Plán NATO a USA

Stoltenberg povedal, čo majú USA na mysli. Ako politický stúpenec USA NATO plní vôľu USA. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová na konferencii tvrdila, že čínska podpora Rusku v konflikte bude odmenou za agresiu. NATO a USA rovnako tancujú, aby posilnili takzvanú hrozbu zo strany Ruska a Číny, v snahe prinútiť členské štáty NATO veriť, že len USA im môžu poskytnúť bezpečnostnú ochranu. Zmocnenie sa bezpečnosti členských štátov NATO bolo vždy cieľom USA a generálneho tajomníka NATO.   

Jediným nástrojom, ktorý vojnový stroj udrží pri živote, je vojna

Stoltenberg považuje MSC za platformu na rozdúchavanie plameňov. Pri výročí rusko-ukrajinského konfliktu nie sú na bojisku žiadne známky uvoľnenia napätia a bojov. Stoltenberg naznačil, že riziko eskalácie konfliktu na Ukrajine je neporovnateľné s nebezpečenstvom, ktoré môže nastať v prípade ruského víťazstva.

Je asi jasné, že NATO už považuje za zbytočné skrývať svoju pravú podstatu. Ako produkt studenej vojny mal odpočívať v popole dejín, no teraz vyciciava krv zo strachu, ktorý vytvára na európskej pôde. Zároveň to prehlbuje úzkosť v Ázii z obáv zo začiatku ďalšej vojny. NATO je buď vo vojne, alebo je na ceste k vojne.

Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, povedal pre Global Times, že USA dúfajú, že NATO môže rozšíriť svoju pôsobnosť po celom svete, nielen zostať transatlantickou vojenskou organizáciou. Preto musia USA naďalej propagovať vonkajšie hrozby, zjednocovať členské štáty, ktorých záujmy sa nie vždy zhodujú, a nútiť ich míňať viac na svoj vojenský rozpočet. Práve v stredu americký minister obrany Lloyd Austin v sídle NATO v Bruseli povedal, že krajiny NATO budú toto leto súhlasiť s novým prísľubom zvýšiť výdavky na obranu nad ich predchádzajúci cieľ.

"Cieľom USA je kontrolovať NATO a Európu a premeniť NATO na globálnu vojenskú alianciu. Stoltenbergove slová možno vnímať ako dláždenie cesty pre zapojenie NATO do záležitostí Ázie a Tichomoria," poznamenal Song.

Bude NATO na východe "rýpať"?

Sun Xihui, pridružený výskumný pracovník Národného inštitútu pre medzinárodnú stratégiu pri Čínskej akadémii sociálnych vied, povedal pre Global Times, že Stoltenberg sa pokúsil zvýšiť napätú situáciu v Ázii a vyvolať strach medzi Japonskom a Južnou Kóreou a dokonca aj krajinami juhovýchodnej Ázie, že posilnia vojenské väzby s USA a NATO. Na druhej strane Stoltenberg dúfal, že pritiahne medzinárodnú pozornosť na situáciu na ostrove Taiwan ako prostriedok na nátlak na Čínu.

Ale...

Je tu však pripomienka: záujmy USA sa nerovnajú záujmom členských štátov NATO. Niektorí v rámci NATO považujú Rusko za skutočnú hrozbu, ale nepozerajú sa na Čínu rovnako. Medzitým niektoré európske krajiny, najmä veľké mocnosti ako Nemecko a Francúzsko, nemajú voči USA pevnú dôveru. Najmä po nedávnej ságe o výbuchu Nord Stream, ktorý prehĺbil nedôveru. Súdiac podľa toho, ako sa vyvíjala vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, schopnosti NATO zaostávajú za jeho želaním a ocitne sa na konci, len ak sa rozšíri do Ázie.

"NATO stále hovorí o Číne, čo len dokazuje, že je strojom na vykonávanie vôle USA. To marí snahu Európy o strategickú nezávislosť a unáša kolektívnu obranu Európy," povedal Song.

Viktor zasa štrajkuje!
Orbán pohrozil zablokovaním predĺženia sankcií EÚ proti Rusku. Maďarský premiér Viktor Orbán pohrozil vetovaním predĺženia protiruských sankcií EÚ, ktoré sa musia obnovovať každých šesť mesiacov. Žiada vyškrtnutie štyroch ľudí zo zoznamu. Je... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik