Politológ: Prezidentka mala buď mlčať, alebo konať (VIDEO)
23 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Politológ Jozef Lenč z Trnavskej univerzity za spoluvinníka chaosu, do ktorého sa Slovensko dostáva stále hlbšie, menuje aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Odôvodňuje to tým, že nekoná vtedy, keď by mala, ale stavia sa skôr do pozície komentátora aktuálneho diania.

Prezident má podľa Lenča možnosť ovplyvňovať politické dianie. Ak tak nerobí, len ho komentuje, dáva tak do rúk argumenty tým, ktorí niečo môžu urobiť, no alibisticky poukazujú práve na jej konanie. Ak by prezidentka júnový termín volieb chcela skutočne, tak ich dosiahne. Nečinnosť jej vyčíta aj Dagmar Kramplová, ktorá jej dokonca odporučila odstúpiť. Jedným z tých, ktorí sú spokojní, je premiér odvolanej vlády.

Chaos na politickej scéne

Politológ Jozef Lenč si myslí, že chaos na našej politickej scéne sú vytvárané nečitateľnými návrhmi politikov v Národnej rade. Platí to tak o termíne predčasných volieb, ale aj návrhmi, ktoré predkladajú už ako súčasť predvolebnej kampane.

„V neposlednom rade chaos spôsobuje aj to, že tie návrhy, ktoré sú súčasťou predvolebnej kampane, sa môžu stať realitou,“ myslí si politológ. Hovorí hlavne o zákonoch, ktoré sa týkajú vyplácania financií, ktoré z veľkej časti nie sú kryté.

Róm upokojil Matoviča: Neboj sa, my to zariadime! (VIDEO)
Líder OĽANO Igor Matovič navrhuje za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách pre voličov odmenu 500 eur. Začínajú prvé ohlasy na tento jedinečný návrh zákona. Bývalý premiér a minister financií má o voličskú základňu postarané. Motiváciou môže... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Formálna vláda

Tá je podľa Lenča tiež súčasťou chaosu. Parlament ju odvolal v polovici decembra, takže vládne formálne. „Častokrát ju nerešpektujú ani poslanci,“konštatuje Lenč aj o poslancoch, ktorí formálne patria k vládnej koalícii. Pripomína tiež, že na chaose majú aj medzinárodné krízy nezanedbateľný podiel.

V najhoršom možnom termíne

Jozef Lenč si myslí, že z termínov predčasných volieb, ktoré boli navrhované, je 30. september najhorší možný. Svoje tvrdenie odôvodňuje tým, že je to veľmi blízko k termínu predloženia štátneho rozpočtu. Nesúhlasí ani s tvrdením, že veď na konci septembra už voľby boli.

„Neboli na konci septembra v situácii, v akej sa nachádzame aktuálne – niekoľko kríz, navyše príde zásah zákona o dlhovej brzde, uvidíme kto vlastne bude rozpočet pripravovať,“upozorňuje Lenč, ktorému je jasné, že stranám, ktoré potrebujú čas, vyhovuje najviac.

Matovič kontra Sulík: IDE DO TUHÉHO!
Verbálna prestrelka medzi predsedom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom a šéfom SaS Richardom Sulíkom sa „presúva“ z virtuálneho prostredia k orgánom činným v trestnom konaní. Jablkom sváru je tentokrát automobilka Volvo, ktorá má stavať závod vo... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Zmena termínu

Podľa Lenča je možné, že by sa termín konania volieb zmenil. Umožňuje to zákon. Lenč si však myslí, že b bola potrebná politická vôľa. A voči tej je politológ skeptický. Istú mieru zodpovednosti prikladá aj prezidentke.

Úloha prezidentky

Podľa Lenča od prezidentky sa očakáva jasné konanie, zatiaľ, čo ona aktuálne komentuje dianie.

„V tom prípade, ak by prezident zasiahol do politiky rozhodnutím v správnom čase a správnej miere, mohol byť pre danú situáciu prospešný. Domnievam sa, že prípad, kedy sa pani prezidentka rozhodla komentovať situáciu, ktorá ešte nenastala, bola práve tá situácia, ktorú môžeme nazvať nemúdrou a nesprávnou,“ hovorí politológ.

Spravila zo seba terč

Prezidentka podľa Lenča nemala komentovať situáciu, ktorá už nastala aj za jej asistencie. Udalosti, ktoré nastali mala nechať komentovať tých, ktorí môžu reálne niečo zmeniť.

„Nie tých, ktorí na seba upozornia a súčasne ukážu svoju nemohúcnosť. Jediné, čo dosiahnu je to, že sa stanú terčom pozornosti tých, ktorí by mali problém vyriešiť a hľadajú niekoho, na koho môžu legitímne zvaliť podstatu situácie,“ hovorí Lenč s tým, že ak by prezidentka mlčala, prípadne komentovala len nevyhnutné návrhy, urobila by najlepšie. V tomto prípade len ukázala, že s tým nechce nič urobiť.

„Hráčsky povedané, dostala do rúk Čierneho Petra, ktorého jej tam vsunuli dvaja najväčší alibisti a súčasne aj klamári súčasnej politiky, Richard Sulík a Igor Matovič,“uzatvára Lenč s tým, že ukázala, že nie je ani schopná, ani ochotná so situáciou niečo robiť.

www.youtube.com/watch?v=FSw8dw1ovfM&ab_channel=Startitup

Dagmar Kramplová: Toto nie je prezidentka!
Podpredsedníčka SNS Dagmar Kramplová Eduarda Hegera nepovažovala a nepovažuje za premiéra. Ani Zuzanu Čaputovú však nepovažuje za prezidentku SR. Uviedla tak na sociálnej sieti, kde ponúkla aj vysvetlenie svojho presvedčenia. Podľa Kramplovej aj... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Tvrdé slová opozície

Prezidentke nečinnosť vyčíta aj podpredsedníčka SNS Dagmar Kramplová, ktorá jej radí odstúpiť.  

„Každý normálny občan na Slovensku si želá skoršie predčasné voľby, čím skôr budú, tým lepšie pre Slovensko! A to sa netýka len parlamentných volieb, ale rovnako tak aj prezidentských volieb, ktorých konanie by mala Zuzana Čaputová svojím odstúpením čo najskôr umožniť.“

Heger predčasné voľby (v júni) nechce

"Obávam sa, že by sa situácia ešte zhoršila. Obzvlášť v období, keď Slovensko musí byť stabilným partnerom v čase vojny na Ukrajine. Zabehnutí ministri implementujú prijatú pomoc v kríze, prijímajú a uvádzajú do života legislatívu, ku ktorej sme sa zaviazali v pláne obnovy," myslí si premiér v demisii.

Karol Farkašovský: Toto už zdravý rozum neberie
Dlhoročný novinár a politik Karol Farkašovský prezidentku upozorňuje, že Slovensko je zo dňa na deň v hlbšej kríze, ktorú môže vyriešiť len ona tým, že vymenuje úradnícku vládu. Krízu podľa Farkašovského spôsobili tí, čo by mali Slovensko spravovať... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme