Maďari zbrane nepošlú
23 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Szijjártó: Maďarsko nepošle zbrane na Ukrajinu, aj keď budú Ukrajinou uznané národnostné menšiny

Maďarsko je pripravené súhlasiť s uskutočnením ministerského stretnutia komisie Ukrajina- NATO, ak Kyjev vráti práva maďarskej národnostnej menšine v Zakarpatsku, no napriek tomu nebude súhlasiť so zaslaním zbraní na Ukrajinu, povedal maďarský minister zahraničných vecí a zahraničných ekonomických vzťahov Peter povedal Szijjarto .

Zbrane nedajú

"Dodávky zbraní a porazenie práv maďarskej národnostnej menšiny nemajú nič spoločné. Nedodávame zbrane, pretože si myslíme, že jednoznačne vedú k predlžovaniu a eskalácii vojny. Ak by Ukrajinci obnovili tzv. pôvodné práva maďarskej menšiny by sme neblokovali, ale súhlasili by sme s uskutočnením ministerského zasadnutia komisie Ukrajina-NATO. Túto otázku jednoznačne spájame so situáciou maďarskej menšiny,“ opovedal Szijjártó v rozhovore pre portál Index na otázku, či je Maďarsko pripravené poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc v prípade pozitívnych zmien situácie s postavením maďarskej menšiny na Zakarpatsku.

Pápež František žiada ukončiť vojnu na Ukrajine! Naď by ho nazval mierový štváč
Pápež František na Popolcovú stredu, keď sa blíži prvé výročie ruskej invázie, vyzval na prímerie vo vojne na Ukrajine, informuje Breitbart. Zároveň sa pýta, či sa urobilo všetko pre zastavenie vojny. Apeluje na kompetentných, aby ukončili túto... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Jasný postoj Maďarska

Maďarsko sa od začiatku konfliktu dôsledne stavalo proti sankciám na ruské energetické zdroje a posielaniu zbraní na Ukrajinu. Začiatkom marca minulého roka maďarský parlament vydal dekrét zakazujúci dodávky zbraní na Ukrajinu z územia krajiny. Šéf tamojšieho ministerstva zahraničných vecí Peter Szijjárto vysvetlil, že Budapešť sa snaží zabezpečiť územie Zakarpatska, kde žijú etnickí Maďari, keďže dodávky zbraní cez jej územie by sa stali legitímnym vojenským cieľom.

Kotroverzný zákon je predmetom sporu

Napätie vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Maďarskom vzniklo na pozadí diskusií o ukrajinskom zákone o vzdelávaní, ktorý výrazne znižuje možnosť vzdelávania v jazykoch národnostných menšín. Zákon nadobudol účinnosť 28. septembra 2017 a mal sa zavádzať postupne do konca roka 2020. Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó povedal, že Maďarsko bude naďalej blokovať ministerské zasadnutie komisie Ukrajina-NATO, pretože nedošlo k žiadnemu pokroku v riešení otázok, ktoré sa týkajú Budapešti.

Viktor zasa štrajkuje!
Orbán pohrozil zablokovaním predĺženia sankcií EÚ proti Rusku. Maďarský premiér Viktor Orbán pohrozil vetovaním predĺženia protiruských sankcií EÚ, ktoré sa musia obnovovať každých šesť mesiacov. Žiada vyškrtnutie štyroch ľudí zo zoznamu. Je... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik