Čaputová podporuje vyzbrojovanie Ukrajiny, Slováci pochodujú za mier a neutralitu
23 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu odcestovala do Varšavy na stretnutie s lídrami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) a americkým prezidentom Joeom Bidenom. Stretnutie Čaputovej s najmocnejším mužom Západu šťavnato okomentoval opozičný poslanec a podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Vidíte ten zaľúbený pohľad Zuzany Čaputovej? 

"Keď mohla vo Varšave stáť vedľa svojho prezidenta, nohy sa jej triasli ako malej zaľúbenej žabke. To prekonalo ešte aj Naďa, keď tu vítal svojho šéfina z USA. Takíto servilní politici nikdy nebudú brániť slovenské národné záujmy. Nikdy," upozorňuje Blaha na sociálnej sieti.

Podľa politika kým sa Naď s Čaputovou vtierajú do priazne USA, na Slovensku ľudia spontánne pochodujú za mier. "Žiaden politik to neorganizuje, ide to rýdzo zdola - takto to Slováci cítia. Nechcú nenávisť proti Rusku, nechcú jadrovú vojnu. A vidia, že tí, čo sú dnes na čele Slovenska, nás ženú do vojny," prízvukuje Blaha.

Slováci vedia, čo chcú

Pochody za mier a neutralitu prebiehajú vo februári po celom Slovensku. Na sociálnych sieťach sa objavili mnohé výčitky obyvateľov miest, ktorí sa nedostali do oficiálneho zoznamu Pochodov za mier a neutralitu Slovenska. Občania z rôznych miest, ktoré zoznam mierových pochodov naprieč celým Slovenskom nezahrnul do svojej mierovej štafety sa dožadovali organizácie takéhoto pochodu aj v ich meste.

Pochod za mier, Žilina, Zdroj: FB/Žilina

Pochod za mier, Nitra, foto FB/Nitra

"Chcel by som poďakovať týmto statočným dobrým ľuďom za ich odvahu - len nech im nadávajú všetci vojnoví štváči od Naďa až po Mikloša, sú to nuly, ktoré nikto neberie vážne. Ani ich vlastní pani. Kým sa Čaputová a Naď oddane pozerajú na svojich bossov a čakajú na aport, Slovensko dvíha hlavu. Ďakujem za to!," poďakoval Blaha Slovákom, ktorí zaplnili námestia slovenských miest. Žial len, že slovenská vláda postoj svojich občanov neberie na vedomie.

J. Naď: Poskytovanie pomoci Ukrajine je investíciou aj do našej bezpečnosti
Poskytovanie pomoci Ukrajine je investíciou aj do našej bezpečnosti. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol v súvislosti s blížiacim sa prvým rokom vojny. Slovensko už poskytlo Ukrajine pomoc v hodnote 168 miliónov eur.... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

NATO už dávno nie je obranná aliancia

Lídri krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) sa na stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom zhodli na tom, že v rámci pomoci Ukrajine sú naďalej jednotní a odhodlaní. Čaputová vyzdvihla, že krajiny vrátane Slovenska sú súčasťou najmocnejšej obrannej aliancie sveta. "Naša obrana a ochrana je na najvyššej možnej úrovni, akú môžeme mať," poznamenala. Zdôraznila, že hlas krajín B9, ktoré susedia s Ruskom alebo Ukrajinou a všetky majú historickú skúsenosť s Ruskom, je veľmi dôležitý a spojenci, vrátane USA, by ho mali počúvať.

Stretnutie s prezidentmi krajín na východnej hranici Severoatlantickej aliancie a USA sa konalo symbolicky v čase prvého výročia vypuknutia vojny na Ukrajine. Čaputová vníma stredajšiu diskusiu ako jednu zo série, ktoré predchádzajú príprave na júlový samit NATO vo Vilniuse. V júni organizuje stretnutie B9 v Bratislave. Poznamenala, že ide o štandardný míting mesiac pred veľkým samitom.

Hlava štátu zároveň upozorňuje, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme v informačnej vojne. Označuje to za ohrozenie bezpečnosti a podrývanie autority štátu a štátnych inštitúcií, spomína tiež manipuláciu verejnej mienky. Hoci si krajiny všade vo svete viac či menej zraniteľné, Slovensko patrí spomedzi NATO či EÚ k tým najzraniteľnejším. 

Čaputová odcestovala do Varšavy na stretnutie s prezidentmi B9 a USA
Zuzana Čaputová v stredu odcestovala do Varšavy na stretnutie s lídrami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) a americkým prezidentom Joeom Bidenom. "Predmetom našich diskusií bude úvaha o tom, akým spôsobom posilniť bezpečnosť východného krídla,... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme