R. Takáč: Olympijské hry nesmú niesť znaky nenávisti, nevraživosti, neúcty alebo diskriminácie
22 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Dnes poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu SMER – slovenská sociálna demokracia Richard Takáč, Dušan Galis a Viliam Záhorčák odovzdali v mene skupiny 43 poslancov národnej rady výzvu prezidentovi Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antonovi Siekelovi, aby podnikol všetky kroky potrebné k tomu, aby SOŠV podporil účasť športovcov z Bieloruska a Ruskej federácie na budúcoročných olympijských hrách (OH) v Paríži.

„Máme za to, že šport je apolitický, olympijské hry sú vrcholom športového podujatia, ktorý v sebe nesmie niesť znaky nenávisti, nevraživosti, neúcty alebo diskriminácie. Naopak, sú symbolom mieru a prejavov súdržnosti naprieč spektrom zúčastnených 90 krajín z celého sveta,“ uviedol R. Takáč.

Povedal ďalej, že hovoril s Mikulášom Timkom, ktorý bol v rokoch 1980 - 90 trénerom reprezentácie Československa v zápasení vo voľnom štýle. Vtedajší politici rozhodli o tom, že napríklad v Moskve sa v roku 1980 nezúčastnili športovci z USA a v roku 1984 sa v Los Angeles nezúčastnili športovci zo ZSSR a z Československa. A práve vtedy sa stalo, že náš zápasník Jožko Lohyňa, ktorý sa nemohol v 1984 zúčastniť OH, bol vo vrchole svojej športovej kariéry a dosiahol by medailový úspech, pravdepodobne aj zlatý. Je neprípustné, aby politici rozhodovali o tom, kto sa môže zúčastniť olympiády a kto nie. Tí športovci, ktorí sa pripravujú celý život na OH, ktorí si celý život odriekajú, tvrdo na sebe pracujú.

„História ukáže, kto robí viac pre mier.“ Predseda olympijského výboru si trvá na svojom
Vedenie olympijského výboru zvažuje, že by na olympijských hrách 2024 mohli štartovať aj ruskí a bieloruskí športovci. Predseda MOV Thomas Bach hovorí, že prácou výboru je ľudí spájať. Obmedzovanie účasti športovcov by podľa odborníkov na ľudské... Čítať ďalej
13 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

V 1994, keď bola zimná olympiáda v Lillehameri, Medzinárodný olympijský výbor v spolupráci s OSN prvýkrát vyhlásil tzv. olympijské prímerie. „Nadväzuje na dávnu tradíciu z čias Antických olympijských hier, keď znesvárené grécke mestské štáty v presne vymedzenom období pred začiatkom hier v Olympii a počas nich, museli rešpektovať všeobecné prímerie. Takisto museli všetkým športovcom, ktorí išli súťažiť do Olympie, zaručiť bezpečný prechod cez vlastné územie. Ktorý štát to porušil, bol z účasti na hrách vylúčený,“ priblížil.

Od roku 2004 prijíma Valné zhromaždenie OSN rezolúciu k olympijskému prímeriu. V jej rámci vyzýva vlády všetkých krajín sveta, aby sa v čase konania OH zdržalo vojnových alebo iných ozbrojených aktivít. Preto je na mieste tvrdenie, že úlohou športu je spájať a nie rozdeľovať. Športovci by nemali byť diskriminovaní z hľadiska rasy, vierovyznania či národnosti, naopak malo by im byť umožnené v duchu olympijského hesla "Rýchlejšie. Vyššie. Silnejšie." férovým spôsobom preukázať schopnosti počas tohto najvýznamnejšieho sviatku športu. A to napríklad aj pod neutrálnou bielou vlajkou.

Naď o Putinovom prejave: Putin od rána do večera klame! Ako slovenskí dezinformátori
Utorkový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina o stave krajiny bol prednesom najhorších a najviac opakovaných klamstiev, ktoré počuť aj v slovenskom dezinformačnom priestore. Na sociálnej sieti to uviedol dočasne poverený minister obrany... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik