Chystáte sa chovať sliepky? Toto by ste mali vedieť (FOTO)
23 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Podľa čoho kupujete vajcia? Ak podľa farby škrupiny, čo vás pri tom ovplyvňuje? Lebo ak je to práve farba, tak ste možno podľahli mýtu, ktorý o slepačích vajciach medzi ľuďmi koluje. Ten hovorí, že čím tmavšie vajcia sú, tým majú vajcia vyššiu nutričnú hodnotu.

Vec sa však má tak, že za zafarbenie vajca môže jedine samotná sliepka a s nutričnou hodnotou vajca to nemá vôbec nič spoločné. Sú ľudia, ktorí si pri nákupe vajec v obchode všímajú aj to, v akom chove prišli na svet vajíčka do ich jedla. Ak chcete v kuchyni využívať len vajíčka od humánne chovaných sliepok, mali by ste si všímať celkom iné veci.

Od čoho závisí farba vajec

Vajíčka majú celú škálu farieb od čisto bielej, niekedy až po tmavobéžovú. Laicky povedané, že čím tmavšie vajce, tým by malo byť zdravšie, kým biele vajcia mnohí považujú za priemyselne vychované. Možno vás prekvapí, že farbu škrupiny vajíčka určuje geneticky farba peria sliepky. Nosnice s bielym perím majú aj vajcia s bielou škrupinou. Čím tmavšie perie má sliepka, tým tmavšia bude aj škrupina vajíčka, ktoré nosnica znesie. „Zodpovedný“ za to je pigment protoporfyrín IX. Krmivo či chov tiež môžu mierne ovplyvniť farbu škrupinky, no nie je to zásadné.

Pozrite sa, ako by vyzerali v seniorskom veku známe osobnosti
Odišli príliš mladí, no ich tváre poznáme všetci. Mladí, krásni, slávni, fotografovaní. Viete si predstaviť, ako by vyzerali vo veku seniorov? V redakcii sme sa pohrali s ich fotkami, aby sme zistili, ako by vyzerali vo vysokom veku princezná... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Eka Balaskova
?session=true

Akým chovom prešla sliepka

Keď vedľa seba položíte vajcia od sliepky z klietkového chovu a z voľného výbehu, laik to nerozozná. Aj podľa farby žĺtka, či pevnosti škrupiny len odborník rozozná, akým krmivom bola sliepka kŕmená. Nám, spotrebiteľom tak ostáva len všímať si pečiatky na vajíčkach.

Ak je na vajíčku pečiatka s číslom 3, sliepka, od ktorej vajíčko pochádza, je z klietkového chovu. V EÚ už sú povolené len chovy, kde sliepka už musí mať svoje hniezdo, určitý priestor a môže hrabať a zobať.

Číslo 2 hovorí o podstielkovom chove. Znamená to, že sliepka je stále chovaná vo vnútornom priestore a podstielka zo slamy musí tvoriť minimálne tretinu z podlahy chovu. Nosnice majú širšie bidlo a prístup k prachovému kúpeľu.

Kód 1 informuje o chove vo voľnom výbehu, kde majú sliepky prístup do vonkajšieho výbehu a vnútorné priestory spĺňajú podmienky podstielkového chovu. Sliepky tu majú k dispozícii hniezdne boxy a širšie bidlá.

Ak je na vajíčku pečiatka s nulou, ide o ekologický chov. Tento typ chovu sa vyznačuje rešpektovaním prirodzeného prístupu k potrebám sliepok a nemanipuluje sa im s biorytmom zapínaním a vypínaním svetla, čo ovplyvňuje znášku. Takisto smú byť kŕmené iba krmivom ekologického pôvodu po dobu minimálne 6 mesiacov.

pixabay

Otvára vám pokladníčka kartón s vajcami?

Na záver perlička. V niektorých supermarketoch na pokladni pri blokovaní kartón s vajíčkami pokladník otvorí. Má na to príkaz od vedenia a môžu za to vynaliezaví podvodníci, ktorí si našli spôsob, ako im obchod síce naúčtuje vajíčka, no oni si v ňom odnesú niečo úplne iné zo sortimentu obchodu.

Kresťania na celom svete sa od zajtra pripravujú na Veľkú noc (GALÉRIA)
V tomto roku vychádza Popolcová streda na 22. február. Jej dátum je pohyblivý a odpočítava sa od Veľkonočnej nedele. Kresťania v tento deň začínajú veľkonočný pôst, počas ktorého sa zriekajú nie len dobrôt na stole, ale aj svetskej zábavy. Prečo... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Eka Balaskova / TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik