Berieme si otrávený cukrík, píše denník KĽDR k pomoci zo zahraničia
22 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Prijímanie potravinovej pomoci zo zahraničia je ako branie si otráveného cukríka. Píše to severokórejský oficiálny denník Rodong Sinmun. Vyzval na ekonomickú sebestačnosť.

Izolovaná komunistická krajina pritom v posledných rokoch zažíva nedostatok potravín, pripomína agentúra Reuters.

Severnú Kóreu postihli záplavy a tajfúny, dopadli na ňu medzinárodné sankcie kvôli jej jadrovému programu a vývoju rakiet i strmý prepad obchodu s Čínou následkom uzavretia hraníc.

Väčšina agentúr OSN a medzinárodných humanitárnych organizácií KĽDR opustila, jedným z mála zdrojov potravín zo zahraničia tak zostáva Čína

Denník Rodong Sinmun v komentári varoval pred prijímaním ekonomickej pomoci od „imperialistov“, ktorí ju vraj využívajú ako „pascu s cieľom prijímajúcej krajiny vydrancovať a podriadiť si ich“ a zasahovať do ich vnútornej politiky. "Snahy podporiť ekonomiku prijímaním a jedením tohto otráveného cukríky sú chybné," píše sa v denníku.

JUDr. Peter Weis: Matrix x2, alebo čo nás ešte čaká
SVET: Akonáhle prestane nakupovať Čína a Rusko zlato (zrejme ešte pár mesiacov), zlato by malo prudko vystreliť nahor. S ním zrejme aj striebro. Hovorím o fyzických kovoch. Kovy a možno niektorá z digitálnych mien, dobré susedské vzťahy a bárter... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Rodong Sinmun komentár zverejnil v čase, keď juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaný zdroj informovala, že za posledné dva roky zomrelo v troch severokórejských väzniciach viac ako 700 odsúdených v dôsledku hladu a chorôb. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie sa k tejto správe odmietlo vyjadriť, uviedlo však, že v poslednej dobe v niektorých severokórejských provinciách pribúda prípadov úmrtí kvôli hladu.

Juhokórejská agentúra pre rozvoj vidieka v decembri odhadla, že Severná Kórea vlani zožala 4,5 milióna ton plodín, o 3,8 percenta menej ako v roku 2021. Pokles podľa nej súvisel s výdatnými dažďami v lete a ďalšími nepriaznivými prejavmi počasia.

Juhokórejský minister pre zjednotenie Kwon Jong-sa uviedol, že Pchjongjang požiadal Svetový program pre výživu (WFP) o podporu, ale rokovania nikam neviedli kvôli nezhodám ohľadom monitoringu. Táto agentúra OSN nereagovala na žiadosť o komentár, píše Reuters.

Taliani dajú Kyjevu rakety
Rím plánuje presunúť rakety s dlhým doletom do Kyjeva. Corriere della Sera: Taliansko súhlasí s odoslaním rakiet na Ukrajinu. Splníme požiadavky Obsah nového balíka pomoci bude schválený „po kole rokovaní so západnými partnermi“. Talianske... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme