Politici i Slovensko spomína pri pamätníku Jána Kuciaka: Zlom, ktorý sa nemal stať!
21 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR
Slovensko dnes spomína. Pred piatimi rokmi zavraždili mladého novinára Jána Kuciaka aj s jeho snúbenicou. Ich telá našli až po štyroch dňoch v dome, kde spolu žili. Vražda spustila lavínu protestov v uliciach slovenských miest. Tie vyústili do politických zmien. Udalosť otriasla celou spoločnosťou, aj preto dnes spomínajú nielen blízki zavraždených ale aj politici.
Kollár verí, že vražda novinára J. Kuciaka bude spravodlivo potrestaná

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár verí, že vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude spravodlivo potrestaná. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Hoci od smutnej udalosti vraždy Jána a Martiny dnes už uplynulo päť rokov, v srdciach Slovákov bude vrytá už navždy. Dátum 21. 2. 2018 zmenil životy nielen ich rodinám, ale zmenu zaznamenala celá naša spoločnosť. Pevne verím, že tento hrozný skutok raz nájde svojich vinníkov a táto obrovská strata bude spravodlivo potrestaná," uviedol Kollár.

Káčer: J. Kuciak nechcel nič viac ako spravodlivejšie Slovensko

Novinár Ján Kuciak nechcel nič viac než spravodlivejšie Slovensko a kvalitnejší život pre jeho obyvateľov. Za to pred piatimi rokmi zaplatil životom. Pri spomienke na piate výročie vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to vyhlásil dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

"Chceli žiť v slušnom a spravodlivom štáte, ktorý nezneužíva svoju moc a dbá na dodržiavanie pravidiel. Zomreli však rukami tých, ktorí si takéto hodnoty nielenže nectia, ale ešte ich aj vedome ničia a dokonca vraždia nositeľov takýchto cností. Odpoveďou boli plné námestia volajúce po zmene, návrate slušnosti a spravodlivosti," uviedol v stanovisku šéf slovenskej diplomacie.

Zuzana Čaputová: Naozaj sme po piatich rokoch dosiahli SLUŠNÉ SLOVENSKO?
Dnešok má byť pripomienkou toho, aký veľký význam má práca novinárov pre demokraciu. Zároveň je namieste klásť si otázku, či sa dosiahli zmeny a slušné Slovensko, po ktorých ľudia pred piatimi rokmi na námestiach volali. Prezidentka SR Zuzana... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Zdôraznil tiež, že bez silných, slobodných a nezávislých médií, ktoré pátrajú po pravde, demokracia nemôže prežiť. "Ak nechceme dopustiť, aby sa podobná tragédia zopakovala, nesmieme sa len mlčky prizerať, keď novinárky a novinári odhaľujúci korupciu a prešľapy mocných čelia nenávisti, hrozbám či spochybňovaniu ich integrity," doplnil.

Téma slobody médií a bezpečnosti novinárov sa podľa Káčera stala jednou z priorít ľudskoprávnej agendy slovenskej diplomacie. "Príkladom je členstvo Slovenskej republiky v Koalícii pre slobodu médií, aktivity v rámci OSN a UNESCO zamerané na posilnenie ochrany novinárov, ako aj podpora investigatívnej žurnalistiky na Balkáne či vo východnej Európe," priblížil Káčer.

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pripomenul, že objednávateľa vraždy musí potrestať spravodlivý súd. "Tým učiníme zadosť spravodlivosti, Slovensku a obetiam tohto ohavného činu," napísal na sociálnej sieti.

FB/Eduard Heger | Martina Kušnírová - Ján Kuciak

Sulík: Vražda novinára a jeho snúbenice bola zlomom, ktorý sa nemal stať

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola pre Slovensko zlomom, ktorý sa nikdy nemal stať. Pri príležitosti piateho výročia vraždy to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Tvrdí, že vražda sa stala symbolom arogancie moci, ktorá sa nezastavila pred ničím.

"Nemalo to zájsť tak ďaleko, že až smrťou dvoch mladých ľudí sa Slovensko dostalo zo zovretia smeráckych vlád. Považujem za svoju povinnosť zabrániť tomu, aby sme ešte niekedy dovolili korupcii spáchať taký ohavný skutok. Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať," uviedol Sulík.

Heger hovorí o slobode médií! Ale iba tých, ktoré mu vyhovujú
Sloboda novinárov je kľúč k demokracii každej krajiny. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje preto za nevyhnutné, aby politici či iné verejne činné osoby pri svojich verejných vyjadreniach pamätali, že vplývajú na to, ako budú... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Podpredseda strany Branislav Gröhling dodal, že vražda s cieľom zastaviť pravdu bola čiernym dňom slovenskej histórie. "Ani päť rokov po tomto odpornom čine sa Slovensko nedokázalo spamätať, aj keď to postupne viedlo k odkrývaniu prepojení medzi vládou, oligarchami, podnikateľmi, vyšetrovateľmi či súdnou mocou. Pre systém 'našich ľudí' a korupcie vyhasli dva mladé životy. Je zahanbujúce, že ich rodiny sa dodnes nedočkali spravodlivosti, keďže objednávatelia stále neboli potrestaní," uviedol.

SaS tiež upozornila, že útoky na novinárov doteraz neprestali. "Spochybňujú ich prácu, urážajú ich a zastrašujú. Toto je neprijateľné a neakceptovateľné," podotkol predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. Apeluje na ochranu novinárov a slobody tlače.

Foto: TASR | Ilustračná foto

Šeliga: Vražda sa nikdy nemala stať, musíme sa spojiť,aby odkaz nádeje pokračoval

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa nikdy nemala stať. Musíme v sebe objaviť to, čo nás spája a pokračovať v zápase, aby pokračoval aj odkaz nádeje, boja za spravodlivosť, slušnosť a boja proti korupcii. Pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára a jeho snúbenice to skonštatoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

"Zápas pokračuje. Musíme v sebe objaviť to, čo nás spája, odložiť žabomyšie vojny, aby aj odkaz Jána a Martiny, odkaz nádeje, boja za spravodlivosť, slušnosť, boja proti korupcii pokračoval. Teraz to máme vo svojich rukách a verím, že to nepokazíme, že všetci ukážeme kus dobrej vôle, rešpektu a snahy sa spojiť. Aby aj voľby, ktoré nás čakajú, a budúcnosť bola dobrá. Aby sa už nikdy nestalo, že novinár alebo ktokoľvek, kto sa venuje verejnému záujmu, bol zavraždený," uviedol Šeliga.

Vyzval, aby smrť novinára a jeho snúbenice bola pre spoločnosť zároveň silou pokračovať v boji za to lepšie v našej krajine. Poznamenal, že vražda je aj po piatich rokoch tragédiou a ranou pre Slovensko. Zároveň však vyzdvihol nádej a schopnosť spoločnosti spojiť sa pred piatimi rokmi. "Dokázali sme sa po vražde spojiť a dostať tých, ktorí nesú politickú zodpovednosť za vraždu, preč z vlády," uviedol. Šeliga verí, že v apríli bude známy rozsudok súdu v kauze vraždy a že bude potrestaný objednávateľ i vykonávatelia skutku.

Šéfka strany Za ľudí a dočasne poverená vicepremiérka Veronika Remišová doplnila, že vražda otriasla krajinou a ľudia v roku 2020 vo voľbách rozhodli, že takto Slovensko už ďalej nemôže ísť. "Nezabudneme! Zlo a korupcia už nesmú sa vrátiť," vyhlásila s tým, že očista spoločnosti od korupcie sa nikdy nedeje sama od seba a automaticky. "Na to je potrebná odvaha, silná politická vôľa a vytrvalé úsilie. Toto úsilie prinieslo pozitívne výsledky, v rebríčku vnímania korupcie sme sa zlepšili o rekordných 11 miest," dodala. Po piatich rokoch však Slovensko podľa nej opäť stojí na križovatke.

Blaha vyzýva Naďa: BUĎTE CHLAP! Nechce sa mi veriť, že by ste boli až taký zbabelý
Slovenský rozhlas v sobotu 25. 2. 2023 organizuje diskusiu medzi ministrom obrany Jaroslavom Naďom a zástupcom opozičného Smeru-SD, ohľadom zástupnej vojny, ktorú voči Ruskej federácii vedú na ukrajinskom území Spojené štáty americké. Do relácie... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik