Europoslankyňa Roth Neveďalová: Ukrajina naše falošné nádeje nepotrebuje (VIDEO)
21 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD) je jednou z tých, ktorí sú skeptickí voči vstupu Ukrajiny do Európskej únie. Tvrdí, že by to bolo nefér voči ostatným krajinám, ale aj voči Slovensku, ktoré prešli normálnym schvaľovacím procesom a kým boli do EÚ prijaté, museli splniť mnohé podmienky.

Neveďalová upozorňuje, že voči Ukrajincom je nefér sľubovať im vstup do EÚ skôr, ako splnia všetky podmienky a prešli procesom, akým prešlo pred rokmi aj Slovensko. Upozorňuje, že vstup Ukrajiny by bol problémom aj pre rozpočet EÚ. Roth Neveďalová sa dotkla aj zbrojenia, ktoré podľa nej Ukrajinci nepotrebujú. Nabáda skôr na humanitárnu a materiálnu pomoc, nehovoriac o tej morálnej. Ešte pred rokom sa lídri členských štátov EÚ zhodli na tom, že Ukrajina v EÚ zatiaľ miesto nemá.

Nebuďme zbrklí

„Momentálne nie sme v stave, aby sme prijali Ukrajinu do Európskej únie. Celé to rozhodnutie bolo veľmi zbrklé, veľmi rýchle a nebolo férové voči všetkým ostatným, pretože máme krajiny, ktoré čakajú na členstvo v Únii oveľa dlhšie. Ospravedlnenie vo forme vojenského konfliktu, že preto teraz prijmeme Ukrajinu nie je podľa mňa správne,“ hovorí Roth Neveďalová.

Sami seba ohrozujeme

„Uvedomme si, že Ukrajina bude jeden z najväčších štátov EÚ, ak sa ním raz stane. Momentálne je vo vojnovom konflikte a v záujme nikoho nie je, aby sa momentálne stala súčasťou Únie. Rôzne reči, aké sa vedú v priestore Európskeho parlamentu, ako rýchlo ich prijmeme, sú nefér voči všetkým, vrátane SR, ktorá musela splniť všetky podmienky,“ myslí si europoslankyňa.

Robert Fico: Smeru treba zavrieť hubu! (VIDEO)
Hoci je strana Smer najsilnejšou parlamentnou politickou opozičnou stranou, neboli jej zástupcovia pozvaní do žiadnej z víkendových diskusných relácii, konštatuje Robert Fico. Ten má pre tento fakt jedno vysvetlenie – Smer má iné názory, ako tie,... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Musia splniť podmienky

Roth Neveďalová pritom nie je apriori proti vstupu Ukrajiny do EÚ, no stať sa tak podľa nej môže, ak štát splní všetky podmienky, ako ostatní.

„Ale nemôžeme teraz sľubovať ľuďom, ktorí tam bojujú, že oni o dva roky budú členovia Únie. Nebudú, lebo to nie je fér, nie je to správne a nestane sa to. Mali by sme byť féroví a naozaj hovoriť pravdu. Nie je to v záujme nikoho,“ pripomína europoslankyňa.

Budeme na to mať?

„Nehovoriac, že po vojnovom konflikte bude potrebné napríklad financovať veľkú časť obnovy Ukrajiny. Ma patríme ku krajinám, pre ktoré je kohézna politika veľmi dôležitá. Rozpočet EÚ ale nie je nekonečný. Keď budeme prerozdeľovať tieto financie, akým spôsobom to bude férové voči ostatným?“ zaujíma Roth Neveďalovú aj finančná stránka veci.

Nesľubujme, pomáhajme

„Momentálne sa sústreďme na rokovanie s nimi, snažme sa ich podporiť. Aj morálna podpora pre týchto ľudí veľa znamená. Snažme sa podporiť ľudí, ktorí utekajú, ale nesľubujme im nesplniteľné ciele, ktoré naozaj nie sú v záujme nikoho z nás,“ upozorňuje europoslankyňa s tým, že si nemyslí, že ľudia na Ukrajine potrebujú, aby sme tam posielali zbrane.

Rusi ničia západné zbrane pre Kyjev
Ruské ozbrojené sily zničili väčšinu vybavenia NATO na Ukrajine. Ozbrojené sily Ruska zničili väčšinu vybavenia, ktoré Ukrajine poskytli krajiny NATO. Informuje o tom agentúra TASS, s odvolaním sa na tlačovú službu Zahraničnej spravodajskej... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Milan Laca

Čo teda potrebujú?

„Skôr chcú, aby sme im naozaj pomohli materiálne. Aj tí, ktorí utekali z Ukrajiny, chceli hlavne materiálnu pomoc, prístrešie, chceli nejakým spôsobom prečkať konflikt. Súhlasím, že Ukrajina má právo sa brániť, ale nemyslím si, že prilievaním ďalších zbraní a volaním po väčšom a väčšom zbrojení, v mierovej inštitúcii, akou je EP by sme o tom vôbec nemali hovoriť,“ hovorí Neveďalová, ktorej aj v rezolúciách EP chýbajú mierové, diplomatické riešenia a prekážajú jej návrhy na vyhostenie ruských diplomatov.

Hľadajme možnosti spolupráce

„Európska inštitúcia je príkladom toho, ako môžeme začať niekde spolupracovať v mierovej oblasti ekonomicky. Je jedna platforma, na ktorej Rusko a Ukrajina dokážu spolupracovať a tou je otázka vývozu obilia. Poďme na tom stavať, musíme ich dostať za rokovací stôl a nie neustále iba hovoriť, akým spôsobom budeme zbrojiť, lebo sa to môže otočiť proti nám,“uzatvára Roth Neveďalová.

Mení EÚ rétoriku?

"Nič také ako rýchla cesta neexistuje," tlmočil pred rokom v marci holandský premiér Mark Rutte výsledok samitu lídrov členských krajín EÚ. "Chcem sa zamerať na to, čo môžeme urobiť pre Volodymyra Zelenského dnes večer, zajtra, vstup Ukrajiny do EÚ je niečo dlhodobé, ak vôbec," dodal Rutte.

Rýchla cesta do EÚ pre Ukrajinu neexistuje
Lídri Európskej únie vo štvrtok zmarili nádeje Ukrajiny na rýchle získanie členstva v EÚ, keď na summite vo francúzskom Versailles riešili dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu. TASR prevzala správu od agentúry AFP. Dvojdňovému neformálnemu summitu... Čítať ďalej
11 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik