Putin práve vystupuje so svojím prejavom v parlamente
21 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin začal svoj prejav v parlamente. Ruská štátna tlačová agentúra Tass prináša preambulu k dnešnému parlamentnému prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Poznamenáva, že ruský vodca naposledy adresoval parlamentu podobný odkaz v apríli 2021.

"Putin oznámi ďalšiu správu krátko pred výročím špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Práve rozhodnutie o jeho začatí sa stalo katalyzátorom obrovských negatívnych zmien vo vzťahoch Ruska s krajinami západu. 24. februára sa EÚ chystá zverejniť svoj desiaty balík protiruských sankcií. USA tiež plánujú tento týždeň oznámiť ďalší súbor obmedzení voči Rusku," cituje Guardian agentúru Tass.

"Bez toho, aby sa vzdali pokusy oslabiť ruskú ekonomiku, kolektívny západ zároveň pokračuje v pumpovaní zbraní na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden navyše považoval za potrebné v predvečer Putinovho prejavu osobne priletieť do Kyjeva a po rokovaniach s ukrajinským vodcom Vladimirom Zelenským oznámiť pridelenie ďalšieho balíka vojenskej pomoci krajine vo výške 500 miliónov dolárov. V odbornej komunite bol takýto krok amerického lídra považovaný za dôkaz zámeru ešte viac vyhrotiť vzťahy s Ruskom," informuje Tass.

K obsahu prejavu Tass cituje hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý povedal: „Každý čaká na správu v nádeji, že bude počuť hodnotenie toho, čo sa deje, hodnotenie špeciálnej vojenskej operácie, hodnotenie medzinárodnej situácie a prezidentov víziu, ako sa s tým vyrovnáme a ako pôjdeme ďalej.“

Čo sa týka dĺžky, možno si budete musieť v diári zablokovať viac ako hodinu. Tass uvádza, že „TV kanály vo svojom programe stanovili hodinu na vysielanie nadchádzajúcej udalosti." Podľa hovorcu Kremľa je to však formalita a Putin môže hovoriť dlhšie. Poznamenáva:

"Napríklad naposledy – v apríli 2021 – trval prejav prezidenta hodinu a 19 minút. S najdlhšou správou – 1 hodina 55 minút – predniesol Putin v roku 2018. Najkratší prejav – 48 minút – predniesol dvakrát – v rokoch 2004 a 2005. V priemere trval Putinov prejav hodinu a sedem minút."

USA kontaktovali Rusko pred Bidenovou návštevou Kyjeva
AP: USA kontaktovali Rusko pred Bidenovou návštevou Kyjeva, aby sa vyhli nehodám Spojené štáty kontaktovali Rusko krátko pred návštevou prezidenta Joea Bidena na Ukrajine, informovala agentúra Associated Press s odvolaním sa na Biely... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Ruský prezident Vladimir Putin začal svoj prejav v parlamente

Hlavné otázky z prejavu prináša Guardian.

Putin začal tým, že vysvetlil, prečo Rusko začalo to, čo nazýva „špeciálna vojenská operácia“, pričom obvinil Západ a NATO z toho, že verejne hovorili o dodávkach jadrových zbraní Ukrajine pred ruskou inváziou. Obvinil Západ, že „hrá špinavú hru“ s ľuďmi a s Ukrajinou. Citoval Juhosláviu, Irak a Sýriu a „stáročia kolonializmu a diktatúry“.

Povedal, že Západ oklamal svojich vlastných ľudí „úplnými bezzásadovými klamstvami“ o tom, čo sa deje v Donbase.

Putin povedal, že sú otvorení dialógu so Západom a sú otvorení rovnakému bezpečnostnému systému, ale „v reakcii na to sme dostávali nečestné odpovede“ a konkrétne kroky na rozšírenie NATO a rozmiestnenie nových protiraketových systémov v Európe . Hovorí, že „celá planéta je posiata“ americkými základňami.

Putin: „Začali vojnu a my sme použili silu, aby sme ju zastavili“

„Nepochybovali sme,“ hovorí Putin, že vo februári 2022 „bolo všetko pripravené“ na represívnu akciu Kyjeva na Donbase. "To všetko bolo úplne v rozpore s dokumentmi prijatými Bezpečnostnou radou OSN."

"Rád by som zopakoval, že oni začali vojnu a my sme použili silu, aby sme ju zastavili," hovorí Putin.

Povedal, že cieľom západu je neobmedzená moc a že Sevastapol je očividne ďalším cieľom po Donbase.

Putin teraz dáva lekciu histórie a hovorí, že v 30. rokoch 20. storočia západ otvoril dvere nacistickému Nemecku, a to siaha ešte ďalej. Teraz hovorí o rakúsko-uhorskej ríši.

Hovorí, že Západ podporoval „protištátny prevrat“ na Ukrajine v roku 2014. Hovorí, že jedna z jednotiek ukrajinskej armády je pomenovaná po nemeckej nacistickej jednotke a že „tí, ktorí sú pri moci, sa rozhodli pred tým zavrieť oči“.

Putin hovorí, že Západ využije kohokoľvek – teroristov, nacistov, „dokonca aj samotného diabla“ – na boj proti Rusku .

O Putinovom prejave vás budeme i naďalej priebežne informovať.

Americký prezident Biden v Kyjeve prisľúbil novú vojenskú pomoc ukrajinskému režimu
Spojené štáty americké vytvorili celú koalíciu štátov, aby poskytli Ukrajine bezprecedentnú vojenskú a finančnú pomoc. Uviedol to americký prezident Joe Biden, ktorý sa momentálne nachádza v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Šéf Bieleho domu... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik